Nieuws Retail

Raad Nederlandse Detailhandel: 'Onze winkels zijn veilig en blijven veilig'

De Raad Nederlandse Detailhandel, de brancheorganisatie voor grote non-food winkels in Nederland, heeft er begrip voor dat het kabinet strenge, aanvullende maatregelen heeft genomen: de lockdown die vandaag van kracht werd voor niet-essentiële winkels. Toch willen de winkeliers uit de Raad benadrukken dat het in de winkels als doorstroomlocatie altijd veilig is geweest en veilig blijft.

Van onze redactie 15 december 2020

Etos open lockdown corona winkels

De Etos in Amsterdam is wel open. Niet-essentiële winkels zijn dicht tot 19 januari vanwege een strenge lockdown. Foto: ANP

Winkelen komt volgens de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) niet voor in de top 20 van 'setting van besmetting' en het ziekteverzuim (exclusief quarantaineverzuim) in de sector ligt volgens de Raad niet hoger dan normaal in deze periode van het jaar.

,,Doordat winkels zelf geen 'setting van besmetting' zijn, denken we dat sluiting van winkels op zichzelf niet zal helpen om de besmettingscijfers terug te dringen. Zoals blijkt uit de RIVM- en GGD-cijfers ligt de oorzaak duidelijk meer in en rond de thuissituatie en de werksituatie, waar mensen langere tijd met elkaar verblijven", aldus Eus Peters, directeur van de RND.

''Op verreweg de meeste tijdtippen en plaatsen als middelgrote steden, kleinere dorpen, wijkwinkelcentra en locaties in de buitenstad, ging het de afgelopen twee weken goed''

Eus Peters, directeur RND

Winkeliers zien worsteling consument

,,Als winkeliers zien we echter in centrumgebieden de worsteling van mensen om alleen te komen, verspreid over de week te komen, dichtbij huis te blijven, doelgericht aankopen te doen en door te lopen in wat een doorstroomlocatie is. In enkele grotere steden zien we dat groepen bezoekers het centrum gebruiken als ontmoetingsgebied en stil blijven staan, en dat is in deze tijd onwenselijk'', zo oppert de RND in een persbericht.

,,Winkeliers doen er samen met gemeenten, binnenstadmanagers, vastgoed en handhaving alles aan om toe te zien op de naleving van de regels in en rondom winkels. Op verreweg de meeste tijdtippen en plaatsen als middelgrote steden, kleinere dorpen, wijkwinkelcentra en locaties in de buitenstad, ging het de afgelopen twee weken goed. We willen de gemeenten en iedereen met wie we samenwerken in de binnensteden de afgelopen weken oprecht een pluim geven voor het vele werk dat wordt verricht", aldus Peters.

Lees ook: Lockdown, maar deze winkels mogen de deuren open houden

Online kanalen lopen vol

Het is een grote zorg voor ons als winkeliers, dat het online kanaal vanwege de harde lockdown tot het einde van dit jaar vol zit. ,,Alle online verkopers hebben weken geleden al hun voorspellingen door moeten geven aan hun bezorgdiensten en hebben te horen gekregen dat het niet méér kan worden. Daarom moet ‘click & collect’ - zoals in België afgelopen maand - mogelijk zijn: online bestellen en aan de deur van de winkel afhalen, én het moet mogelijk worden om online te bestellen, in de winkel de order samen te stellen en vanaf de winkel thuis te kunnen bezorgen.''

Lees ook: Fietskoeriers.nl gaat winkeliers in lockdown helpen bij bezorging

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.