CoronaMaatregelen

'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 38 minuten

DEZE LIVEBLOG IS BEËINDIGD EN GAAT VANWEGE DE EXTRA PERSCONFERENTIE VERDER VIA DEZE LINK:

Lees verder onder de advertentie

Persconferentie Rutte: 'Lockdown per direct, tot en met 14 januari'

18 december 14:08

Haagse bronnen aan De Ondernemer: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'

DEZE LIVEBLOG IS BEËINDIGD IS GAAT VANWEGE DE EXTRA PERSCONFERENTIE VERDER VIA DEZE LINK:

Lees verder onder de advertentie

Persconferentie Rutte: 'Lockdown per direct, tot en met 14 januari'

Haagse bronnen rond het OMT melden De Ondernemer dat het conceptvoorstel aan nieuwe coronamaatregelen inderdaad een brede lockdown omvat, die tot en met 14 januari zou moeten gaan gelden en per direct - zaterdag 18 december - ingaat. Het kabinet zou dit voorstel overnemen. De snelle, harde lockdown raakt dan onder meer horeca, retail (behalve de essentiële winkels), bioscopen, theaters en sportinstellingen. Vakantieparken zouden open mogen blijven, maar de voorzieningen binnen zo'n park gesloten.

In de eerste week van januari staat een evaluatie van de lockdown, met alle coronamaatregelen, op de planning, al dan niet om verder aan te scherpen.

Lees verder onder de advertentie

'Snelle, harde lockdown per direct'

Deze snelle, harde lockdown is volgens het RIVM en OMT noodzakelijk vanwege de toenemend aantal besmettingen van de omikron-variant, die voor de zorg tot grotere problemen dan ooit zou leiden. Om juist dat argument nader toe te lichten is ook RIVM-directeur Jaap van Dissel (foto) vanavond bij de persconferentie aanwezig. Deze begint om 19.00 uur.

18 december 12:52

Vanavond persconferentie Rutte, De Jonge én Van Dissel

Wegens de snelle opmars van de omikronvariant geven demissionair premier Mark Rutte, zorgminister Hugo de Jonge én Jaap van Dissel van het RIVM zaterdagavond een persconferentie. Een woordvoerder van het kabinet bevestigt dat de conferentie om de gebruikelijke tijd van 19.00 uur wordt gehouden.

Lees verder onder de advertentie

Het kabinet is niet gerust op de 'zorgelijke beelden omtrent' de nieuwe variant van het coronavirus, en zal vermoedelijk besluiten tot een harde lockdown. Volgens betrokkenen heeft het Outbreak Management Team dat geadviseerd.

Zaterdag overdag spreken de meest betrokken bewindspersonen over strengere maatregelen. Daarbij zei De Jonge dat de 'zorgen heel groot' zijn over de besmettelijkere omikronvariant. Justitieminister Ferd Grapperhaus zegt dat het kabinet de signalen van het Outbreak Management Team zeer serieus neemt. Betrokkenen spreken van een 'alarmerend advies'.

18 december 12:50

Lees verder onder de advertentie

INretail: kabinet moeten waken voor blinde paniek

In plaats van de samenleving volledig op slot zetten moet het kabinet kiezen voor intelligentere maatregelen in haar corona-aanpak. Dan kan de maatschappij blijven doordraaien, vindt INretail. ,,Dit zijn de allerbelangrijkste weken van het jaar voor winkels. Het draagvlak in de retail voor de maatregelen die rondgaan is nihil. INretail roept het kabinet met klem op de rust te bewaren, duidelijkheid te verschaffen en leiderschap te tonen.

Lockdown? Volg Europese aanpak

Neem een voorbeeld aan Europese landen, vindt INretail. Die nemen gefaseerde maatregelen en boosteren dag en nacht. ,,Het is beschamend als onnodige maatregelen worden afgekondigd die ondernemers opnieuw een gigantische klap gevenl. Straks gaat iedereen naar België en Duitsland waar alles gewoon open is.”

INretail pleit voor een intelligente aanpak want winkels zijn al bijna twee jaar geen besmettingsbron tijdens deze coronacrisis en eerder hanteerde het kabinet een functionerend beleid van verschillende risiconiveaus. Daarbij was winkelsluiting een extra verzwaarde maatregel bovenop het niveau ‘zeer ernstig risico’ en werden eerst andere maatregelen van kracht. De huidige maatregelen leiden bovendien al tot veel minder bewegingen in winkelgebieden, blijkt uit de grote steden monitor van INretail. Het is ook de vraag hoe de overheid de drukte bij essentiële winkels gaat organiseren want daar kan extra toestroom verwacht worden. Het online koopkanaal is geen alternatief, want nu al overbelast.

Lees verder onder de advertentie

17 december 11:42

Pré-lockdowndrukte in winkelstraten, bij kappers en woonboulevards

Bij grote klus-, tuin- en meubelketens viel de drukte op zaterdagochtend, die door de dreigende lockdown werd verwacht, vooralsnog mee. Het lijkt erop dat zaterdag voorlopig de laatste dag is waarop mensen nog snel even fysiek de laatste kerstversiering, andere sfeeraankopen of bouw- en klusmaterialen kunnen inslaan. Het kabinet zal later op zaterdag een harde lockdown aankondigden, zo is de verwachting. Dan moeten ook alle niet-essentiële winkels dicht.

Volgens een woordvoerder van de Intergamma, het bedrijf achter ketens Karwei en Gamma, is de ochtend vrij normaal verlopen. De klusketen heeft ook geen extra personeel ingezet om de verwachte drukte aan te kunnen. De verwachting is dat de drukte in de loop van de dag zal toenemen. Ook een rondgang onder verschillende filialen van Intratuin leert dat er van grote drukte nog geen sprake is.

Lees verder onder de advertentie

In verschillende winkels van woonwinkelketen IKEA lijkt het vooralsnog ook niet drukker dan op een normale zaterdag. Ook bij Woonmall Alexandrium in Rotterdam is het nog niet drukker dan gebruikelijk. In Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam is het ook nog niet te druk. Bij verschillende filialen van Hornbach lijkt het al wel al wat drukker te worden, lees hier mee over de verwachte drukte in winkelstraten en bij kappers.

beeld deondernemer

18 december 11:40

Lees verder onder de advertentie

"Als De Jonge en Rutte in een bedrijf zouden werken zou ik ze visieloos en incompetent management verwijten"

,,Het advies 'alles sluiten' komt over als paniekvoetbal. Dit staat in schril contrast met het beslissingsproces rond de boosterprik waar maanden te laat mee begonnen is. Ook hiervan wordt de rekening dus weer gepresenteerd bij ondernemers", zo reageert Ed Bindels, ondernemer achter de Amac-winkelketen en Food District Liemès, in dit artikel op de mogelijk snel in te voeren harde lockdown. ,,De invloed van horeca- en winkelsluiting op besmettingen is amper onderbouwd - het lijkt zelfs amper invloed te hebben - en daarom in mijn ogen symboolpolitiek. Vermoedelijk dat ze in omringende landen daarom niet voor deze maatregel kiezen."

Ook Bindels spreekt over de financiële impact die de lockdown - weer - gaat het hebben op ondernemers. ,,Wat wel bekend is, is dat ondernemers samen vele miljoenen verlies gaan maken en daar vermoedelijk amper of geen compensatie voor krijgen. December is de maand waarin meestal dé zeer noodzakelijke winst van het jaar wordt gemaakt. De sluiting van scholen na dit weekend (al lang bij met OMT bekend als een grote infectiebron) zal vermoedelijk wel een grote impact hebben. Als De Jonge en Rutte in een bedrijf zouden werken zou ik ze visieloos en incompetent management verwijten."

18 december 10:38

Lees verder onder de advertentie

OMT-advies: alles snel sluiten, behalve essentiële winkels

Nederland staat mogelijk aan de vooravond van een nieuwe lockdown. Het OMT adviseert het kabinet om alle sectoren te sluiten, met uitzondering van essentiële winkels. Dat zijn bijvoorbeeld supermarkten, apotheken en drogisterijen. Of het demissionaire kabinet het advies opvolgt moet zaterdag blijken, maar ONL-voorman Hans Biesheuvel verwacht dat de uiteindelijke beslissing niet veel zal afwijken van het OMT-advies.

Lees hier artikel over het OMT-advies en de mogelijk alweer nieuwe coronamaatregelen.

17 december 19:22

Lees verder onder de advertentie

Spoedoverleg kabinet op zaterdag: OMT adviseert extra coronamaatregelen

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het demissionaire kabinet om snel extra coronamaatregelen te nemen, vertellen bronnen aan de NOS en het AD. Het kabinet pleegt daarom morgen al (zaterdagmiddag) digitaal spoedoverleg om het OMT-advies te bespreken.

Lees er via deze link alles over.

beeld deondernemer

17 december 16:00

Mogelijk harde lockdown in aantocht vanwege omicron

beeld deondernemer

Nederland moet rekening houden met extra lockdownregels door de opkomende omikronvariant. Het OMT boog zich vanochtend over de situatie, na het weekeinde komt het advies en beslist het kabinet over eventuele maatregelen. Sluiting van complete sectoren en verdere beperking van bezoekersaantallen in horeca, cultuur en winkels behoren tot de mogelijkheden.

Lees hier het hele bericht. 

16 december 14:50

ECB laat coronasteunprogramma eind maart aflopen

De Europese Centrale Bank (ECB) verlengt het coronasteunprogramma eind maart niet meer. De centrale bank steekt dan geen nieuw geld meer in staatsleningen en bedrijfsobligaties, maar blijft het geld dat terugbetaald wordt nog wel tot zeker eind 2024 herinvesteren.

De ECB zet zijn andere opkoopprogramma, dat een voortvloeisel is van de financiële crisis, in om de overgang te verzachten. Het bedrag dat volgens dat programma maandelijks wordt geïnvesteerd in staatsleningen en bedrijfsobligaties is nu nog 20 miljard euro per maand. In het tweede kwartaal verdubbelt dat naar 40 miljard euro per maand en in het derde kwartaal wordt het 30 miljard euro per maand. Vanaf oktober volgend jaar is dat opkoopprogramma dan weer terug op het huidige niveau.

Het afbouwen van het coronasteunpakket was al verwacht. Tijdens de persconferentie na de vorige beleidsvergadering had ECB-president Christine Lagarde al laten doorschemeren dat dit niet verlengd zou worden. De ECB besloot verder de rente gelijk te houden. Ook dat kwam niet als een verrassing.

16 december 11:06

Leegstroom aan professionele yoga-docenten

,,Al sinds de start van de pandemie ervaren professionele docenten een terugloop van cursisten vanwege de coronamaatregelen. Met de komst van de avond-lockdown op 28 november is dit opgelopen tot 75 procent omdat yogalessen veelal ’s avonds plaatsvinden. Als zzp’ers komen wij niet in aanmerking voor een tijdelijke overbruggingsregeling van de overheid. Er moet echt verandering komen in dit beleid.” Lees in dit artikel waarom Gerreke van den Bosch van Vereniging Yogadocenten Nederland een 'bloedbad' voorspelt in haar branche als er niets verandert in het overheidsbeleid.

16 december 09:36

'Helft restaurants dicht met Kerst'

Horecaondernemers gooien massaal hun restaurant dicht met kerst. Maar liefst de helft van de restaurants is helemaal gesloten, blijkt uit een inventarisatie van BNR. Dat aantal kan nog verder oplopen nu de avondlockdown weken langer duurt. 'Het is niet rendabel genoeg', zegt Joyce Teune, countrymanager van restaurantsite The Fork.

,,De omzet daalt terwijl je een hoop kosten hebt, denk aan inkopen doen en personeel betalen. Restaurants die normaal met lunch én diner open zijn, draaien nu alleen lunch. Dan wil je zeker weten dat de tafels gevuld zijn", meent Teune. In plaats daarvan ontstaat onzekerheid doordat maatregelen steeds veranderen, vult Jeroen Wubbe van reserveringssite Eet.nu aan tegen BNR. ,,Als je op het laatste moment te horen zou krijgen dat je dicht moet, is dat natuurlijk funest."

15 december 22:17

Won Yip pleit na 'tenenkrommende persconferentie' voor sociaal plan voor kwetsbare ondernemers en hun gezinnen

'Het was weer tenenkrommend, die persconferentie: nul logica en nul perspectief. We zijn weer terug bij af en ik vrees dat er veel faillissementen gaan volgen'. Horecaondernemer Won Yip is er duidelijk over in zijn blog voor De Ondernemer: 'ik heb persoonlijk geen enkel vertrouwen meer in het kabinet. Dat geldt ook voor het nieuwe kabinet. Er is duidelijk sprake van een falend coronabeleid en de betrokken personen zijn niet in staat om een ommezwaai te maken.'

Won Yip pleit voor een sociaal plan voor bedrijven die failliet gaan (lees: kwetsbare ondernemers en hun gezinnen). 'Velen kunnen geen kant op omdat zij privé ook aansprakelijk kunnen worden gesteld. Het zou fair zijn als ondernemers in dit specifieke geval hiervan gevrijwaard worden: cut your losses and move on', schrijft de topondernemer in zijn blog.

beeld deondernemer

15 december 13:13

Kabinet wil af van grote steunpakketten voor ondernemers

Het kabinet wil af van grote steunpakketten voor ondernemers, ook als de coronacrisis blijft voortduren. Dat schrijven demissionair ministers Hoekstra van Financiën en Blok van Economische Zaken in een brief aan de Kamer. Hans van Tellingen is verbijsterd. Zo draai je het mkb de nek om, aldus de retailspecialist en ondernemer.

Lees hier meer.

14 december 22:05

VZN: 'Kabinet kom over de brug, breng voor zelfstandigen de Tozo terug'

,,Voor het eerst in anderhalf jaar tijd noemt premier Rutte zzp’ers in het rijtje van getroffen ondernemers. Hij vergeet hen echter mee te nemen in de financiële steunmaatregelen. Grotere ondernemingen met hoge vaste lasten en personeel worden door onze overheid gestut. Zelfstandigen worden verwezen naar de bijstand. Dit kabinet meet met twee maten. Dat is onacceptabel”. Aan het woord is voorzitter Cristel van de Ven van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Lees hier haar volledige reactie.

Lees ook: Dit zijn de coronamaatregelen tot en met 14 januari

14 december 21:56

FNV en CNV willen ruimhartig verlof voor werkende ouders

Vakbonden FNV en CNV willen dat werkgevers en de overheid coulant zijn voor werkende ouders van wie de kinderen volgende week thuis moeten blijven door de nieuwe kabinetsmaatregelen. CNV vraagt werkgevers komende week ruimhartig te zijn met verlof voor werknemers van wie de kinderen niet naar school kunnen en denkt bijvoorbeeld aan calamiteitenverlof. FNV roept de overheid op om extra verlofdagen te geven aan werkende ouders, is te lezen in dit artikel.

beeld deondernemer

14 december 21:36

INretail: intensief lobby gevoerd tegen QR-code voor niet-essentiële winkels

INretail vindt het een 'verstandig besluit' van het kabinet dat er nog geen QR-code voor winkels komt. De brancheorganisatie verwacht namelijk 'chaos in de winkelstraten' bij invoering van een verplicht coronatoegangsbewijs.

In een verklaring stelt INretail dat 'hier intensief lobby voor is gevoerd en dat gaat door tot het doel van definitief afstel is bereikt'. De dreiging van een coronatoegangsbewijs voor niet-essentiële winkels hing in de lucht en zou volgens INretail tot een onwerkbare situatie voor winkels hebben geleid. De organisatie stelt dat driekwart van de ondernemers voor incidenten bij de winkeldeur vreest. Bovendien maakt de huidige personeelskrapte het uitvoeren van die maatregel onmogelijk, aldus INretail.

INretail blijft het publiek verder dringend oproepen om gespreid te winkelen en bewust te kiezen voor rustige koopmomenten zoals het begin van de week of de ochtenden. 'Nu veel mensen in de laatste helft van dit jaar vakantie hebben en scholen verplicht eerder moeten sluiten, is die oproep extra belangrijk'.

14 december 21:26

Branche- en werkgeversorganisaties: 'Pijnlijk, maar niet onverwacht'

Gemengde gevoelens, bij branche- en werkgeversorganisaties na de persconferentie-Rutte. 'Pijnlijk, maar niet onverwacht' is de teneur, waarbij juist de verlenging van de coronamaatregelen voor ondernemers in deze ook economisch enorm belangrijke tijd van het jaar niet alleen financieel, maar ook mentaal als een enorme tik ervaren wordt.

KHN, MKB-Nederland en ONL wijzen onder meer op het doortrekken van de coronasteun tot en met het eerste kwartaal. ONL-voorman Hans Biesheuvel stelt daarbij dat 'het minimale omzetverlies om TVL-steun te krijgen van 30 naar 20 procent moet gaan.' Lees hier alle reacties.

14 december 20:37

Lees ook: Dit zijn de coronamaatregelen tot en met 14 januari

14 december 20:32

Rutte voorziet geen 'gat' in coronabeleid bij overgang kabinetten

De overgang van kabinet-Rutte III naar Rutte IV zal niet leiden tot 'gaten' in het coronabeleid, verwacht demissionair premier Mark Rutte. Het kabinet wil uiterlijk 14 januari opnieuw beslissen welke maatregelen nodig zijn. Mogelijk wordt dat besluit genomen door de nieuwe bewindslieden, omdat Rutte naar verwachting zijn nieuwe kabinet begin volgend jaar presenteert.

De nog demissionair premier denkt niet dat de nieuwe ministers en staatssecretarissen harde politiek zullen bedrijven op het coronabeleid, omdat het gaat om het nationaal belang. Het huidige coronabeleid kan naar zijn inschatting dan ook worden voortgezet. Wel denkt hij dat het nieuwe kabinet andere accenten kan zetten. ,,Dat hoort ook bij een nieuwe coalitie." Of Hugo de Jonge in die ministersploeg terugkeert als minister van Volksgezondheid en verder kan werken aan het coronabeleid, is nog niet bekend.

Lees ook: Nico Dijkshoorn: ga lunchen, als redding van onze economie

14 december 20:28

Onder deze omstandigheden geen 2G, zegt kabinet

Premier Rutte zegt dat het kabinet op dit moment niet denkt aan invoering van een 2G-beleid, meldt de NOS. Dat wil zeggen dat een coronatoegangsbewijs alleen geldig is voor mensen die volledig zijn gevaccineerd of zijn hersteld van corona. ,,Op dit moment hebben we veel te veel besmettingen voor het invoeren voor 2G", zegt hij.

Haagse bronnen lieten eerder al aan De Ondernemer weten dat de veelbesproken invoering van de QR-code check bij niet-essentiële winkels wordt uitgesteld tot in elk geval 12 januari. De verwachting was aanvankelijk dat invoering ervan nog voor de kerstdagen zou worden doorgevoerd, en tijdens de persconferentie-Rutte bekend gemaakt zou worden.

INretail-directeur Jan Meerman zette in zijn blog voor De Ondernemer alles en iedereen op scherp rondom de invoering van de QR-code check bij niet-essentiële winkels. Dat gaat tot ongewenste situaties leiden, voorspelt Meerman.

Lees ook: Kabinet bevriest omstreden 2G-plan: meer tijd nodig

14 december 20:05

Dit zijn de coronamaatregelen tot en met 14 januari

Het huidige maatregelenpakket blijft bestaan. Dat betekent dat de horeca en de niet-essentiële winkels om 17.00 uur de deuren moeten sluiten en alleen supermarkten en andere essentiële winkels tot 20:00 open kunnen blijven. Hier lees je alle coronamaatregelen die gelden tot en met vrijdag 14 januari.

14 december 19:35

Kabinet trekt nog eens 4,4 miljard euro uit: steunpakket verlengd, zelfstandigensteun keert terug

Bedrijven kunnen voor de periode tot eind maart loonsteun en tegemoetkoming van de vaste lasten (TVL) aanvragen. Omdat de coronaregels langer gelden, wordt ook de steun verlengd. Het demissionaire kabinet trekt in totaal nog eens 4,4 miljard euro uit voor steun.

Meer over verlenging van de financiële steunmaatregelen lees je hier.

Lees ook: Vuurwerkverkopers krijgen meer compensatie dan in 2020

14 december 19:32

VVD stemt als laatste in met het coalitieakkoord

De fractie van de VVD heeft ingestemd met het coalitieakkoord. Dat maakte plaatsvervangend fractievoorzitter Sophie Hermans dinsdag aan het begin van de avond bekend. Na het besluit klonk er gejuich van de fractieleden. ,,Het akkoord is door de fractie heel positief ontvangen", zei Hermans. Ze gaat nog ,,enkele punten" met de informateurs bespreken. Ze wilde verder niet op details ingaan of zeggen wat de ingewikkelde kwesties waren.

De fractieleiders komen woensdagmorgen weer bijeen bij de informateurs. Daarna zal het akkoord worden gepresenteerd en wordt het openbaar.

14 december 19:25

Kabinet bezorgd om Omikron, mogelijk sneller besluit eventueel nieuwe maatregelen

Het kabinet maakt zich grote zorgen om de besmettelijkere Omikron-variant en daarom wordt mogelijk al voor 14 januari besloten over welke coronaregels nodig zijn. Premier Rutte hoopt dat het Outbreak Management Team (OMT) op ,,korte termijn" meer inzicht kan geven over de virusmutant.

Zorgminister Hugo de Jonge zegt dat wat er wel bekend is over de Omikron-variant, genoeg is voor serieuze zorgen. Zo verspreidt deze variant zich veel sneller.

14 december 19:05

De financiële regelingen voor zzp'ers, ondernemers en bedrijven blijven beschikbaar

Voor bedrijven, ondernemers, zzp'ers, culturele instellingen en sportorganisaties blijven de financiële regelingen beschikbaar, zegt Rutte. ,,We realiseren ons heel goed: een tweede kerst met minder omzet en minder gasten is ongelooflijk ingrijpend en verdrietig. Die pijn kunnen we niet wegnemen. Er gaat nog echt veel gevraagd worden van aanpassingsvermogen van ondernemend Nederland."

14 december 19:04

Rutte: verlenging maatregelen onvermijdelijk

De avondlockdown wordt met vier weken verlengd en geldt tot en met 14 januari. De kerstvakantie gaat voor basisscholen eerder in, na het weekend al in plaats van vrijdag 24 december.

Rutte: ,,Mijn eerste en belangrijkste boodschap is dat we hebben moeten besluiten het huidige maatregelenpakket te verlengen. Tot vrijdag 14 januari. Dat is in de kersttijd niet de blijde boodschap waar je op hoopt. Dus ja: een tegenvaller, maar geen grote verrassing. Ik hoop dat veel mensen begrijpen dat die verlenging onvermijdelijk is."

Ook tijdens de Kerst blijft vier gasten per dag ontvangen de norm. ,,Dus niet meer dan vier mensen vanaf 10 jaar op bezoek", zei Rutte. Er komt dus geen uitzondering voor de kerstdagen en Oud en Nieuw.

beeld deondernemer

14 december 18:54

Ook ChristenUnie schaart zich achter coalitieakkoord

Na het CDA en D66 heeft ook de fractie van de ChristenUnie ingestemd met het coalitieakkoord. ,,We hebben meer dingen binnengehaald dan vier jaar geleden", zei fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Hij neemt nog een ,,paar punten" mee terug naar de informateurs.

De fractie van de VVD is de enige partij die nu nog niet heeft ingestemd met het akkoord. Dat wordt ook elk moment verwacht.

14 december 18:45

Poppodia willen plan voor langere termijn

Nederlandse poppodia zouden graag zien dat het kabinet bij nieuwe of verlengde coronamaatregelen plannen voor de langere termijn uitrolt. Kort voor de persconferentie van dinsdagavond laten verschillende podia weten dat de huidige manier niet goed werkt.

Peter Dijkstra, programmeur van poppodium Vera in Groningen. ,,Dit is een situatie waarin we nu zo'n twintig maanden zitten. Ik wil niet zeggen dat het went, maar je begint je weg te vinden in daarmee om te gaan en te weten wat je wel of niet kan." De grootste zorg is de korte termijn waarop de maatregelen steeds worden aangekondigd door het kabinet. ,,Zouden ze zeggen van 'dit is het voor de komende zes weken' dan kan je nog wel een programma maken, maar voor twee weken is dat vrijwel niet te doen."

Bij 013 in Tilburg voorzagen ze bij de persconferentie in november al een lange winter. ,,Maatregelen die toen werden afgekondigd raken ons al voor het eerste kwartaal van 2022", zegt Mijndert Rodolf, hoofd marketing en communicatie van het Tilburgse podium. ,,En zo schuift het steeds op. Dat is frustrerend. Er is weinig notie van hoe de branche werkt." Ook Jurry Oortwijn, Hoofd Marketing & Publiciteit van Paradiso in Amsterdam, heeft behoefte aan meer duidelijkheid van het kabinet. ,,We hebben behoefte aan een strategisch plan. Ze beseffen niet hoeveel werk en flexibiliteit die maatregelen van ons vragen."

14 december 15:44

D66 steunt met coalitieakkoord VVD, CDA en ChristenUnie

De fractie van D66 heeft dinsdag ingestemd met het nieuwe coalitieakkoord dat de partijleiding heeft bereikt met VVD, CDA en ChristenUnie. Dat maakte partijleider Sigrid Kaag bekend. Volgens Kaag was er een ,,hele positieve ontvangst" en hebben de D66-Kamerleden ,,vol overtuiging ingestemd". Volgens de D66-leider zag de fractie het als een ,,akkoord van ons allemaal", omdat Kamerleden de afgelopen tijd ook al mee spraken over deelonderwerpen.

Eerder op de middag stemde het CDA al in met het akkoord. VVD en ChristenUnie praten er nog over.

14 december 15:36

Burgemeesters: laat getroffen sectoren, organisaties en burgers voorstellen doen voor coronaregels

Nu corona misschien altijd op de achtergrond zal sluimeren in de samenleving, moet de overheid niet langer over maar met de inwoners gaan praten. Getroffen sectoren, maatschappelijke en culturele organisaties en burgers moeten zelf voorstellen kunnen doen voor coronabeleid. Het huidige beleid sluit steeds minder aan bij de behoefte van de samenleving. Als mensen zelf oplossingen kunnen bedenken, voelen ze zich ook mede-eigenaar van het probleem.

Dat schrijven alle burgemeesters van Nederland dinsdag in een brief aan demissionair minister-president Mark Rutte. De burgemeesters vinden al langer dat er een langetermijnstrategie bedacht moet worden voor de omgang met de coronacrisis.

Volgens de burgemeesters moeten coronaregels niet meer alleen gericht zijn op gezondheid en de epidemiologische kant van de zaak. ,,Het brede welvaartsperspectief is ook belangrijk, gebaseerd op adviezen van de planbureaus." Haperende delen van het beleid moeten aangepakt worden. De burgemeesters zijn ook voor het verlengen van de kerstvakantie en het inkorten van de zomervakantie, omdat het virus in de winter actiever is dan in de zomer.

Lees ook: Burgemeesters vragen overheid om coronavisie voor lange termijn

14 december 15:23

CDA-fractie achter coalitieakkoord met VVD, D66 en CU

De fractie van het CDA kan zich vinden in het coalitieakkoord dat de partij heeft bereikt met VVD, D66 en ChristenUnie. De veertienkoppige fractie is ,,zeer tevreden" over de voorstellen, zo maakte partijleider Wopke Hoekstra bekend na een ruim vijf uur durend overleg op het partijbureau van de christendemocraten in Den Haag.

Het CDA maakt als eerste partij bekend het akkoord te steunen. De overige partijen voeren nog overleg. Wel zijn er ,,zoals altijd" nog een paar punten, die Hoekstra ,,onder de arm meeneemt naar de informateurs". Maar dat zijn echt details volgens hem. Er is ,,grote tevredenheid en we kunnen gaan starten", zei Hoekstra.

Hij wilde inhoudelijk niks kwijt over de details of onderwerpen waarover de meeste tevredenheid is. Woensdag is nog een afrondend gesprek met de informateurs en andere partijleiders over de opmerkingen die de vier betrokken fracties hebben gemaakt.

12 oktober 21:43

Lees ook: Zes vragen over inflatie: het wordt eerst nog erger voor het beter wordt

14 december 14:22

Sportscholen vrezen voor opzeggingen bij verlengen avondsluiting

Verlenging van de huidige avondsluiting heeft gevolgen voor het aantal leden van sportscholen en dus voor de inkomsten. Dat zegt NL Actief, de branchevereniging voor sportscholen. De organisatie denkt dat leden door de verlenging hun abonnement zullen opzeggen en dat de aanwas minder zal zijn in de voor de sector belangrijke januarimaand.

Door de gedwongen sluiting om 17.00 uur zijn er sinds eind november niet veel extra opzeggingen bijgekomen, maar NL Actief waarschuwt voor de optelsom aan maatregelen. Met name na de invoering van het coronatoegangsbewijs werden abonnementen bevroren.

Volgens NL Actief hadden sportscholen eind 2019 zo'n 3,2 miljoen leden. Sinds de coronacrisis en door de lockdowns is circa 30 procent van de leden verdwenen. Meer over de zorgen van sportscholen lees je in dit artikel.

beeld deondernemer

Lees ook: Han de Hair (Exclusieve Sportcentra): 'Wij zijn een deel van de oplossing en dat wordt niet gezien’

14 december 14:02

'Avondlockdown verlengd tot en met 14 januari, scholen eerder dicht'

De avondlockdown wordt verlengd tot en met 14 januari en de scholen gaan een paar dagen eerder dicht, melden bronnen aan het AD. De maatregelen zullen volgens de ingewijden vanavond worden aangekondigd op de coronapersconferentie.

Verlenging van het maatregelenpakket betekent dat er geen versoepeling inzit als het gaat om het aantal bezoekers thuis tijdens Kerst en Oud en Nieuw (maximaal 4 per dag).

De basisscholen sluiten vanaf dinsdag 21 december. Ook de buitenschoolse opvang (bso) gaat eerder dicht. De kinderopvang blijft wel open. Zonder maatregelen zou de kerstvakantie op vrijdag 24 december beginnen. Het voortgezet onderwijs gaat volgende week nog wel door. Volgens ingewijden wordt scholen gevraagd noodopvang te regelen voor kwetsbare kinderen of kinderen van wie ouders een cruciaal beroep uitoefenen.

Lees ook: ChefMaison is volgeboekt deze kerst: hoe kok-aan-huis door corona een hit werd

14 december 12:00

Haagse bronnen: invoering QR-code wordt uitgesteld tot 12 januari 2022

Haagse bronnen melden aan De Ondernemer dat de veelbesproken invoering van de QR-codecheck bij niet-essentiële winkels wordt uitgesteld tot in elk geval 12 januari. De eerdere verwachting was dat tijdens de persconferentie vanavond bekend gemaakt zou worden dat dit nog voor de kerstdagen zou worden ingevoerd. De bronnen melden uitstel 'omdat demissionair minister De Jonge er G2 aan wil koppelen', is te lezen in dit artikel.

Eerder zette INretail-directeur Jan Meerman in zijn blog voor De Ondernemer alles en iedereen op scherp rondom de invoering van de QR-codecheck bij niet-essentiële winkels. Dat gaat tot ongewenste situaties leiden, voorspelt Meerman.

beeld deondernemer

14 december 11:07

CNV: werknemer met coronaklachten moet vaak toch naar werk

Wie corona-achtige klachten heeft moet thuisblijven, maar volgens CNV houden lang niet alle werkgevers zich aan die stelregel. Uit een rondvraag onder ruim 2000 leden concludeert de vakbond dat bijna een op de vijf werknemers door hun baas wordt gevraagd om toch op het werk te verschijnen als ze snotterig zijn of moeten hoesten.

Van de deelnemers zei 18 procent dat hun werkgevers ook bij klachten vraagt naar het werk te komen. CNV-voorzitter Piet Fortuin roept bedrijven op om verantwoordelijkheid te nemen. Hij zegt te begrijpen dat de druk soms hoog is, nu veel sectoren kampen met personeelstekorten. Maar hij vreest dat de werkplek een grote besmettingshaard wordt. ,,We kunnen deze crisis alleen bestrijden als iedereen zich aan de regels houdt. De regel ‘met klachten thuisblijven’ is de meest simpele regel die er is."

CNV signaleert ook toenemende onzekerheid onder werknemers nu er weer strengere coronabeperkingen gelden. Vier op de tien deelnemers aan de enquête zeggen dat het binnen hun organisatie slechter gaat dan daarvoor. Bijna een tiende vreest voor zijn of haar baan. Volgens Fortuin is het belangrijk om naast steunpakketten ook aan structurele oplossingen voor de lange termijn te denken, omdat het coronavirus waarschijnlijk nog lang voor problemen blijft zorgen.

13 december 22:20

Horeca hield al rekening met verlenging avondlockdown

Dat het kabinet de 'avondlockdown' wil verlengen tot na de jaarwisseling, komt niet als een verrassing voor een aantal grote horeca-ondernemers. "Sinds de vorige persconferentie hielden we al rekening met dit scenario. Het is heel spijtig dat we met de kerstdagen gesloten zijn, maar het komt helaas niet onverwacht", zegt Herman Hell. Ook horecaondernemers Laurens Meyer, Won Yip en Riad Farhat reageren in dit artikel.

Lees ook: Nico Dijkshoorn: ga lunchen, als redding van onze economie

13 december 21:27

Winkeliers niet blij met mogelijke verlenging vervroegde sluiting

Winkelketens zien een eventuele verlenging van de vervroegde sluitingstijd waarop het demissionair kabinet lijkt voor te sorteren niet zitten, laat brancheorganisatie INretail weten. INretail spreekt ook van "veel vrees" bij ondernemers voor een coronatoegangsbewijs voor winkels. "De grote hoop is dat dat niet gaat gebeuren." Budgetketen Action zegt 'uiteraard niet te hopen op verlenging'.

