Nieuws Financiën

Apple Pay: wat heb je er als ondernemer aan? En wat zijn de nadelen?

ING-klanten kunnen voortaan mobiel betalen met behulp van de app ‘Apple Pay’. Volgens de bank betalen gebruikers op deze manier snel, veilig en contactloos. Een slim marketingpraatje of niet? We bekijken de voor- en nadelen van de betaal-app en zoeken uit wat ondernemers ermee kunnen.

De Ondernemer/BEELD Brittany Hosea-Small (AFP) 12 juni 2019

Apple Pay app betalen ING Tim Cook

Volgens ING, de bank die in ons land Apple Pay heeft gelanceerd, kunnen klanten snel, gemakkelijk en veilig mobiel betalen met de app. Dat biedt voordelen voor consumenten, maar zeker ook voor ondernemers die op deze manier (nog) sneller kunnen worden betaald voor hun product of dienst.

Apple Pay als betaalmiddel in jouw winkel

Om Apple Pay in je winkel te accepteren, heb je een betaalterminal nodig die geschikt is voor contactloos betalen. Neem eerst contact op met de betaalprovider, zodat deze je terminal kan instellen om de app te accepteren. Goed om te weten: Apple brengt geen extra kosten in rekening voor het implementeren van de app.

Lees ook: Snellere betaling van facturen: 7 tips om zélf op te pakken

Dus, gebruiken? Dat is aan de verkopende partij en de klant. Maar laten we eerst de nadelen op een rijtje zetten van de betaal-app.

Interesse in Apple Pay? Lees eerst dit…

Niet iedereen kan aan de slag met de app van Apple. Het houdt in dat lang niet alle klanten en afnemers de tool kunnen gebruiken.

  • Ten eerste, de app is een product van Apple. Dat betekent dat de gebruiker alleen via de iPhone, Apple Watch, iPad en Mac gebruik kan maken van deze tool.
  • Ander nadeel: voorlopig valt Apple Pay alleen te activeren in de ING Mobiel Bankieren-app.

Personen die geen rekening hebben lopen bij ING hebben pech en moeten op zoek naar een alternatief. Heb je geen Apple-device waar de app op kan draaien? Jammer, maar helaas. Ook hier is een alternatief voorlopig de enige oplossing.

Lees ook: Groeibarrière: dit kun je doen als de klant laat met betalen is

Maar wat zijn de voordelen van Apple Pay?

Wel ING-klant en Apple-aficionado? Dan heeft de app zoals gezegd wel voordelen, namelijk:

  • Apple Pay werkt overal waar het mogelijk is om contactloos te betalen, in webshops en in andere apps.
  • De app is eenvoudig in te stellen. Gebruikers moeten ‘Apple Pay’ selecteren in de instellingen van de ING Mobiel Bankieren-app, de betaalrekening kiezen waarmee ze de app willen gebruiken en hun betaalpas toevoegen aan de Wallet-app.
  • Met iPhone en Apple Watch kunnen klanten betalen met Apple Pay in winkels, restaurants, taxi's, automaten en nog veel meer plaatsen.
  • Klanten die in Safari met Apple Pay in apps of op het web winkelen, hoeven geen lange accountformulieren handmatig in te vullen of herhaaldelijk verzend- en factuurinformatie op te geven.
  • Elke Apple Pay-aankoop wordt geverifieerd met slechts een oogopslag of een aanraking met Face ID of Touch ID, of de toegangscode van het apparaat.

Lees ook: Betaalme.nu: MKB Loket voor kleine ondernemers

Veiligheid en privacy hoog in het vaandel

Beveiliging en privacy zijn volgens de makers en aanbieders de kern van Apple Pay. Bij het gebruik van een creditcard of betaalpas worden de werkelijke kaartnummers niet op het apparaat of op de Apple-servers opgeslagen.

In plaats daarvan wordt een uniek Device Account Number toegewezen, versleuteld en veilig opgeslagen in het Secure Element op het apparaat. Elke transactie is geautoriseerd met een eenmalige unieke dynamische beveiligingscode.