Nieuws Thuiswerken

Werknemers maken zich zorgen over terugkeer naar kantoor nu Delta-variant terrein wint

De onrust onder werknemers neemt toe nu de Delta-variant van het coronavirus zich in Nederland verspreidt, merken de vakbonden. ,,Veel kantoormedewerkers kijken de kat uit de boom", zegt Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV, in het AD.

ANP/AD 13 juli 2021

Kantoortuin bureaus corona

Volgens CNV lijken de meeste bedrijven hun best te doen voor een coronaproof kantoor te zorgen. Foto: Shutterstock

Eind juni werd het thuiswerkadvies aangepast. Werknemers mogen sindsdien maximaal de helft van hun werktijd op kantoor invullen, mits anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Maar door het toenemende aantal besmettingen neemt de ongerustheid onder het personeel toe. ,,In korte tijd zijn we gegaan van optimisme over de terugkeer naar kantoor naar groeiende zorgen over hoe veilig het op kantoor is", zegt Fortuin.

''Werknemers kunnen wel eisen dat er voldoende desinfectiemiddelen zijn... Maar nee, ze kunnen niet eisen dat de werkgever de boel tien keer per dag schoonmaakt''

Piet Fortuin, voorzitter vakbond CNV

Volgens de voorzitter lijken de meeste bedrijven hun best te doen voor een coronaproof kantoor te zorgen. Toch gaf 1 op de 5 werknemers in een recente enquête van de vakbond onder zo'n negenhonderd (voormalige) thuiswerkers aan zich nog niet veilig te voelen op kantoor. 16 procent vindt dat de kantoren te vroeg geopend zijn om veilig te kunnen werken. Zij ergeren zich onder meer aan werkgevers en collega's die geen rekening meer houden met de coronaregels.

Medewerkers bewuster van risico's en kijken kritischer naar de veiligheid en hygiënemaatregelen

Fortuin denkt dat dit vooral speelt bij kleinere bedrijven, onder meer omdat medewerkers veel bewuster zijn geworden van de risico's en kritischer kijken naar de veiligheid en hygiënemaatregelen. ,,Vroeger was een toetsenbord of muis ook niet bepaald schoon, maar mensen zijn nu veel meer bezig met hygiëne", aldus de CNV-voorzitter. Fortuin benadrukt dat extra maatregelen niet af te dwingen zijn. ,,Werknemers kunnen wel eisen dat er voldoende desinfectiemiddelen zijn, waarmee ze zelf de apparaten kunnen schoonmaken. Maar nee, ze kunnen niet eisen dat de werkgever de boel tien keer per dag schoonmaakt."

Lees ook: Onderzoek FNV: slechts een op tien werknemers wil volledig naar kantoor

Ook vakbond FNV ziet de bezorgdheid onder personeel groeien. Werknemers maken zich onder meer zorgen over de drukte in het openbaar vervoer en hoe ze veilig op kantoor kunnen komen, stelt vicevoorzitter Kitty Jong in het AD.

Kantoormedewerkers hebben keuze om in goed overleg met werkgever thuis te werken

Jong benadrukt dat de zorgen vooral groeien onder het zorgpersoneel en personeel in andere sectoren waar afstand houden soms lastig is. ,,Er is veel aandacht voor kantoormedewerkers maar zij hebben de keuze om in goed overleg met de werkgever thuis te werken. Er zijn heel veel werkenden die die keuze niet hebben. Denk aan mensen die werken in fabrieken, slachterijen, de voedingsmiddelenindustrie of in de zorg."

Opvallend: de grootste werkgeversvereniging van Nederland, AWVN, heeft de indruk dat het met de onrust onder kantoormedewerkers wel meevalt. Bij werkgevers is zeker geen sprake van huiverigheid, zegt woordvoerder Jannes van der Velde tegen het AD. ,,We zien dat veel medewerkers naar kantoor willen komen en zoeken naar een balans tussen thuiswerken en op kantoor.”

Lees ook: Onderzoek: hybride werken voor kantoorpersoneel belangrijkste arbeidsvoorwaarde

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws