Nieuws Toerisme

Lichtpunt voor reissector: aantal boekingen soms al groter dan voor de crisis

Reisorganisaties zien dat het aantal vakantieboekingen soms al groter is dan voor de pandemie. Bovendien zijn de organisaties door corona in de voorwaarden soepeler geworden bij het zonder kosten omboeken of annuleren van vakanties. Volgens ANVR is dat de norm geworden en blijft dat ook zo. Mogelijk worden reizen daardoor wel duurder.

Nu.nl/Redactie 27 januari 2022

Reizen vakantie reisbranche sector ANVR coronapas QR code 2 G 3 G

Foto: Shutterstock

,,Flexibelere voorwaarden zijn iets dat de coronacrisis ons heeft opgeleverd", zegt Oostdam tegen NU.nl. ,,Reizen kunnen daardoor wel duurder worden, maar dan krijg je wel veel zekerheid en dat is wat mensen nu willen." Volgens de voorman van de reisbranche is die flexibiliteit puur uit noodzaak ontstaan. ,,Maar het is wel een blijvertje."

De reissector is een van de sectoren die het nog steeds heel zwaar hebben. ,,Het land is dan wel opengegaan, maar daar merken wij weinig van. Een deel van onze bedrijven is gewoon nog dicht." Toch merkt Oostdam dat mensen wel op reis willen. ,,Nederland hebben we nu wel gezien en voor sommige mensen geldt hetzelfde voor Europa."

'Logisch dat je tijdens een lockdown niet het reizen versoepelt'

Het werd weliswaar niet genoemd op de persconferentie, maar ook voor de aanbieders van verre reizen was er dinsdag een sprankje goed nieuws. ,,De quarantaineregels voor reizigers uit hoogrisicolanden zijn aangepast. Als je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld de Kaapverdische Eilanden en je bent gevaccineerd, dan hoef je na terugkomst niet meer in quarantaine", weet de ANVR-voorzitter.

De reiskoepel ziet dat als een opsteker, net zo goed als een Europese aanbeveling dat vanaf begin februari ,,niet meer de herkomst, maar de persoon maatgevend is" voor het toestaan van reizigers. ,,Dat betekent dat je, wanneer je gevaccineerd bent, je vrij kunt reizen binnen Europa", legt Oostdam uit. Vanzelfsprekend wil de reisbranche vervolgens dat dit ook geldt voor de rest van de wereld. ,,Dat is ons al vanaf november vorig jaar beloofd. Maar wij snappen ook wel dat als het land in lockdown gaat, de rest van de wereld dan niet open kan."

Lees ook: Aantal faillissementen daalde in 2021 verder dankzij steunmaatregelen

Inmiddels zou dat moment wel daar zijn. Volgens de ANVR willen mensen weer dolgraag op vakantie buiten de landsgrenzen en nemen de boekingen ook weer toe. ,,Wij kunnen wel zeggen dat het ook allemaal kan, maar de meeste mensen hebben toch dat stempel van een positief reisadvies nodig."

Aantal vakantieboekingen soms al groter dan voor coronapandemie

Het aantal boekingen voor een vakantie is bij reisorganisatie Sunweb groter dan voor de coronapandemie. Bij Corendon komen de getallen daarbij in de buurt. Dat komt omdat de coronamaatregelen in Nederland, maar ook in andere Europese landen, steeds meer worden versoepeld en dat geldt ook voor reisrestricties. Dat geeft Nederlanders vertrouwen.

Sunweb spreekt van meer boekingen dan ooit in een januari. ,,We hebben nog nooit zulke aantallen gezien, iedereen wil op wintersport", zegt een woorder. De lockdownmaatregelen in Oostenrijk zorgden eerder voor een toename van het aantal boekingen naar met name Frankrijk. Nu die zijn opgeheven wordt er weer meer geboekt naar Oostenrijk. Sunweb merkt op dat mensen dit jaar luxere vakanties boeken.

Lees ook: Omzetverlies door coronamaatregelen? RechtCheck moet hulp bieden

TUI merkt dat er deze winter nog veel lastminute wordt geboekt: Oostenrijk populair

Corendon ziet al weken een duidelijke stijgende lijn in de boekingen, voor zowel winter als zomer. ,,Na de versoepelingen van dinsdag is dat herstel nog krachtiger en zitten we inmiddels vrijwel op het niveau van voor corona", zegt een woordvoerster. Normaal gesproken is januari de belangrijkste boekingsmaand voor de zomer, maar Corendon verwacht dit jaar een verschuiving naar februari en maart.

TUI merkt dat er voor deze winter nog veel lastminute wordt geboekt. Oostenrijk is een populaire wintersportbestemming en voor een zonvakantie zijn onder meer de Canarische eilanden gewild.

Lees ook: Dit zijn de versoepelingen en aangepaste maatregelen op een rij

Reisbrancheorganisatie ANVR hoopt op meer versoepelingen. Zo geldt voor landen buiten Europa nog steeds bijna altijd een oranje reisadvies, wat betekent dat vakanties worden afgeraden. De ANVR wil dat er weer individuele reisadviezen per land worden afgegeven zodat vakantiegangers weer naar meer landen kunnen reizen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws