Nieuws Financiën

Amsterdamse infintax: het Panama aan de Zuidas

Het 'Panama Papers'-kantoor Mossack Fonseca heeft een Nederlandse vertegenwoordiger. Op aangeven van de Panamezen heeft de firma Infintax aan de Amsterdamse Zuidas in twee jaar tijd tientallen financiële vluchtroutes opgezet voor vermogende Zuid-Amerikanen. Dat blijkt volgens het FD en Trouw uit de uitgelekte gegevens van fiscaal adviesbureau Mossack Fonseca.

Marc van den Eerenbeemt en Tom Kreling 8 april 2016

Zuidasfinancielesectorduurzaamgroen1065

Mossack Fonseca Netherlands werd opgedoekt in 2014. Infintax mocht de zaken overnemen. Dat kantoor wordt gerund door Guus Poelen en Michael van Beest, die eerder internationaal belastingadvies gaven bij accountantskantoor PriceWaterhouseCoopers. Zij waren soepeler in hun klantacceptatie. De zaken gingen vanaf dat moment voorspoedig.

De Nederlanders stellen volgens FD en Trouw ook valse verklaringen op. In een uitgelekte mail maant een klant Infintax dat 'de factuurnummers ingewikkelder moeten zijn. We moeten de indruk wekken dat dit bedrijf meer facturen uitschrijft'. Infintax was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Tegenover FD en Trouw werd een toelichting geweigerd.

Uit de documenten van Panama Papers dook ook het Rotterdamse advocaten- en notarissenkantoor Ploum Lodder Princen op. Hun medewerking aan constructies voor cliënten uit Ecuador en Mexico werd woensdag in FD en Trouw omschreven als 'juridisch cowboywerk'. De voorzitter van het kantoor heeft zijn functie neergelegd in afwachting van onderzoek door het Bureau Financieel Toezicht.