Nieuws Thuiswerken

Dit bedrijf laat collega’s ‘thuiswerken’ in vakantiehuisje in de natuur

Het is alweer 230 dagen geleden dat de overheid opriep tot thuiswerken. Sommige mensen zijn in de tussentijd weer naar kantoor geweest, anderen nog helemaal niet. Opstarten na de zomer vonden veel mensen moeilijk, merkte &samhoud consultancy in Utrecht. Daar hebben ze iets op bedacht: medewerkers mogen drie dagen naar een vakantiehuisje, op kosten van de baas.

Harriot Voncken (AD) 29 oktober 2020

Thuiswerken vakantiehuisje samhoud

De werknemers van &samhoud gaan om de beurt drie dagen 'thuiswerken' vanuit dit type woning in de natuur van Loosdrecht. Foto: Privé-archief

Leonie Arkesteijn heeft als managing partner de dagelijkse leiding bij het adviesbureau &samhoud. De tachtig medewerkers werken normaal gesproken op het kantoor in Utrecht, maar op dit moment doen ze dat allemaal thuis. ,,We waren langzaam begonnen om in kleine groepjes weer naar kantoor te gaan, dat stimuleert de dynamiek en creativiteit. De nieuwe maatregelen maken dat onmogelijk,’’ vertelt Arkesteijn aan het AD.

Meer ruimte en afwisseling bij thuiswerken

Na de zomer zeiden veel medewerkers dat ze het moeilijk vonden om thuis weer op te starten. ,,De een mist ruimte, de ander afwisseling. Dat gaf ons dit idee. Iedereen krijgt de kans even vanaf een andere plek te werken. In het groen, buiten de stad’’, vertelt Arkesteijn.

Lees ook: Thuiswerken vanuit een caravan: onderneming komt met mobiel kantoor aan huis

Het bedrijf heeft voor twee maanden drie lodges gehuurd midden in de natuur, aan het water in Loosdrecht. Binnen twintig minuten hadden 36 medewerkers alle dagen volgeboekt. Elke collega mag er drie dagen naar toe, met of zonder partner, en ze kunnen zelf bepalen of ze er overdag alleen gaan werken of ook blijven slapen.

Mentaal fit blijven

Het bedrijf bood altijd al de mogelijkheid om vanuit huis of een andere plek te werken. Arkesteijn: ,,Maar hoe iemand precies woont, dat hoefden we hiervoor niet in de gaten te houden. In deze periode heeft dat toch impact. We willen dat onze collega's mentaal fit blijven.’’ Ze sluit daarom niet uit dat ze op de lange termijn meer van zulke acties gaan doen.

Lees ook: Conflict tussen leidinggevende en werknemer vaker op de loer door thuiswerken

Vooral millennials enthousiast

Het bedrijf heeft veel jonge medewerkers, ruim de helft valt in de millennialcategorie. Zij hebben allemaal gebruik gemaakt van het aanbod. Daarnaast hebben mensen uit het hele bedrijf gereageerd: van IT-ondersteuning tot het leiderschapsteam.

,,Voor een aantal collega’s is dit hun eerste baan, niet iedereen heeft evenveel ruimte thuis. Sommigen moeten de keukentafel delen met een partner of huisgenoten’’, legt Arkesteijn uit. Zij hebben letterlijk behoefte aan meer ruimte. ,,Thuis beweeg je voornamelijk van bureau naar bed en weer terug. De drie huisjes in Loosdrecht liggen mooi in de natuur en dat nodigt toch meer uit tot wandelen dan de stad.’’

Ook medewerkers die groter wonen hebben gebruik gemaakt van het aanbod. ,,Medewerkers zeggen behoefte te hebben aan afwisseling. Een collega die dit weekend vertrekt, heeft zijn woning weer drie dagen ‘uitgeleend’ aan een vriendin. Het is gewoon fijn om even een tas in te pakken en naar een andere omgeving te gaan.''

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.