Nieuws Financiën

Akkerbouwer uit Odoorn wint prestigieuze Agrafiek Award

Jan Reinier de Jong uit het Drentse Odoorn heeft woensdag met zijn akkerbouwbedrijf de prestigeuze Agrafiek Award gewonnen. Dat meldt RTV Drenthe.

Van onze redactie 8 september 2016

Landbouw akkerbouw

De Agrafiek award wordt gezien als de oscars voor de landbouw. De prijs is voor de boer die het meest innovatief te werk gaat, in het bijzonder als het gaat om duurzaamheid en management.

Twee prijzen

De boer uit Odoorn nam het in de finale op tegen Maatschap Smits-Muller uit Kamperland. De Jong won, naast de Agrafiek Award, ook de publieksprijs. Het bedrijf uit Kamperland ging daardoor met lege handen naar huis.

Stoplicht

De jury noemt De Jong trendsetter in de agrarische wereld. Vooral de energieopslag van de Odoornse boer wordt alom geprezen. De Jong heeft een grote particuliere opslag voor zonne-energie op zijn bedrijf geplaatst. Ook staat er een stoplicht op zijn erf. Wanneer het licht op groen staat, is de energie het goedkoopst.

"Dit bedrijf is geen trendvolger, Jan Reinier bekijkt alle skritisch en blijft zoeken naar de oplossing die precies bij zijn uitgangspunten past", aldus de jury.