Nieuws Financiën

AES slaat al groene stroom op

Frank Balkenende (PZC) 8 januari 2016

Groenestroom1065

Het opslaggebouw voor groene stroom van AES Europe in het Sloegebied in Vlissingen is sinds kort in bedrijf. De serie accu's kan 10 megawatt opslaan, schrijft de PZC vrijdag.

De accu heeft een regelvermogen van 20 megawatt. Daarmee kan het opslagcomplex op piekmomenten worden ingezet om het electriciteitsnet stabiel te houden. In die zin is het Advancion-systeem van het Amerikaanse AES een alternatief voor gasgestookte energiecentrales die snel energie kunnen leveren en zo de energievoorziening zeker stellen. AES denkt dat door de groei van het aantal windmolenparken op zee en de toename van zonnepalen de behoefte aan flexibele opslagcentra die het distributienet kunnen stabiliseren, zal stijgen.

Na enkele tevredenstellende tests in december is het opslagcomplex nu operationeel. Het batterijsysteem kan een half uur lang in twee richtingen - afgifte of opslag elektriciteit - op vol vermogen draaien. De installatie kan 10 megawatt stroom leveren als er een elektriciteitstekort dreigt. Als er meer stroom op het net komt dan er wordt gevraagd, kan AES 10 megawatt opslaan.

Met het Vlissingse complex heeft AES voet aan land gezet op het Europese vasteland. Het bedrijf heeft al een opslagbouw in Noord-Ierland. AES heeft nu wereldwijd ruim 200 megawatt aan opslagsystemen in bedrijf. Samen met LG Chem wil AES de komende jaren opschalen tot een opslagcapaciteit van 1 gigawattuur. Dat gebeurt onder meer met uitbreiding in Europa.

Het opslagcomplex kan op piekmomenten worden ingezet om het electriciteitsnet stabiel te houden.