Nieuws Maatregelen

Horeca-ondernemer Won Yip: ‘De manier waarop De Jonge dat even vertelde... Respectloos'

Horeca-ondernemer Won Yip over de mededeling van het kabinet dat de tweede lockdown voor de horeca tenminste tot in december duurt: ,,Asociaal en respectloos. De gevolgen zullen op termijn giga zijn.”

Thomas Hendriks 28 oktober 2020

Won yip horeca majestic amsterdam mondkapje corona

Dat de sluiting van de horeca in Nederland langer dan de eerder aangekondigde vier weken zou gaan duren, had Yip al min of meer ingecalculeerd. De wijze waarop het kabinet die boodschap bracht - tijdens het zogenoemde 'persmoment' - schoot echter ook bij hem in het verkeerde keelgat.

,,Het werd tussen neus en lippen door meegedeeld. Ik vind dat echt respectloos. Het is ronduit asociaal als je de boodschap zo overbrengt aan ondernemers die ten onder gaan. Het kalf is nu echt verdronken en de gevolgen zullen op termijn giga zijn.”

30.000 euro verlies op verse voorraad door sluiting

Net als veel andere horecaondernemers lijdt Yip verlies op verse voorraad in de koeling die nu niet kan worden verkocht. De eenmalige uitkering van circa 2500 euro beschouwt hij als ‘een fooi’: ,,Ik maak in drie zaken voor zo’n 30.000 euro verlies in verband met de sluiting. En daarvoor krijg ik waarschijnlijk twee keer 2500 euro compensatie.”

Lees ook: Gaat de horeca dit jaar nog open?

Steun uit NOW3 nu honderd procent voorfinancieren

Met vijf zaken in het centrum van Amsterdam kan Yip ‘nagenoeg niets doen’. ,,En als we al iets doen is dat vooral om het personeel bezig te houden.” Ondertussen ervaart hij ook de gevolgen van het feit dat het derde steunpakket NOW3 pas vanaf 16 november kan worden aangevraagd.

,,Dit betekent dat je honderd procent moet voorfinancieren. Ik heb zojuist de salarissen van oktober overgemaakt en dit gaat ten koste van mijn eigen vermogen. Voor veel ondernemers betekent het wederom een opstapeling van schuld. Als er nog krediet is.”

Lees ook: Horecaondernemer Won Yip: ‘Als ik failliet ga, is 95 procent van Amsterdam failliet’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.