Nieuws Maatregelen

Grote winkels mogen verder open (maar regels en voorwaarden verschillen)

Grote winkelketens mogen vanaf dinsdag maximaal vijftig klanten tegelijkertijd in hun winkels toelaten. Bij winkelen op afspraak gold voor winkels eerst dat er twee klanten per verdieping binnen mochten zijn. Daar schoten winkeliers niet veel mee op. Nu wordt ook gekeken naar vloeroppervlakte; per 25 vierkante meter mogen winkels een klant ontvangen. Een kort overzicht van de belangrijkste grote woonwinkels.

Van onze redactie 16 maart 2021

Laatste update: 16 maart 2021 16:03

Woonboulevard winkelketen keukens IKEA lockdown click collect coronamaatregelen versoepeling winkels

Grote winkelketens mogen vanaf dinsdag maximaal vijftig klanten tegelijkertijd in hun winkels toelaten. Foto: ANP

Bij het winkelen op afspraak gelden de gangbare regels rondom corona, zoals de anderhalvemetermaatregel. Ook geldt de regel dat mensen die willen winkelen minimaal vier uur van tevoren een afspraak moeten maken en winkels werken met tijdvakken van minimaal tien minuten.

De nieuwe regels maken het voor grote ketens wat aantrekkelijker hun deuren weer te openen, niet-essentiele winkels zitten al sinds medio december vorig jaar op slot. IKEA en de Bijenkorf zijn voor zover bekend de laatste grote ketens die vanaf nu ook meedoen aan winkelen op afspraak. Andere grote winkelbedrijven, zoals HEMA, Blokker en Action, deden dat al eerder. H&M doet sinds vrijdag mee.

Lees ook: Verkiezingsuitslag: VVD wint, D66 met stip op twee

IKEA open, maar retourneren producten nog steeds per post

Bij de meeste winkels kunnen klanten ook weer spullen ruilen en terugbrengen, een deel van de winkelketens biedt die service niet nu al meteen weer aan. IKEA doet dat bijvoorbeeld niet, laat een woordvoerder weten aan Nu.nl. Wie een product wil retourneren, moet dat nog steeds via pakketpost doen. ,,We kunnen dat nog niet faciliteren", aldus de woordvoerder van de bouwgigant. ,,We gaan nog steeds maar beperkt open en hebben ook nog click & collect. We moeten keuzes maken." Volgens de woordvoerder hoeven klanten zich geen zorgen te maken of ze hun geld wel terugkrijgen, ook al duurt het langer voordat iets retour kan. ,,De retourvoorwaarden zijn heel flexibel."

Wie wil winkelen bij IKEA, kan online een slot reserveren van 45 minuten. Per keer worden er maximaal vijftig bezoekers toegelaten. Samen winkelen is niet toegestaan: ook voor kinderen en baby’s wordt geen uitzondering gemaakt. De woordvoerder benadrukt dat ondanks deze versoepeling een paar honderd klanten per dag nog altijd een ander verhaal is dan een paar duizend, zoals in normale tijden.

Keukenboeren: uur voor oriëntatierondje, langer voor advies op maat

Ook bij De Mandemakers Groep, bekend van onder meer Mandemakers Keukens, Piet Klerkx en Brugmans Keukens, zijn de winkelmogelijkheden vanaf dinsdag uitgebreid, meldt het AD. Klanten geven online aan waar ze voor komen, zodat er een bijpassend tijdslot kan worden gereserveerd. Een uur voor een oriëntatierondje, twee tot drie uur voor een advies op maat. Dat laatste kan overigens ook aan huis. In tegenstelling tot de regels bij Ikea en enkele andere ketens, geldt één afspraak voor twee personen.

Woonboulevards: aantal toegestane klanten verschilt per winkel

De coronaregels rondom winkelen gelden per bedrijf, net als in een overdekt winkelcentrum. Grote woonboulevards zoals Villa Arena en Woonmall Alexandrium, met elk tientallen winkels, kunnen dus in hun geheel veel meer dan vijftig bezoekers tegelijkertijd ontvangen. Het aantal toegestane klanten verschilt per winkel.

Kijk op de websites van de winkelketens en woonboulevards voor meer informatie over winkelen op afspraak, zoals contactgegevens en specifieke regels per bedrijf.

Lees ook: INretail in hoger beroep tegen uitspraak: 'Dit is totale minachting richting ondernemers'

INretail blijft inzetten op volledige heropening van winkels

INretail beschouwt de verruiming van het aantal consumenten dat mag winkelen als weer een volgende stap op weg naar volledige heropening, maar dat proces verloopt volgens de branchevereniging veel te traag. Woordvoerder Paul te Grotenhuis: ,,Je zit natuurlijk vast aan de norm van 1 klant per 25 vierkante meter en dat maximum van 50 tegelijkertijd in je zaak. Het is prachtig om de consumenten hun koopervaring weer te kunnen bieden, maar een renderend businessmodel waarmee je in de toekomst vooruit kunt, is het natuurlijk niet.”

Fnuikend is volgens Te Grotenhuis dat alles op afspraak moet. ,,Een lastige factor en het haalt elke spontaniteit eruit. Volledige heropening kan veilig, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden, en is echt noodzakelijk wil je in de retail non-food je businessmodel kunnen draaien– want dat is wat nodig is voor de continuïteit.”

De gang naar de rechter die INretail eerder deze maand maakte om heropening af te dwingen, haalde vooralsnog niets uit. De branchevereniging heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak. Wanneer deze zaak dient, is nog niet bekend.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.