Nieuws Financiën

'Afschaffen zelfstandigenaftrek heeft geen effect'

Volgens staatssecretaris Eric Wiebes van Sociale Zaken heeft het afschaffen van de zelfstandigenaftrek geen effect op de sociale voorzieningen voor ZZP’ers. Voor het kabinet is er geen reden om de fiscale regeling af te schaffen. Dit bericht BNR woensdag.

De Ondernemer 30 maart 2016

Wiebes ZZP

Vorige week wees DNB-president Klaas Knot op negatieve consequenties voor ZZP’ers van de zelfstandigenaftrek. De regeling werd ingevoerd om zelfstandigen de mogelijkheid te geven een sociaal vangnet op te bouwen. Maar volgens Knot heeft het er vooral toe geleid dat ZZP’ers geen toegang hebben tot sociale voorzieningen die ze wel goed kunnen gebruiken. Knot vindt dan ook dat er andere belastingregels voor ZZP’ers moeten komen.

Eigen keus Wiebes meent echter dat ZZP’ers zelf voor de vrijheid, flexibiliteit en zelfstandigheid kiezen. Volgens de staatssecretaris hebben zelfstandigen dan ook een belangrijke functie in de samenleving. Knot zou de term enkel gebruiken om de aandacht te vestigen op de beperkte sociale voorzieningen als eigen financiering, verzekering en pensioenen.