Video Maatregelen

Horecaondernemer Won Yip: 'De overheid? Ze kúnnen het gewoon niet'

Won Yip is boos. De topondernemer met horecazaken in Amsterdam en Scheveningen is zijn vertrouwen in de overheid compleet verloren. ,,Ik geloof niet in ‘hier heb je een zak met geld en zoek het verder maar uit’. Zo werkt het niet. Wij zijn geen ondernemer geworden om steun te ontvangen. Compensatie, dat klinkt al anders. En de afrekening van de NOW en TVL, dat wordt een drama." Hij gaat ook niet stemmen: ,,Wat zou het uitmaken?”

Presentatie: Thomas Hendriks | Camera & editing: Patrick Johannes (Createmedia) 7 maart 2021

MyChannels Video ID: 202027

,,We hebben niet eens een reactie van de overheid gekregen.” Vanaf de eerste lockdown tot eind vorig jaar is Won Yip met collega-horecaondernemers continu in de weer geweest om oplossingen te bedenken. Tijd en geld hebben zij erin gestoken om protocollen en andere ideeën te ontwikkelen. Er kwam geen enkele reactie van de overheid.

Won Yip: 'Overheid kan het gewoon niet'

Het maakt Yip niet minder strijdbaar. Het bewijst voor hem wel wat hij al langer beweert en waarom hij zijn vertrouwen in de overheid kwijt is. ,,Ze kunnen het gewoon niet. Keer op keer tonen ze aan dat ze het niet kunnen. De NOW en TVL. Ik geloof niet in ‘hier heb je een zak met geld en zoek het verder maar uit’. Zo werkt het niet. Wij zijn geen ondernemer geworden om steun te ontvangen. Compensatie, dat klinkt al anders.”

Ons video-interview met de demissionair premier: over onder meer de rechtszaken van Koninklijke Horeca Nederland en INretail, het OMT en of de VVD nog wel dé ondernemerspartij is. Dit vertelde Mark Rutte ons nog voor de persconferentie

'Extra ww-bijdrage overheid alleen in eigen land uitgeven'

Wat wel had gewerkt? Won Yip: ,,Neem de ww. Die regeling is bedoeld voor onvoorziene omstandigheden. Daar hebben werkgevers en werknemers decennia lang premies voor afgedragen. Ik had er meer heil in gezien als de overheid had gezegd: je krijgt in de ww 70 procent van uw salaris, maar omdat we het zo goed hebben gedaan, lappen wij er gedurende 12 maanden 30 procent bij. Dat geld mag niet op een spaarrekening, je krijgt er bijvoorbeeld een debit-kaart voor. En je mag het niet in het buitenland uitgeven, alleen in Nederland. Zo komt de economie ook weer op gang.”

Lees ook: Met De Ondernemer Academy gaan we ondernemers nóg beter helpen

Won Yip: 'Afrekening NOW en TVL wordt een drama'

Won Yip voorspelt een somber toekomstbeeld. ,,De relatie tussen werkgever en werknemer is verhard. Tussen verhuurder en huurder ook. In de samenleving ontstaat een wig tussen mensen die doorbetaald hebben gekregen en mensen die niets meer hebben. Dat ettert door naar 2022.”

En: ,,De afrekening van NOW en TVL wordt een drama. Neem de rol van de curator bij een faillissement. Die denkt: hoe kan ik mijn kantoorkosten betalen, dat is zijn eerste prioriteit. Banken hebben te veel geld uit die steunpakketten gekregen, dat gaat weer ten koste van andere crediteuren (zoals verhuurders en leveranciers, red). De curator ziet zijn marge straks in de eindafrekening van de NOW en de TVL. Maar wanneer komt die? De afwikkeling zal veel meer tijd in beslag nemen dan bij een normaal faillissement.”

Terug in de tijd. Juli 2020. Horecaondernemer Won Yip: ‘Als ik failliet ga, is 95 procent van Amsterdam failliet’

Won Yip: 'Als Rutte mij zou bellen? Dat is dan telefoontje voor de bühne'

Hij gaat niet stemmen. Hij heeft het nooit gedaan. ,,Zou het verschil uitmaken? Ik moet het zelf doen.” En als Rutte zou bellen om zijn hulp te vragen? ,,Dat is een telefoontje voor de bühne. Ik zou er een nachtje over moeten slapen en niet lukraak ja willen roepen. Misschien ben ik er te koppig voor. Er is te veel gebeurd.”

'40 tot 60 procent horeca verdwijnt'

Won Yip verwacht dat 40 tot 60 procent van de horeca verdwijnt als gevolg van de coronacrisis. ,,Natuurlijk zijn er bedrijven die in de zomermaanden nog heel goed hebben gescoord. Maar kijk naar het gros: geen inkomen en bijleggen. Hoe lang kun je bijleggen?”

Foto onder: Thomas Hendriks van De Ondernemer (links) in gesprek met Won Yip voor het Majestic, een van zijn bekende hotel-restaurants in Amsterdam.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.