Nieuws Financiën

Alles voor groene energie

Diepenheim krijgt een 'experience center' voor duurzaamheid. Ondernemer Dirk Stevens van WijzijnGroen heeft de voormalige showroom van het failliet verklaarde automobielbedrijf Roessink gekocht en wil in het 600 vierkante meter grote pand het 'Duurzaamheidscentrum Oost-Nederland' vestigen.

Jantien Bussink 15 februari 2016

Dirk stevens Annina Romita

Een plek waar mensen zich kunnen oriënteren op het 'groener' inrichten van hun leven. Door elektrisch te gaan rijden bijvoorbeeld. Maar ook kunnen mensen zich laten informeren over de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen en kunnen zij kennismaken met windenergie. Nog voor de zomer moet het centrum de deuren openen.

Verbouwing"Maar voor het zo ver is, moet er flink worden verbouwd", vertelt Stevens, terwijl hij rondkijkt in de lege en ietwat vervallen showroom. Nou ja leeg... er staan twee elektrische Renaults Twizy en een snelle hybride sportwagen. In de hoek staat een oplaadpaal voor elektrische voertuigen. "Je moet er toch wat in zetten, hé. Maar het is de bedoeling dat we hier van alles kunnen laten zien op het gebied van duurzaamheid. Niet alleen om producten te verkopen, voorlichting en bewustwording zijn even belangrijk", stelt Stevens. "Mensen laten inzien dat we goed om moeten gaan met de aarde."

Gratis rijdenZo wil hij bijvoorbeeld laten zien dat de eigenaar van een elektrische auto bijna gratis kan rijden. "Ja, de aanschafsom van een elektrische auto is hoog. Maar stel je voor dat je zonnepanelen op het dak van je carport monteert, en je je auto via een oplaadpaal 'vol kunt gooien' met je eigen opgewekte energie? Dan rijd bijna je gratis. Dát is de toekomst."

Op het buitenterrein wil hij een fietsenstalling maken, met een aantal laadpalen voor elektrische fietsen. "Mensen kunnen hier gratis hun fiets-accu opladen. Ondertussen kunnen ze een wandeling maken over de landgoederen rondom Diepenheim. Of een van de Twizy's huren om te ervaren wat het is, elektrisch rijden."

Auto's Stevens heeft een passie voor auto's. "Dat begon al toen ik heel klein was: altijd met autootjes spelen. Ik heb een aantal jaren als autoverkoper gewerkt. De laatste tien jaar is mijn interesse voor elektrische auto's gegroeid. Vroeger hadden elektrische auto's een suf imago, maar tegenwoordig worden zelfs de snelste sportwagens voorzien van een elektromotor, in combinatie met een motor op fossiele brandstof", vertelt Stevens. "Met WijzijnGroen doen we in laadpalen, maar we richten overal in Nederland ook parkeergarages in: van coating en belijning tot bebording en oplaadpunten. Alles met duurzame producten."

Grote stedenDe ondernemer heeft ervaring met het inrichten van een duurzaamheidscentrum. Hij had er al eerder een, in Epe. "Maar toen waren we net te vroeg. Iedereen had interesse in elektrisch rijden, maar investeren durfde nog niemand. Tot een jaar of zes geleden, toen elektrisch rijden een boost kreeg dankzij fiscale regelingen. Vooral voor grote steden is elektrisch rijden interessant: zij hebben het probleem van fijnstof. Sommige binnensteden kom je niet eens meer in met een oude diesel. Dat zal in de toekomst alleen nog maar meer worden. Parkeerterreinen worden aangelegd aan de rand van steden, waarna mensen per elektrische bus vervoerd worden naar de binnenstad", aldus Stevens

EnergiebedrijfAls het aan Stevens ligt, komt in het duurzaamheidscentrum ook het aanspreekpunt voor lokaal energiebedrijf Zuiver. "Maar daarover moet ik nog met de gemeente in gesprek. Zuiver levert groene stroom en dat past goed in het duurzaamheidscentrum."

Foto: Dirk Stevens (Annina Romita)