Nieuws Retail

Dirk, Jumbo en CBL likken wonden na plunderingen: 'Veiligheid werknemers voorop'

De plunderingen van winkels zoals supermarkten door relschoppers zijn verschrikkelijk. Brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt geen woorden te hebben voor al het geweld tegen winkeliers, die het al zwaar hebben vanwege de coronacrisis. ,,Het helpt voor geen meter", aldus een woordvoerder.

REDACTIE/ANP 26 januari 2021

Dirk supermarkt rotterdam rellen avondklok nacht

De schade aan de gevel van het Dirk van den Broek-filiaal in Rotterdam-Zuid maandagnacht. Foto's: ANP

Het CBL wijst er verder op dat sommige supermarkten uit voorzorg tegen plunderingen eerder sluiten. Dat komt ook de spreiding van bezoekers tegen het coronavirus niet ten goede, zegt de organisatie. Overigens heeft het CBL er wel begrip voor dat winkels eerder dichtgaan, ,,want de veiligheid van werknemers gaat voorop.''

Het CBL roept de overheid op om meer te doen om de relschoppers onder controle te krijgen. De organisatie erkent dat dit lastig is omdat de rellen erg onvoorspelbaar zijn.

Lees ook: Ondernemers zwaar getroffen tijdens rellen in Breda en Eindhoven: 'Alles is weg en kapot'

Afschuw bij Dirk van den Broek

Bij supermarktketen Dirk van den Broek wordt met afschuw gereageerd op de plundering van een winkel aan de Beijerlandse Passage in Rotterdam door relschoppers. Volgens een verklaring van moederbedrijf Detailresult Groep werd de supermarkt maandagavond 'volledig verwoest', net als andere winkels in de omgeving. De omvang van de schade wordt nog bepaald, maar de winkel is wel weer open.

''Onze eerste zorg gaat nu uit naar onze medewerkers van deze winkel. De angst en het ongeloof moet verwerkt worden''

Detailresult Groep, moederbedrijf Dirk van den Broek

Foto boven: hetzelfde Dirk van den Broek-filiaal dinsdagochtend.

De winkel werd uit voorzorg om 18.45 uur gesloten, zodat het merendeel van de medewerkers veilig het pand kon verlaten. ,,Onze eerste zorg gaat nu uit naar onze medewerkers van deze winkel. De angst en het ongeloof wat er in hun winkel heeft plaatsgevonden moet verwerkt worden. Vanochtend is de directie ter plaatse om in gesprek te gaan met de medewerkers en de zorg aan te bieden die men nodig heeft."

Het supermarktbedrijf zegt dat vannacht met man en macht in de winkel is gewerkt om de schade zo snel als mogelijk te herstellen.

Lees ook: Cor Molenaar pleit voor noodfonds en solidariteitsheffing retail, horeca en zzp

Jumbo: 'Werknemers geschrokken'

Supermarktketen Jumbo is hard bezig om de schade aan zijn geplunderde winkel in Den Bosch te herstellen. Het bedrijf streeft ernaar de Jumbo City binnen enkele dagen weer te openen. De keten geeft geen inschatting van het schadebedrag. De winkel was volgens Jumbo al dicht toen de rellen en plunderingen plaatsvonden. ,,Dat neemt niet weg dat onze medewerkers geschrokken zijn van de situatie. Wij ondersteunen deze collega’s zo goed mogelijk."

Jumbo wil geen mededelingen doen over eventuele voorzorgsmaatregelen tegen verder geweld door relschoppers, maar zegt wel hierover in nauw contact te staan met de nationale en plaatselijke autoriteiten.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.