Financiën

Ambachtelijke sociaal ondernemers willen door op zelfde plek in Zwolle

beeld deondernemer
Leestijd 1 minuut
Lees verder onder de advertentie

Cor Wobma runt samen met Karst Klein al jaren houtzagerij Binthout in het R10-gebouw. Samen met smederij Taru van den Born en de grafische ontwerpstudio FABRIEKFANATIEK wil hij een deel van het pand kopen van de gemeente, nu de werkplaats niet verder kan in het gebouw. De drie ondernemers hopen de plek zo te behouden voor sociaal en creatief ondernemerschap in Zwolle. "De hoogbouw zit vol met asbest, in de laagbouw zit nagenoeg niets. Bovendien is de locatie oorspronkelijk een streekschool voor ambachten. Dat willen we voortzetten."

Een bod ligt al bij de gemeente, het is nu nog afwachten of dat wordt geaccepteerd. "Wij hopen natuurlijk dat het gaat lukken."

Ambachtelijk sociaal ondernemer

Lees verder onder de advertentie

Wobma ziet een nieuwe sociale werkplek voor zich, zoals die nog niet in Zwolle bestaat. "Taru, de smid, werkt met jongens en meiden met autisme. Wij maken producten van hout dat gekapt is in de stad, zoals snijplanken en meubelstukken. Het sociale ondernemen in combinatie met een ambacht, dat is wat we meer willen zien in Zwolle. Op een plek die daarvoor geschikt is."

Financieel

De cultuurwerkplaats R10 stopt in maart na bijna veertien jaar. Al langer was duidelijk dat het gebouw vanwege asbest niet toekomstbestendig was. Dit jaar bleek een nieuw onderkomen financieel niet haalbaar vanwege gemeentelijke bezuinigingen op de cultuursector. De zelfstandigen die nu nog een plek hebben in R10 moeten op zoek naar een nieuwe plek in Zwolle, of daarbuiten. En dat is niet gemakkelijk. "Er is heel weinig betaalbare huisvesting in deze stad," weet Wobma. "Dat is jammer. Een aantal ondernemers zijn al vertrokken naar andere steden."

Lees verder onder de advertentie