Nieuws Retail

Honderden pakketpunten van Primera en Audax gaan alsnog dicht

Honderden winkels met een pakketpunt sluiten vanaf maandag alsnog hun deuren. Zowel Audax, eigenaar van Bruna, AKO en The Read Shop, als Primera sluit het merendeel van de winkels. ,,Klanten raken gefrustreerd."

Ellen van Leeuwen (AD) 18 december 2020

Primera Ommoord dicht AD

Op sommige plekken, zoals in de Rotterdamse wijk Ommoord, is de Primera al gesloten. Foto: Frank de Roo

Dat bevestigt een woordvoerder van Audax tegen AD na berichtgeving van de NOS. De winkels mogen weliswaar openblijven tijdens de lockdown, maar geen ‘niet-essentiële’ producten verkopen. ,,Klanten komen bij ons binnen voor postzegels, maar mogen vervolgens niet de ansichtkaart kopen die ernaast ligt”, legt de woordvoerder uit. ,,Dat leidt tot vervelende situaties in de winkels. Er is frustratie bij de klant en het is ook vervelend voor de medewerker die het moet uitleggen. Er zijn al ongewenste woordenwisselingen geweest en dat is voor niemand fijn.”

Bovendien wegen de kosten die de winkels maken niet op tegen de opbrengsten, zelfs nadat PostNL pakketpunten vanaf deze week een extra vergoeding gaf om open te blijven. ,,Het is met pijn in ons hart, maar het lukt ons niet.”

Vele honderden winkels

Bij Audax gaat het om vijftig eigen zaken en 350 winkels van franchisenemers, die hun eigen afweging maken. ,,Maar we weten dat een groot deel ook zal sluiten.” Primera zegt dat de meeste van de in totaal 520 winkels dichtgaan.

,,Er is frustratie bij de klant en het is ook vervelend voor de medewerker die het moet uitleggen"

Woordvoerder van Audax

Audax overlegt met PostNL om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor pakketjes die bij de winkels zijn bezorgd. ,,We willen niet dat die tussen wal en schip raken”, zegt de woordvoerder.

Branchevereniging VVP schat in dat 1200 tot 1300 pakketpunten de komende dagen hun deuren sluiten. ,,Dat gaat problemen opleveren in deze maand, wat een piektijd is", zegt Gert Koudijs van VVP tegen de NOS. ,,PostNL, DHL en DPD zijn hier niet blij mee. Zij zien hun distributie vastlopen. Ze zullen heel creatief moeten zijn om dit op te lossen."

Om het distributieprobleem op te lossen heeft een retailer als Blokker besloten om de bezorging zelf te laten verzorgen door eigen (winkel)medewerkers. Ook andere retailers bezorgen al zelf.