Nieuws Financiën
5 vragen over investeringsfondsen die in Twente komen shoppen
Uiterlijk donderdag moeten gegadigden voor Grolsch hun bod kenbaar maken aan ABInBev. Er liggen behalve twee grote brouwerijen ook diverse investeringsfondsen op de loer. Volgende week moet ook bekend worden of er genoeg aandeelhouders zijn die hun TenCate-aandelen tegen een verhoogde prijs willen verkopen aan investeringsfonds Gilde Buy Out Partners.

Maar wat zijn investeringsfondsen eigenlijk? En waarom azen ze op onze Twentse bedrijven?
1. Wat doet een investeringsfonds?
Een investeringsfonds, ook wel participatiemaatschappij of private equity-fonds, investeert geld van grote beleggers met als doel zoveel mogelijk winst te maken. Dat doet het fonds door bedrijven op te kopen en met winst weer te verkopen. Gekozen wordt voor bedrijven met veel groeikansen. Dat wil zeggen: óf succesvolle bedrijven die kapitaal nodig hebben om verder te kunnen groeien, óf slecht renderende bedrijven die na een sanering weer groeien en dus meer waard worden.
2. Waarom zou je een bedrijf verkopen aan een investeringsmaatschappij?
Voor welke bedrijven is een investeringskomst een uitkomst?
Een groot gegroeid familiebedrijf waarin geen opvolger voorhanden is, zodat de familie nog een mooi pensioenkapitaal kan regelen; Een bedrijf dat een prachtig product heeft maar onvoldoende kapitaal om dat goed te vermarkten; Een bedrijf dat na een paar slechte jaren geen geld heeft voor noodzakelijke investeringen; Bedrijven die door mismanagement, crisis of andere oorzaken op omvallen staan.3. Heeft het Twentse bedrijfsleven ervaring met investeringsfondsen?
Twee voorbeelden van Twentse bedrijven die overgenomen zijn:
Johma: Het saladebedrijf uit Twente werd in 1986 verkocht aan het Amerikaanse Heinz, daarna werd het diverse malen doorverkocht. Na diverse omzwervingen heeft investeringsfonds IK Investment partners nu 'onze' salade in handen. PrePain en zusterbedrijf Bakkerij Smithuis: Gilde Equity Management nam de bedrijven over, investeerde flink en verkocht de bedrijven afzonderlijk met winst door.4. Waarom zijn Grolsch en TenCate interessant voor investeringsfondsen?
Grolsch: Het bedrijf is de afgelopen jaren fors minder waard geworden. De marktwaarde is nog maar een derde van de 816 miljoen die het in 2008 waard was, toen SABMiller het bedrijf kocht. Die oude verkoopprijs toont wel aan dat Grolsch veel potentie heeft. TenCate: Het bedrijf heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van hoogwaardige technologieën, maar slaagt er niet in die goed te vermarkten. Er zit de komende jaren veel potentiële winst in het bedrijf.5. Waarom wordt TenCate niet gekocht door een ander textielbedrijf, en Grolsch door een andere brouwer?
Het probleem met bedrijven is dat ze doorgaans niet veel geld op de plank hebben liggen. Winsten worden uitgekeerd aan aandeelhouders, of weer in het bedrijf geïnvesteerd. Als ze dus een ander bedrijf willen overnemen, moeten ze eerst naar de bank, of op zoek naar andere financieringsbronnen. Ook moeten bedrijven bij overnames rekening houden met mededingingsautoriteiten. Daarom kan Heineken Grolsch niet overnemen: het marktaandeel in Nederland wordt dan te groot.Foto: Emiel Muijderman