Nieuws Toerisme

Reisorganisaties moeten risico's code oranje beter uitleggen

Reisaanbieders moeten consumenten die naar gebieden afreizen waarvoor een oranje reisadvies geldt vooraf beter informeren over de mogelijke risico's. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat het niet alleen om het risico op besmetting met het coronavirus, maar ook over eventueel beperkende maatregelen die daar gelden. Zeker omdat niet altijd kosteloos kan worden geannuleerd.

NU.nl/ANP 9 december 2021

Reizen vakantie touroperator reisorganisatie code oranje corona

Foto: Shutterstock

Dagelijks verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG CORONAMAATREGELEN: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'

Sommige reisorganisaties bieden trips aan naar gebieden die van de Nederlandse overheid de oranje kleurcode hebben gekregen. Dit betekent dat het advies is om er alleen naartoe te gaan voor noodzakelijke reizen. De ACM vindt dat de bedrijven bij dit soort reizen duidelijk moeten zijn over de risico's. Dat zijn ze ook verplicht.

Lees ook: ANVR: 'Reisorganisaties kunnen nog steeds op verantwoorde manier pakketreizen aanbieden'

Betere informatie over maatregelen, kosteloos annuleren en omboeken

,,Aan het reizen naar gebieden met kleurcode oranje kleven in deze coronacrisis de nodige risico's. De kleurcodes zeggen niet alleen iets over het risico op besmetting, maar kunnen ook iets zeggen over beperkende maatregelen die ter plekke gelden. Die maatregelen bieden reizigers niet altijd recht op kosteloos annuleren", aldus een woordvoerder van ACM tegen Nu.nl.

De toezichthouder wil daarom dat touroperators hun klanten bij een pakketreis informeren over de kleurcode en de beperkende maatregelen die gelden op de bestemming. Ook moeten ze duidelijk maken wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot kosteloos annuleren en omboeken. Die informatie moet bovendien goed vindbaar zijn voor de klant.

Lees ook: Deze nieuwe plannen gaan toerismesector Nederland toekomstproof maken

Verplichte hulp aan reizigers bij onvoorziene omstandigheden

Daarnaast moeten de organisaties goed bereikbaar zijn voor vragen en zijn ze verplicht reizigers hulp te bieden bij onvoorziene omstandigheden. In sommige gevallen betekent dit dat de touroperators de reizigers kosteloos moeten repatriëren.

Ook roept de ACM reisaanbieders ertoe op flexibel te zijn, bijvoorbeeld door klanten omboekgaranties te bieden als de coronasituatie kort voor vertrek verandert.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws