Nieuws Retail

Hoe corona HEMA raakt: nog ruim 11 miljoen teveel ontvangen NOW en 106,9 miljoen uitgestelde belastingen

Uit het jaarverslag van HEMA blijkt onder meer dat er de komende vijf jaar nog 106,9 miljoen euro aan uitgestelde belastingen betaald moet worden. Het FD weet ook te melden dat er nog teveel ontvangen coronasteun terugbetaald moet worden: 11,4 miljoen.

Bron: FD 25 juni 2023

HEMA overname van eerd parcom

Foto: ANP.

Sinds de coronapandemie voorbij is, draait HEMA weer beter. De netto-omzet steeg afgelopen jaar van 1,1 naar 1,3 miljard euro. De vergelijkbare omzet, een belangrijke maatstaf in de detailhandel omdat die gecorrigeerd is voor winkelopeningen en -sluitingen, steeg met 19,9 procent. Deze stijging is deels te danken aan het wegvallen van de coronamaatregelen, die in 2021 er nog voor zorgden dat filialen wekenlang hun deuren dicht moesten houden, schrijft het FD.

Effecten coronapandemie stevig

Maar: het jaarverslag meldt ook de effecten van de coronapandemie. De komende vijf jaar moet HEMA 106,9 miljoen euro aan uitgestelde belastingen betalen. Verder blijkt uit het jaarverslag dat HEMA te veel ontvangen NOW moet terugbetalen. Een woordvoerder vertelde het FD dat het gaat om een bedrag van 11,4 miljoen euro. Het bedrag dat HEMA aan omzet dacht te verliezen tijdens de coronapandemie bleek dus lager dan gedacht. Volgens het NOW-register is er in totaal 35,5 miljoen euro aan loonsteun ontvangen

Terug naar 2021, en dat met de kennis van nu: Reddingsplan: Staat overwoog HEMA-aandelen te kopen

HEMA behaalde in 2022 een nettowinst van 32,9 miljoen euro, het tweede achtereenvolgende jaar met zwarte cijfers.

Inhaalslag HEMA digital marketing

Weg van de stenen winkelvloer werd eerder dit jaar duidelijk dat HEMA op het gebied van digital marketing een inhaalslag heeft gemaajkt. In het jaarlijkse onderzoek van het management- en technologieadviesbureau werden dit jaar de digitale prestaties van 679 bedrijven uit 11 landen onder de loep genomen. De ranking wordt gebaseerd op scores van 0 (slecht) tot 5 (uitstekend) op 177 meetpunten in de domeinen Digital Marketing, Digital Product Experience, E-Commerce en E-CRM.

De lijst van Digital Leaders wordt aangevoerd door HEMA, dat zich onderscheidt zich door 'een uitstekende marketing op social media', waar het met name op Instagram veel volgers en interactie heeft. Bovendien heeft HEMA een zeer goede Digital Product Experience en omnichannelstrategie. Het bedrijf scoort een 4,1 voor de service tijdens het aankoopproces, terwijl het Nederlandse gemiddelde op 2,9 ligt. Door de hoge digitale volwassenheid klimt HEMA van plaats 5 in 2021 naar de eerste plaats in 2022.

Lees ook: Onderzoek: 'HEMA, bol.com en G-Star dé internationale Digital Leaders'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws