Nieuws Financiën

Apothekers betalen zich scheel aan oude medicijnen

Zeker tienduizend euro moet Jaap Denee van apotheek Greijdanus uit Harderwijk ieder jaar ophoesten om vrijwillig oude medicijnen in te zamelen. Veertig kilometer verderop betaalt apotheker Martin Gau van De Maten in Apeldoorn helemaal niets. "Als de ton gevuld is dan haalt de gemeente die kosteloos op."

Anton Goegebeur l Foto: Ruben Schipperapo 22 juni 2016

Apothekermedicijnen

Dat zou Denee ook wel willen. "Wij zijn niet verplicht om in te zamelen, maar we dienen het algemeen belang. Het is vreemd dat het op onze rekening komt, en niet die van de gemeente."

Iedere gemeente maakt eigen afspraken met zijn apothekers over de verwerking van ingezamelde medicijnen. Gau is tevreden over zijn afspraak met Apeldoorn en 'wil geen slapende honden wakker maken'. Ook Onno Bruins van apotheek Meindersma in Deventer hoeft niet te betalen. "Chemisch afval dat zij inzamelen is geen bedrijfsafval", luidt de verklaring.

Alma Middelbeek van apotheek Noordoostpolder ving in het verleden bot. "De gemeente stond er niet voor open. Eigenlijk ontlopen ze hun verantwoordelijkheid. Wij betalen maandelijks 100 euro voor het laten ophalen van ingediende geneesmiddelen."

Apothekersorganisatie KNMP vindt het willekeur en is het zat. "Het inzamelen van Klein Chemisch Afval is een plicht van de gemeente en niet van de apotheker", aldus een woordvoerder. De organisatie wil een meer gelijkmatige behandeling. Afgelopen week schreef zij hierover een brief aan de Tweede Kamer.

De plotse aandacht van Den Haag is reden genoeg voor Denee en Middelbeek, maar ook voor Mediq apotheek Nieuwstad in Zutphen, om bij de eigen gemeente aan de bel te trekken. "Jaarlijks verzamelen wij 200 kilo medicijnen en 100 kilo gebruikte naalden", aldus een apotheker uit Zutphen die liever anoniem blijft. "Onze apotheek betaalt hier maandelijks gemiddeld 200 euro voor aan een afvalverwerkingsbedrijf. Het is al jaren een doorn in het oog, maar door het vele werk nam ik deze 'erfenis' voor lief."

Denee mag zijn medicijnafval wel kosteloos achterlaten bij een afhaalpunt van de gemeente. Toch verliest hij jaarlijks duizenden euro's aan het inzamelen. "De containers voor gebruikte naalden zijn onze grootste kost. Deze zijn anderhalve liter groot en kosten zo'n twee euro per stuk. Ik koop er jaarlijks drie- à vierduizend."

Doosjes"Je wilt niet weten hoeveel tijd er kruipt in het uit doosjes halen van medicijnen", aldus een medewerker van apotheek Noordoostpolder. Net als elders verbrandt een afvalverwerkingsbedrijf de tonnen zonder ze te openen. Toch willen veel apothekers 100 procent zeker zijn en halen ze de geneesmiddelen uit de verpakking.

"Bij ons prutst een medewerker minstens een halve dag per week de omhulsels eraf", aldus Denee. De hoeveel tijd hangt af van de grootte van de apotheek. In Zutphen gaat het over ongeveer een dag per maand, in Noordoostpolder enkele uren per week.

Ondanks de kosten denken de apothekers er niet aan het inzamelen te stoppen. Denee beschouwt het inzamelen als een primaire taak van de apotheker. "Dat neemt niet weg dat ik wil praten over een vergoeding voor de naaldcontainers en de personeelskosten voor het sorteren."