Nieuws Financiën

Almelose pomphouders kijken niet meer op van benzinedieven

Ze zijn ook bij hen geweest, de notoire benzinedieven naar wie de politie de afgelopen dagen zo hard op zoek was. Rob Leus en Jan Knol, pomphouders in Almelo, kunnen zich het bezoek van de man en vrouw in de grijze Volkswagen Golf nog wel herinneren. Bij de Esso van Knol waren ze begin maart. "Op 2 maart, om 20.01 uur", leest Knol voor uit zijn administratie. "Ze hebben hier voor 48 euro getankt, maar niet betaald."

Van onze redactie 11 april 2016

Jan Knol Esso Tankstation Rikkert Harink

Bij de Shell van Rob Leus, aan de overkant, waren ze een paar weken eerder. "De man tankte, de vrouw bleef zitten. Die zat wat op haar telefoon te spelen. Het was pure routine. Soms zie je nog wel eens dat een benzinedief schuchter om zich heen kijkt, zijn hoofd probeert af te wenden van de camera's. Deze interesseerde dat helemaal niet. Na het tanken stapte hij in en reed weg."Een keer per maand raakHet is iets waar de pomphouders al niet eens meer raar van opkijken. Het gebeurt, ze kunnen er niet veel tegen doen. Ondanks de camera's, ondanks de deurwaarder die ze langs sturen als iemand niet betaald heeft en het kenteken wel echt is; een keer in de maand is het minimaal raak. "De ene maand heb je er meer dan de andere", zegt Knol.

VeelplegersHij schat de gemiste inkomsten op 'een duizend of 3 á 4 per jaar'. Want niet iedereen is te traceren, laat staan dat de politie er actief achteraan gaat, stelt Knol, die al niet eens meer altijd aangifte doet. "Via een aangifte heb ik nog nooit geld teruggezien. Maar zo'n veelpleger willen ze wel hebben."

FrustrerendDat het vaak voorkomt, maakt het niet minder vervelend. Leus: "Het is gewoon enorm frustrerend. Niet per se om het geld, wel voor de medewerker achter de kassa. Die wil zijn of haar werk goed doen, voelt toch verantwoordelijkheid. En dan komt er zo'n lamlul voorbij die bij wijze van spreken nog even de middelvinger opsteekt voor ie er vandoor gaat. Dan merk ik bij mijn mensen de verontwaardiging, dat ontneemt ze het plezier in het werk."OnbemandMaar waarom dan niet gewoon het bemande tankstation omzetten in een pomp met zelfbediening? Die opmerking krijgt Rob Leus wel vaker. "Ik hoop dat ik de laatste ben die daarop overgaat", zegt hij. "Het is onpersoonlijk. Ik ben pomphouder, niet iemand die een automaat beheert."

Foto: Rikkert Harink