Nieuws Corona

Rechtbank: 'Datum KVK-inschrijving niet doorslaggevend bij NOW-regeling startups'

De rechtbank Amsterdam heeft een belangrijke uitspraak gedaan met mogelijk positieve gevolgen voor veel startups die gebruik hebben gemaakt van de NOW-regeling. Zij kunnen vanaf nu verweren in het geval dat zij hun voorschot terug dreigen te moeten betalen.

Van onze redactie 3 april 2023

Loonsteun NOW UWV aanvraag terugbetalen bedrijven ondernemers coronacrisis

Foto: Shutterstock.

Startups kunnen dat doen door aan te tonen dat hun bedrijfsactiviteiten aantoonbaar op een later moment zijn gestart dan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dit biedt in zijn algemeenheid ruimte voor maatwerk in vergelijking met de meer strikte benadering door het UWV. Startups worden geconfronteerd met forse terugbetalingsverzoeken wanneer zij geen omzetverlies hebben geleden in vergelijking met jaren voordat de COVID-19 pandemie uitbrak.

Lees ook: Aflossen coronaschuld zet ondernemers klem: 'Achteraf had ik mijn personeel beter kunnen ontslaan'

Bij het vaststellen van de referentieperiode voor het bepalen van de terugval in omzet, hanteert het UWV de de datum van inschrijving van de onderneming bij de KVK als startdatum van de onderneming. De startdatum van de onderneming wordt dus gebruikt om de hoogte van de tegemoetkoming onder de NOW-regelingen te bepalen. Voor veel startups geldt dat zij pas lange tijd na inschrijving bij de KVK hun eerste omzet hebben kunnen genereren, omdat eerst kapitaal moest worden opgehaald en het product in kwestie moet worden ontwikkeld.

Het gebruiken van de datum van inschrijving bij de KVK als startdatum, zoals het UWV doet, leidt er dus toe dat het UWV een referentieperiode hanteert waarin in veel gevallen door startups geen omzet is gegenereerd en er dus geen omzetverlies is, waardoor er geen recht op tegemoetkoming onder de NOW ontstaat.

Lees ook: 'Vier op tien mkb’ers valt om zonder versoepelingen terugbetaalplicht NOW'

De rechtbank Amsterdam heeft nu echter bepaald dat de datum van inschrijving bij de KVK niet altijd doorslaggevend is. Startups kunnen hun bedrijfsactiviteiten namelijk op een later moment zijn gestart. Wel moet de datum van aanvang van bedrijfsactiviteiten objectief bepaalbaar zijn, bijvoorbeeld als een beginnende onderneming een zekere hoeveelheid personeel heeft aangenomen..

Het UWV kan nog in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak.

Lees ook: Als bedrijf coronasteun gehad en toch failliet? Dan gaat de bank met het geld lopen

,,Deze uitspraak kan van groot belang zijn voor startups die van de NOW-regeling gebruik hebben gemaakt en geconfronteerd worden met een terugbetalingsverzoek vanuit het UWV," aldus advocaat Jan Herfkens van Greenberg Traurig.

,,Het biedt de mogelijkheid om te onderbouwen dat hun bedrijfsactiviteiten op een ander moment gestart zijn dan op het moment van de KvK-inschrijving, waardoor maatwerk binnen de algemeen geformuleerde NOW-regeling mogelijk wordt. Juist voor startups, die in maart 2020 nog geen stabiele inkomstenstroom of reserves hadden opgebouwd, is dat van extra groot belang."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws