Nieuws Toerisme

Doets Reizen 'blij verrast' met ingetrokken inreisverbod Amerika

Als er één reisondernemer is die blij is dat Amerika weer Europese toeristen gaat ontvangen, dan is het Elske Doets wel. De vrouw achter Doets Reizen spreekt van een perfect moment, maar weigert zich rijk te rekenen. ,,Je mag ontzettend blij zijn als je komend jaar de helft van je cijfers uit 2019 weet te behalen.”

Robbert Daalder 22 september 2021

Laatste update: 22 september 2021 19:34

Elske doets inreisverbod amerika ingetrokken reisspecialist

Met een camper door het indrukwekkende Amerika toeren; met ingang van november is het weer mogelijk. Foto: Shutterstock.

,,Ik was inderdaad blij verrast toen ik het nieuws maandag hoorde”, steekt Doets van wal. ,,Verrast omdat ik er eigenlijk vanuit ging dat dit tot april zou duren. Het is de bedoeling dat onze klanten per november weer naar Amerika mogen reizen en dat is een perfect moment. De ervaring leert namelijk dat de meesten in de zomervakantie die kant op willen en vroeg willen boeken. En zolang een land op slot zit, boek je er nauwelijks reizen naartoe."

Tijd genoeg om vloot aan huurauto's en campers weer aan te vullen

Daarnaast hebben de Amerikaanse verhuurders van auto’s en campers volgens Doets nu ook de tijd om hun vloot weer aan te vullen. ,,Die brachten ze eerder noodgedwongen terug om de coronacrisis te overleven. Als zij vlak voor aanvang van het hoogseizoen pas weer aan het werk zouden kunnen, is dit een onmogelijke opgave.”

"Je ziet toch dat mensen hun geld in de knip hebben gehouden tijdens corona en dat nu willen besteden aan een mooie verre reis"

Doets somt nog maar eens op dat Amerika maar liefst twintig maanden op slot heeft gezeten terwijl het 70 procent van haar handel vertegenwoordigt. ,,Canada is sinds twee weken weer open en met Amerika daar straks bij, hebben we ook deze hobbel genomen. We weten eindelijk weer waar we aan toe zijn en kunnen nu concrete plannen maken."

AstraZeneca-vaccin inmiddels goedgekeurd door Amerikaanse overheid

In tegenstelling tot het begin van de crisis blijft het daardoor nu rustig op de vraagbaak van Doets Reizen. Ook als het gaat om de vaccins en prikbewijzen die Amerika straks accepteert. In eerste instantie was er onduidelijkheid over het toestaan van toeristen die gevaccineerd zijn met AstraZeneca aangezien dit in Amerika niet wordt gebruikt. Doets weet echter te vertellen dat dit vaccin inmiddels toch is goedgekeurd en er dus gewoon mee gereisd kan worden. ,,Als je daar een negatieve pcr-test naast kunt overleggen, is er niets aan de hand.”

Diep reizen als duurzame filosofie van Doets Reizen

Geen stortvloed aan vragen dus, maar wel een toenemend aantal boekingen aan het adres van de Noord-Hollandse reisspecialist. ,,Je ziet toch dat mensen hun geld in de knip hebben gehouden tijdens corona en dat nu willen besteden aan een mooie verre reis. Het is daarbij fijn om te ervaren dat onze duurzame filosofie van ‘diep reizen’ in goede aarde valt. Niet langer in sneltreinvaart zeventien verschillende meren in Canada aftikken, maar één of twee locaties kiezen en daar echt de tijd voor nemen. Het is waardevoller voor jezelf, en zeker ook voor de directe omgeving in het betreffende land.”

Elske Doets: ,,We weten eindelijk weer waar we aan toe zijn en kunnen nu concrete plannen maken."

Lees ook: Hoe Elske Doets zelf op vakantie ging en zich afvraagt: ben ik nu een onuitstaanbare moralist?

Team achter Doets Reizen moet weer aangevuld worden

Het lijkt het resultaat van een waardevolle les die Doets tijdens corona heeft geleerd en waar het ook veelvuldig mee naar buiten is getreden. ,,Ondertussen gaat het grote boeken nu echt beginnen en hoewel het ons vak is om dat allemaal goed te laten verlopen, merk ik wel dat we nog maar net zijn ontwaakt uit onze noodgedwongen winterslaap. Door de crisis heb ik de helft van mijn personeel moeten ontslaan en nu het werk weer aantrekt, moet het team dus ook weer aangevuld worden. Dat lukt redelijk, al is het natuurlijk een flinke uitdaging om direct tien man te laten starten.”

,,Ik ben bovendien op zoek naar andere medewerkers", vervolgt Doets. ,,Onze mensen zijn erg dienstverlenend, maar corona heeft laten zien dat het aangaan van een goede dialoog ook bijzonder waardevol is. Daar gaan we dus meer op inzoomen. Daarnaast ben ik ongeveer een jaar geleden begonnen met Buddybold, waarmee we vereenzaming bij ouderen zoveel als mogelijk tegen willen gaan. Daar zette ik mijn mensen van Doets Reizen voor in en dat hebben zij geweldig gedaan. Omdat het organiseren van reizen echter hun specialiteit is, zoek ik nu dus ook mensen voor BuddyBold."

Lees ook: Reisbranche: 100 miljoen euro aan annuleringen

Reisbranche heeft 'misschien wel vijf jaar nodig' om te herstellen van crisis

Vooralsnog is er geen enkele reden om aan een dergelijk scenario te denken. Toch weigert Doets zich rijk te rekenen nu de seinen weer op groen staan. ,,De reisbranche heeft tijd nodig om te herstellen van de crisis. Ik las laatst ergens dat luchtvaartmaatschappijen vijf jaar nodig denken te hebben om er weer bovenop te komen en dat kan weleens waar zijn. Reizen wordt bovendien duurder waardoor er minder mensen in het vliegtuig zullen stappen. Ik denk dat je ontzettend blij mag zijn als je komend jaar de helft van je cijfers uit 2019 weet te behalen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws