Nieuws Thuiswerken

Onderzoek toont aan: thuiswerken heeft géén invloed op de productiviteit

Ben jij een ondernemer van de oude stempel? Eentje die liever al z’n personeel op kantoor heeft, zelfs nu we door corona aan het thuiswerken hebben mogen proeven? Think again. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat thuiswerken geen invloed heeft op de productiviteit van personeel.

Van onze redactie 10 mei 2022

Productiviteit thuiswerken onderzoek amerika orkaan harvey

Foto: Shutterstock.

Een onderzoeksteam van de Texas A&M University School of Public Health heeft een nieuw studie-onderzoek waaruit blijkt dat de veerkracht van werknemers en bedrijven kan worden verbeterd door op afstand te werken.

Lees ook: Werkgevers en vakbonden bereiken akkoord omtrent vrijheid tot thuiswerken

Productiviteit van personeel geëvalueerd tijdens orkaan Harvey

Deze conclusie kan vooral worden getrokken tijdens natuurrampen en andere grote gebeurtenissen die leiden tot verplaatsing van de werkplek. De coronapandemie kan je daar ook onder scharen.

De studie evalueerde met name technologiegegevens van werknemers vóór, tijdens en na orkaan Harvey, die Amerika teisterde in augustus en september 2017. Wat de onderzoekers ontdekten, was dat het totale computergebruik tijdens de orkaan afnam maar gedurende de zeven maanden dat de werknemers thuis werkten snel terugkeerde naar het niveau van vóór de orkaan. Dit impliceert dat de productiviteit niet daalt bij thuiswerken.

Lees ook: Ruim 4 op de 10 werknemers willen niet meer dagelijks naar het werk reizen

,,Bijna alle proefpersonen waren qua productiviteit weer op hetzelfde niveau als vóór orkaan Harvey”, vertelt Marx Benden, directeur van het Ergonomics Center van de school. ,,Dat is op dit moment een belangrijke boodschap voor werkgevers, omdat we nationale debatten hebben over de vraag of werknemers al dan niet op afstand of in een hybride schema moeten kunnen werken.”

Onderzoek naar bedrijfsongevallen

Het onderzoek ging verder dan het beoordelen van de productiviteit, want er werd ook onderzocht in hoeverre het aantal bedrijfsongevallen toenam tijdens het thuiswerken. Bij een ‘bedrijfsongeval’ moet je dan bijvoorbeeld denken aan een muisarm, omdat je op een keukenkrukje zit in plaats van op een royale bureaustoel op kantoor. Het lijkt een open deur, maar uit het onderzoek blijkt dat regelmatig pauzeren voorkomt dat personeel uitvalt.

,,Het onderzoek zegt dat je meer kans hebt om geblesseerd te raken door je werk als je gedurende een bepaalde tijd op een bepaalde manier in een bepaald tempo werkt”, legt Benden uit. ,,Maar als je iets minder of minder lang achter elkaar werkt, of het type werkzaamheden afwisselt waardoor je houding verandert, is de kans kleiner dat je een probleem krijgt door je kantoorwerk.”

Lees ook: Werkgevers en vakbonden bereiken akkoord omtrent vrijheid tot thuiswerken

Benden ging zelfs zo ver dat hij werkgevers aanspoort hun personeel regelmatiger te laten pauzeren. Dit, zo betoogde hij, zorgt voor een gezonder en creatiever personeelsbestand. ,,De mensen die de aanbevolen pauzes namen, waren over het algemeen productiever. Zij kregen meer gedaan”, aldus de onderzoeker.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws