Nieuws Financiën

Annemarie van Gaal vertrekt bij AFM

Van onze redactie 18 januari 2016

Annemarievangaalafgetredenafm1065

Nog geen half jaar na haar benoeming is Annemarie van Gaal alweer teruggetreden als lid van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat valt op te maken uit een mededeling in de Staatscourant.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem benoemde Van Gaal per 15 juli. Toen werd Paul Rosenmöller de nieuwe voorzitter van de toezichtsraad. Ook Rob Becker en Bart Koolstra werden toen benoemd als leden.

Waarom Van Gaal weg wilde bij de AFM is niet duidelijk. Wel is het al tijden onrustig bij de toezichthouder op het gedrag van partijen op de financiële markt. Er kwam een onderzoek naar de bedrijfscultuur, omdat er volgens Dijsselbloem een ,,hoog opgelopen discussie'' over nevenbelangen en integriteitsvraagstukken was, die leidde tot het vertrek van meerdere commissarissen. Uiteindelijk kwamen er strengere eisen voor het interne toezicht bij de AFM.

Van Gaal is regelmatig op televisie. In bijvoorbeeld het programma Een dubbeltje op zijn kant geeft ze financieel advies aan mensen die hun financiën niet op orde hebben.