Nieuws Retail

Aboutaleb sluit winkels in Rotterdam-centrum dag voor Sinterklaas eerder

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sluit de winkels in het centrum van Rotterdam vrijdag, een dag voor Sinterklaas, om 18.00 uur. Hij wil hiermee drukte zoals die rondom Black Friday te zien was voorkomen. In de Rotterdamse gemeenteraad wordt met verbijstering gereageerd.

ANP/Redactie AD 3 december 2020

Laatste update: 3 december 2020 17:00

Winkels eerder dicht rotterdam sinterklaas

Beveiligers wijzen mensen op het eenrichtingsverkeer in de Lijnbaan op de drukke koopzondag in Rotterdam van afgelopen weekend. Foto: ANP

Update donderdag 17.00 uur:
Winkels in het centrum van Rotterdam mogen vrijdag toch tot 19.00 uur geopend blijven, meldt ANP. Mensen die dan al in de winkel zijn, kunnen er tot 20.00 uur blijven. Burgemeester Ahmed Aboutaleb komt hiermee gedeeltelijk terug van zijn eerdere besluit om vrijdag de winkels om 18.00 te sluiten. Het herziene besluit om de winkels komende vrijdag een uurtje langer open te laten blijven wordt in het weekend geëvalueerd. Die evaluatie gaat daarna naar de gemeenteraad, waarna er wordt gekeken wat er met de koopavond van volgende week vrijdag wordt gedaan.

Topdrukte Black Friday

,,We hebben de massaliteit waarmee jongeren op Black Friday naar het centrum van de stad kwamen niet goed ingeschat", aldus Aboutaleb. Volgens hem was de jeugd in groten getale aanwezig om vertier te zoeken. Ze werden baldadig en staken vuurwerk af. Hierop besloot de burgemeester de winkels na overleg met de politie op Black Friday eerder te sluiten.

Afhankelijk van het resultaat morgen zal Aboutaleb ook volgende week vrijdag de winkels om 18.00 uur sluiten, zo schrijft het AD. Aboutaleb meldde verder dat veel parkeergarages lagere tarieven gaan rekenen tijdens de rustige uren.

Lees ook: Extreme drukte Black Friday: Aboutaleb sluit alle winkels centrum Rotterdam

Winkeliers in Rotterdam: 'Iedere beperking doet zeer'

Rotterdamse winkeliers in het centrum van de stad hadden juist ingezet op het oprekken van de openingstijden om de drukte van winkelend publiek te spreiden. ,,Iedere beperking doet zeer, onze inzet voor de winkeliers was dat de openingstijden niet beperkt zouden worden", zegt Dominique van Elsacker, directeur van Urban Department Store (UDS) Rotterdam, een samenwerking van winkeliers, horeca en vastgoedondernemers in de binnenstad.

,,Kennelijk vraagt de aanpak om de jeugdige bezoeker te managen op dit moment te veel van de handhavende diensten, die vele uitdagingen kennen in deze tijd en dat zullen we respecteren. Voor ons staat verantwoord winkelen voor bezoekers én medewerkers in de winkels op de eerste plaats." Als alternatief noemt UDS Rotterdam om de winkels elke dag om 19.00 uur te sluiten, zodat consumenten weten waar ze aan toe zijn.

''Het stadsbestuur moet niet met een moralistisch vingertje naar de retail of Rotterdammers wijzen, maar zelf aan crowdmanagement doen''

D66-raadslid Nadia Arsieni

Spreiden openingstijden winkels met feestdagen

In de Rotterdamse gemeenteraad werd met verbijstering gereageerd op het besluit van Aboutaleb om de winkels vroegtijdig op slot te gooien. Onder meer D66 en GroenLinks pleiten juist voor betere spreiding van winkeltijden. ,,Winkeliers nemen hun verantwoordelijkheid’’, aldus D66-raadslid Nadia Arsieni. ,,Er lopen veel mensen op straat, omdat zij de winkels niet allemaal tegelijk in mogen. Het stadsbestuur moet daarom niet met een moralistisch vingertje naar de retail of Rotterdammers wijzen, maar zelf aan crowdmanagement doen. Zorg voor spreiding van het publiek en werk dat uit met de winkeliers.’’

Ook VVD-voorman Vincent Karremans reageert verontwaardigd. ,,Omdat niet winkelende hangjeugd zorgt voor enorme drukte in het centrum, moeten winkels nu dicht. Echt niet uit te leggen naar alle winkeliers die hun hoofd boven water proberen te houden. De burgemeester moet dit besluit heroverwegen.”

Lees ook: Hoogleraar Cor Molenaar: 'Retailers overleven alleen als zij hun klant écht beter leren kennen'

Compensatieregelingen voor winkeliers

Winkeliersorganisatie INretail beraadt zich nog over een reactie, aldus ANP. De organisatie stelt al wel dat gemeenten, zover bekend, nog geen compensatieregelingen hebben getroffen voor dit soort gevallen, anders dan de landelijke coronaregelingen. Daarmee zouden de winkeliers de dupe zijn. INretail noemde de ingrepen die nodig waren op Black Friday eerder verschrikkelijk jammer, maar ook begrijpelijk. De vereniging stelde dat de ondernemers en gemeenten er alles aan doen om de winkelstromen in de feestdagenperiode te spreiden.

Vakbond FNV noemt het 'heel goed' dat Aboutaleb deze maatregel neemt. ,,De veiligheid van winkelmedewerkers mag niet in het geding komen door grote drukte,'' klinkt het. FNV deed eerder deze week een oproep aan het Veiligheidsberaad, meldt ANP.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.