Vermoedelijk geen extra koopavonden in decembermaand

HEMA hoopt dat de reguliere winkeltijden weer snel terugkomen en overweegt vroeger open te gaan. De extra koopavonden in de voor de retail belangrijke decembermaand kunnen nu ook waarschijnlijk niet doorgaan. Winkeliers verliezen veel omzet door de vervroegde sluiting, zegt INretail in dit artikel. ,,Zeker op A1-locaties waar je het van veel winkelend publiek moet hebben."

beeld deondernemer

13 december 16:37

'Houd supermarkten open na 20.00 uur voor kerst'

Supermarkten doen een dringend beroep op het demissionaire kabinet om de supermarkten ook na 20.00 uur 's avonds open te kunnen houden in de aanloop naar de kerstdagen. ,,We zien er flink de noodzaak toe vanwege de spreiding van klanten", aldus een woordvoerster van supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

In december is het altijd drukker in de supermarkten vanwege de feestdagen, zegt het CBL. ,,De kerstvakantie begint pas na kerst. Veel mensen werken nog tot de vrijdag voor kerst, omdat kerst in het weekend valt. Dat zorgt voor de noodzaak winkels langer open te laten blijven. We blijven erop hameren."

In het weekend lekte uit dat het kabinet tijdens de dinsdag geplande persconferentie over coronamaatregelen van plan is de huidige avondsluiting van winkels te handhaven. Niet-essentiële winkels moeten om 17.00 uur de deuren sluiten, supermarkten mogen als essentiële winkels tot 20.00 uur openblijven.

13 december 14:48

Aantal faillissementen gestegen, mogelijk door einde loonsteun

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt maandag dat vorige maand 166 faillissementen zijn uitgesproken, het grootste aantal per maand dit jaar. Het aantal faillissementen is nog wel een stuk kleiner dan voor de coronacrisis. De coronasteun van de overheid houdt bedrijven overeind en rechters laten bedrijven minder snel failliet gaan, zolang deze in de kern gezond zijn.

In oktober is de loonsteun voor ondernemers vervallen. Het is volgens het CBS mogelijk dat dit heeft geleid tot een stijging in het aantal faillissementen in november. ,,Het zou geen rare verklaring zijn", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS tegen Nu.nl. Volgens hem is het wel ,,oppassen" om conclusies te trekken op basis van één maandcijfer. Bedrijven kunnen vanwege de coronamaatregelen weer loonsteun aanvragen voor de maanden november en december.

Lees ook: Nico Dijkshoorn: ga lunchen, als redding van onze economie

13 december 13:47

Informateurs willen coalitieakkoord woensdag naar Kamer sturen

Het coalitieakkoord tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie wordt hoogstwaarschijnlijk woensdag openbaar. Informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees willen woensdag hun eindverslag en het akkoord aan de Tweede Kamer aanbieden, schrijven ze in een brief aan Tweede Kamer-voorzitter Vera Bergkamp.

beeld deondernemer

13 december 12:05

Vuurwerkbranche ziet af van kort geding tegen verbod

Er komt geen kort geding om ervoor te zorgen dat er de komende jaarwisseling toch vuurwerk mag worden afgestoken. Dat zeggen voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en Jeffrey Peters van Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV). De vuurwerkbranche dreigde eind november nog met een kort geding nadat het demissionaire kabinet instemde met een tijdelijk landelijk vuurwerkverbod, om extra belasting van zorg, handhavers en hulpverleners tegen te gaan vanwege de pandemie. Volgens BPN kost een rechtszaak veel geld en was er weinig kans op succes.

HVLV denkt dat het kort geding wel ,,een goede kans van slagen" had, maar erkent dat er niet genoeg geld is opgehaald om de zaak te bekostigen. Een crowdfunding leverde ongeveer 37.000 euro op, terwijl de vuurwerkliefhebbers zo'n 70.000 euro nodig zouden hebben. Het geld dat werd ingezameld, wordt aan de donateurs teruggestort.

De vergoeding van het demissionaire kabinet voor de vuurwerkbranche, zal dit jaar naar verwachting iets ruimer zijn dan vorig jaar. Meer hierover lees je in dit artikel.

Lees ook: Vuurwerkverkopers krijgen meer compensatie dan in 2020

13 december 08:39

Werkgevers kunnen aanvraag doen voor nieuwe loonsteunregeling

Werkgevers kunnen per vandaag een aanvraag doen bij uitkeringsinstantie UWV voor de nieuwste loonsteunregeling. Met de zogenoemde Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) steunt het demissionaire kabinet bedrijven die worden geraakt door de coronamaatregelen. Zo moeten kledingwinkels, restaurants, cafés, bioscopen en theaters hun deuren om 17.00 sluiten. Die regel geldt in ieder geval tot 19 december en wordt dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld.

In de zevende periode van de NOW is nieuw dat bedrijven die na 1 februari 2020 zijn gestart in aanmerking komen voor loonsteun. Werkgevers kunnen de coronasteun voor de maanden november en december tot en met 31 januari aanvragen.

12 oktober 21:43

12 december 18:21

Kabinet koerst aan op verlenging 'avondlockdown'

Het kabinet lijkt voornemens de 'avondlockdown' te verlengen. Eerder deze week bleek al dat de maatregelen, waardoor de meeste zaken vanaf 17.00 uur 's avonds dicht zijn, waarschijnlijk langer van kracht blijven. Volgens betrokkenen tegen het ANP is het kabinet na overleg op het Catshuis niet van gedachte veranderd. Ingewijden bij de NOS melden dat de maatergelen tot in januari verlengd zouden worden.

Ook het Outbreak Management Team heeft na overleg op vrijdag geadviseerd de regels nog niet te versoepelen. Het kabinet spreekt ook begin deze week nog over de maatregelen. Dan worden de officiële besluiten genomen. Dinsdagavond geven demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie.

12 december 09:37

Deel kabinet bijeen op Catshuis over onder meer 'avondlockdown'

De 'avondlockdown' verlengen of niet. Als het aan het Outbreak Management Team ligt blijft de lockdown voorlopig in stand. Een definitief besluit moet in Den Haag nog genomen worden en een deel van het kabinet komt in de loop van de dag op het Catshuis bijeen om onder meer over deze maatregel te praten.

Zaterdag lekte uit dat het OMT het versoepelen van de coronamaatregelen zoals ze nu gelden niet voor hand vindt liggen. Maar ook het aanscherpen van de regels is op dit moment niet nodig, zou volgens betrokkenen in het advies aan het kabinet staan. Het OMT is bezorgd over de oprukkende Omikron-variant.

Mogelijk wordt op het Catshuis ook besproken of mensen tijdens Kerstmis meer dan vier mensen mogen ontvangen en of de kerstvakantie op basisscholen moet worden verlengd. De inzet van het kabinet is om de scholen open te houden, twitterde onderwijsminister Arie Slob donderdag nog.

Ook de burgemeesters spreken elkaar nog over de coronamaatregelen. Dinsdag zal het kabinet een besluit nemen en om 19.00 uur een persconferentie houden.

Lees ook: Kleine reisorganisaties boos: 'Overheid moet zelf beter informeren over reizen'

11 december 20:30

OMT-advies: huidige coronamaatregelen niet versoepelen

Vrijdagavond heeft het OMT vergaderd en volgens de experts is het nu niet nodig om strengere maatregelen in te voeren, maar is er ook geen ruimte om nu al te versoepelen, weet RTL Nieuws te melden. Het OMT adviseert het kabinet dan ook de 'avondlockdown' te verlengen.

Het OMT is bezorgd over de oprukkende omikronvariant. Die variant is veel besmettelijker en kan leiden tot een nieuwe stijging in de ziekenhuisopnames, maar de onzekerheid is groot, is onder meer te lezen in dit artikel. Het OMT-advies wordt zondagmiddag besproken op het Catshuis met de meest betrokken bewindslieden.

11 december 19:00

Mona Keijzer spreekt zich uit tegen 2G op partijcongres CDA

Voormalig staatsecretaris Mona Keijzer heeft zich zaterdagmiddag tijdens het partijcongres van de CDA opnieuw uitgesproken tegen 2G en de coronamaatregelen. Video: AD.

11 december 15:50

NOC*NSF: ruim een kwart Nederlanders sport minder door avondlockdown

Ruim een kwart van de Nederlanders sport minder of zelfs helemaal niet meer door de avondlockdown, blijkt volgens sportkoepel NOC*NSF uit de maandelijkse Sportdeelname Index. Sportcomplexen moeten vanwege de coronamaatregelen tussen 17.00 en 05.00 uur hun deuren sluiten. Alleen in een aantal topsportcompetities mag tijdens die uren worden getraind en gespeeld. ,,Deze cijfers komen helaas niet als een verrassing", zegt algemeen NOC*NSF-directeur Marc van den Tweel.

Eerder trok ondernemer Han de Hair, voorzitter van de Vereniging van Exckusieve Sportcentra, al aan de bel. In dit artikel zegt hij onder meer: ,,Wat mij enorm tegen de borst stuit is dat onze regering weer ontkent dat wij juist een deel van de oplossing zijn. Ik heb het eerder gezegd, na welke lockdown dan ook, we zien mensen in fitheid achteruit hobbelen en dat kan niet de bedoeling zijn. In sportcentra werken we aan de gezondheid van mensen, dat is misschien wel de belangrijkste pilaar in deze strijd tegen het coronavirus. En juist dat wordt nu mensen weer ontnomen, moeilijk gemaakt. Sporters worden wéér geraakt".

beeld deondernemer

Lees ook: Logistieke sector als broedplaats voor besmettingen? Vier op de tien medewerkers vinden van wel

10 december 15:52

Veiligheidsberaad laat zich maandag bijpraten door Grapperhaus en Putters

Het Veiligheidsberaad vergadert maandag twee keer over de coronacrisis. Maandagavond praat demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) de 25 burgemeesters van het beraad digitaal bij over nieuwe coronamaatregelen die het kabinet naar verwachting dinsdag aankondigt. Het gaat dan onder meer over een week extra kerstvakantie, verlenging van de avondlockdown en mogelijk nog nieuwe ingrepen om groepsvorming tegen te gaan.

Maandagmiddag blikt Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, met de burgemeesters vooruit op een toekomst met of zonder corona. Het Veiligheidsberaad is al enkele weken bezig met een langetermijnvisie op de coronacrisis. Volgens de burgemeesters gaat het coronavirus niet meer weg. De samenleving moet weten welke lijn de overheid op de langere termijn kiest, zodat dat voor iedereen duidelijk is. Als het doel duidelijk is, zijn maatregelen op de korte termijn ook beter uit te leggen, denken zij. Het helpt in elk geval niet om dilemma's steeds vooruit te schuiven, menen de burgemeesters. Er zijn al twee vergaderingen gewijd aan de polarisatie in de samenleving.

10 december 14:30

Follow the Money: 'Nieuwe onderbouwing coronapas is bierviltje-berekening'

Het nieuwe RIVM-model dat als onderbouwing dient voor de invoering van het coronatoegangsbewijs (CTB) is onbetrouwbaar, aldus Follow the Money. Experts op het onderzoeksplatform fileerden vorige week vrijdag al twee rekenmodellen die ten grondslag liggen aan de invoering van het CTB. Een nieuwer derde model dat gebruikt wordt door het kabinet en het OMT, wordt eveneens onderuitgehaald door statistici. Hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester noemt het een 'bierviltje-berekening'.

De gesproken experts vinden het 'een model zonder context' en merken op dat het uitgaat van de meest gunstige situatie voor 2G. Rens van de Schoot, hoogleraar statistiek: ,,Op basis van de aannames in dit model levert 2G bij elk evenement relatief minder besmettingen en ziekenhuisopnames op dan 3G. Maar het zegt niets over het voorkomen van absolute aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames. Je kunt dus ook niets concluderen over de proportionaliteit van de maatregelen."

Lees ook: KB-Index: goed derde kwartaal kleinbedrijf verbloemt zorgen

10 december 11:32

Jan Meerman (INretail): 'De Jonge gaat nog voor de kerst QR-code check bij winkels verplichten'

INretail-directeur Jan Meerman voorspelt 'chaos' als demissionair minister De Jonge tijdens de persconferentie van 14 december de invoering van de QR-code bij winkels bekend zal maken. Een week later moet dat al ingaan. En dat gaat tot ongewenste situaties leiden, denkt Meerman.

Meerman zegt kriegelig te worden van 'het voortdurend dreigen en chanteren'. ,,Als demissionair minister De Jonge één ding niet moet doen om draagvlak te creëren is chantage plegen. Hij moet niet meer zeggen: als je niet doet wat ik zeg, blijf je langer dicht. Dat werkt niet, het is chantage." Lees hier de blog van Jan Meerman.

beeld deondernemer

10 december 13:00

Logistieke sector als broedplaats voor besmettingen? Vier op de tien medewerkers vinden van wel

Bijna 40 procent(!) van de werkenden in de logistieke sector stelt dat warehouses een broedplaats voor coronabesmettingen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Protime (marktleider in tijdregistratie, toegangscontrole en personeelsplanning) onder ruim tweehonderd werknemers in de logistieke sector. De helft geeft daarbij aan dat het op logistieke werkplekken erg moeilijk is om de coronabasisregels na te leven.

,,Het tekort in personeel zie je dus ook in de logistieke sector, wat het nog eens extra belangrijk maakt om goed te letten op het personeel dat er wél is", benadrukt Lucas Polman als directeur van Protime binnen Nederland. ,,Werknemers moeten zich veilig voelen op de werkvloer. Het houden aan de coronabasisregels, zoals het houden van voldoende afstand, is daar een belangrijk onderdeel van."

10 december 11:25

UWV opent maandag loket voor nieuwste NOW-regeling

Werkgevers kunnen vanaf maandag een aanvraag doen voor loonsteun voor de maanden november en december. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

In de zevende periode van de NOW is nieuw dat bedrijven die na 1 februari 2020 zijn gestart in aanmerking komen voor loonsteun. Werkgevers kunnen de coronasteun voor de maanden november en december tot en met 31 januari aanvragen. Lees er via deze link alles over.

Lees ook: Jacco Vonhof in EW-lezing: 'Bashen ondernemers is weer in de mode'

10 december 10:00

10 december 09:50

'Voor serieuze versoepelingen lijkt het nog te vroeg'

Opnieuw dreigen sobere feestdagen in klein gezelschap, zonder grote feesten in de horeca. De coronacijfers gaan de goede kant op, maar voor serieuze versoepelingen lijkt het te vroeg. Een verlengde schoolvakantie ligt nog wel op tafel. Vandaag komt het OMT bijeen.

Hoewel ‘code zwart’ afgewend lijkt en ziekenhuizen iets meer lucht hebben, is het volgens bronnen rond het OMT en het kabinet nog te vroeg om thuis weer veel meer gasten te ontvangen en de horeca open te gooien.

Lees ook: Reisorganisaties moeten risico's code oranje beter uitleggen

10 december 09:45

Percentage ziektemeldingen, ook door corona, hoogste in bijna twintig jaar

Het percentage ziekmeldingen heeft in het derde kwartaal van 2021 het hoogste punt bereikt in bijna twintig jaar. In 2002 waren voor het laatst relatief meer ziekmeldingen in dat kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De uitbraak van het coronavirus is waarschijnlijk een van de oorzaken.

Op 4,6 procent van de dagen waarop werknemers stonden ingeroosterd, konden ze niet aan de slag vanwege ziekte. In het eerste coronajaar 2020 kregen werkgevers al veel meer ziekmeldingen binnen. Het ziekteverzuim in het derde kwartaal nam het snelst toe sinds het begin van de eeuw en kwam uit op 4,4 procent. Het percentage ziekmeldingen in dezelfde periode dit jaar gaat daar dus enkele tienden overheen.

Het CBS merkt sowieso dat het ziekteverzuim de laatste jaren aan het toenemen is. Dat komt onder andere door structurele verschuivingen, zoals de vergrijzing van het werknemersbestand. Hoewel het statistiekbureau dat niet heeft onderzocht, vindt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen het ,,niet zo'n gekke conclusie" dat sinds vorig jaar ook een effect van de coronapandemie te zien is. ,,Zeker in de zorg, waar het ziekteverzuim harder is gestegen."

Bedrijven in de verhuur en handel van vastgoed, vervoer en opslag en de bouw zagen de ziekmeldingen uitzonderlijk snel toenemen. In de financiële dienstverlening was het ziekteverzuim het laagst. Kleine bedrijven hebben steevast het minst met personeel te maken dat niet werkt vanwege ziekte en dat was ook dit jaar het geval.

9 december 15:24

Meeste poppodia en festivals ‘met moeite’ voorstander van 2G

De meeste evenementenmakers in Nederland zijn voorstander van een heropening van de sector met een zogeheten 2G-coronatoegangsbewijs, meldt het AD. Met zo'n bewijs mogen alleen genezen of gevaccineerde mensen naar binnen bij een concert of festival.

Evenementenmakers stellen wel een harde eis: de maatregel moet tijdelijk zijn en concerten en festivals moeten op honderd procent capaciteit plaats kunnen vinden. ,,Veel van ons kunnen ‘de luxe’ van al te principieel zijn niet meer veroorloven."

Binnen de evenementensector leeft de 2G-discussie volop, zegt Berend Schans, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals. ,,Als verenigde poppodia hebben we gastvrijheid en mensenrechten hoog in het vaandel staan. 2G is daarom lastige materie", laat hij weten.

Intern is hier veel 'fundamentele discussie' over. ,,Wij hebben grote moeite met de mogelijke uitsluiting die dit kan veroorzaken." Toch is ongeveer 70 procent van de aangesloten leden voorstander van openen met 2G.

beeld deondernemer

Lees ook: Won Yip voor zorgpersoneel VUmc: nog eens 40.000 euro aan toezeggingen

9 december 13:42

Reisorganisaties moeten klant wijzen op risico vakantie naar 'oranje land'

Touroperators die reizen aanbieden naar landen met de oranje kleurcode moeten hun reizigers beter informeren over de risico's. Dat zegt toezichthouder ACM, die ook wil dat klanten kort voor vertrek kunnen omboeken.

Kleurcode oranje betekent alleen noodzakelijke reizen. Geen vakanties. De ACM vindt dat de organisaties bij dit soort reizen duidelijk moeten zijn over de risico's. Dat zijn ze ook verplicht.

De toezichthouder wil daarom dat touroperators hun klanten bij een pakketreis informeren over de kleurcode en de daarbij beperkende maatregelen die op de bestemming gelden. Ook moeten de reisorganisaties duidelijk maken hoe klanten kosteloos annuleren en omboeken. Die informatie moet duidelijk vindbaar zijn.

9 december 13:22

Meerman (INretail): 'Invoering QR-code bij winkels wordt chaos'

INretail-directeur Jan Meerman voorspelt chaos als demissionair minister De Jonge tijdens de persconferentie van 14 december de invoering van de QR-code bij winkels bekend zal maken. Een week later moet dat al ingaan. En dat gaat tot ongewenste situaties leiden, denkt Meerman. Nu al zitten medewerkers ziek thuis na ruzie aan de winkeldeur, stelt hij. De retail-voorman sluit zelfs vechtpartijen bij winkels niet uit.

Meerman zegt kriegelig te worden van 'het voortdurend dreigen en chanteren'. ,,Als demissionair minister De Jonge één ding niet moet doen om draagvlak te creëren is chantage plegen. Hij moet niet meer zeggen: als je niet doet wat ik zeg, blijf je langer dicht. Dat werkt niet, het is chantage." Overdrijft hij in zijn nieuwste blog?

beeld deondernemer

Lees ook: Moederbedrijf Blokker vanwege corona nog niet naar de beurs

8 december 16:00

Minister Blok: geen steunregeling voor starters

Bij de aangekonigde steunpakketten na de avondlockdown was het uitblijven van steun voor startende ondernemers voor veel politici een pijnlijke. Demissionair Minister Blok (Economische Zaken) wil wel kijken naar steun voor deze ondernemers, maar dat wordt niet eerder dan januari.

8 december 15:28

Kabinet bevriest omstreden 2G-plan: meer tijd nodig

Het kabinet bevriest het controversiële plan om gedeeltes van de samenleving alleen te openen voor gevaccineerden. Ook de uitbreiding van de coronapas gaat op de lange baan. Het ontbreekt aan voldoende politiek draagvlak, ook is het te vroeg om al sectoren te heropenen, zo lees je in dit artikel.