Nieuws Retail

Burgerinitiatief Mei Li Vos komt met obligaties voor HEMA-fans

Een 'stukje HEMA' kopen wordt toch niet mogelijk. Maar mensen die de winkelketen een warm hart toedragen, kunnen binnenkort wel geld uitlenen aan het oer-Hollandse merk. De Stichting HENA komt daarvoor met speciale obligaties waar je rente op krijgt. De hoogte van de rente hangt dan af van de omzet van HEMA.

Van onze redactie 1 oktober 2021

HEMA obligaties overname

Foto: ANP.

Dat heeft PvdA-senator Mei Li Vos laten weten aan het ANP. Zij was een van de initiatiefnemers achter het burgerinitiatief KoopdeHEMA, dat vorig jaar nog probeerde HEMA over te nemen. Later bleek dat niet nodig toen HEMA werd ingelijfd door Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom. Sindsdien zoekt het Eerste Kamerlid met de Stichting HENA naar andere manieren om de door het initiatief verzamelde burgers toch bij HEMA te betrekken.

Terug in de tijd, februari dit jaar: HEMA en KoopdeHEMA vinden elkaar: stukjes HEMA zijn te koop

HEMA zelf gaf in februari al aan het idee interessant te vinden, maar toen moest er nog veel worden uitgewerkt. Na gesprekken met de winkelketen werd al snel duidelijk dat een stukje HEMA kopen geen optie was, vertelt Vos. Dat zou neerkomen op het verwerven van certificaten van aandelen, maar HEMA heeft net twee nieuwe eigenaren gekregen, legt ze uit. Met een obligatie financier je HEMA indirect, en dat kan volgens haar wel.

Lees ook: Saskia Egas Reparaz topvrouw van HEMA na overname

Hoeveel zogeheten HEMAatjes er straks precies beschikbaar komen, moet nog worden afgesproken met HEMA. Vos hoopt hierover volgende maand meer te kunnen melden. Ze benadrukt dat het nieuwe financiële product nadrukkelijk niet is bedoeld voor echte beleggers, maar meer voor 'HEMA-fans' of bijvoorbeeld gezinnen met kinderen die het een leuk idee vinden. ,,Mensen kunnen al meedoen vanaf 10 euro en je mag maximaal 1000 euro inleggen. Rijk zal je er dus niet mee worden", weet Vos (foto onder) nu al.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws