Nieuws Retail

'HEMA schrapt alle bestellingen bij leveranciers'

HEMA schrapt alle bestellingen die tot half april zijn gedaan bij de vaste leveranciers. Ook worden er voorlopig geen nieuwe spullen besteld. Door de lockdown verliest de winkelketen 10 miljoen euro per week.

Van onze redactie 14 januari 2021

Hema bestellingen opgeschort lockdown

Dit meldt Trouw op basis van een brief van de directie, die maandag is verstuurd aan de belangrijkste leveranciers in Azië. Het gaat om een 'eenzijdige aanpassing' van de afspraken. Die is nodig om na de coronacrisis een 'stabiele en solide' relatie tussen het bedrijf en zijn leveranciers te waarborgen.

Lees ook: Frits van Eerd: de man die van Jumbo een serieuze uitdager van Albert Heijn maakte

Ondanks de forse wekelijkse verliezen is de maatregel volgens HEMA niet ingegeven door acute geldnood. Er werken veel mensen thuis en daarom is de capaciteit voor het verwerken van facturen fors afgenomen, aldus commercieel directeur Trevor Perren, ondertekenaar van de brief. Als reden voor het annuleren van lopende orders voert hij aan dat er simpelweg geen ruimte genoeg is om nieuwe voorraden te herbergen.

HEMA leek juist het lek boven te hebben. Jarenlang dreigde het bedrijf te bezwijken onder een enorme schuldenlast, maar de overname door investeringsmaatschappij Parcom en de familie Van Eerd, eigenaar van supermarktketen Jumbo, leek nieuw perspectief te bieden. De coronacrisis blijkt echter een hardnekkig probleem.

Lees ook: HEMA-topman Jegen op LinkedIn woest om 'onethische actie' AH

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.