Nieuws Financiën

Arnhem broeinest voor elektrische innovaties

Sander van Mersbergen 27 januari 2016

Innovatielicht1065

Arnhem moet een broeinest worden voor innovaties op het gebied van elektrisch vervoer. Met dat doel opent eind april het Clean Mobility Center (CMC). Daarin slaan zes partijen de handen ineen om samen te komen tot nieuwe toepassingen van deze milieuvriendelijke manier van vervoer. Daarbij kan volgens de initiatiefnemers bijvoorbeeld worden gedacht aan nieuwe betaalsystemen, maar ook aan 'de laadpaal van de toekomst', schrijft het AD woensdag.

De oprichters, onder aanvoering van laadpaalaanbieder Allego, hebben de ambitie om een centrum te ontwikkelen dat toonaangevend is in Europa.

MagneetMet het Clean Mobility Center is een investering van - op termijn - 10 miljoen euro gemoeid. Naast Allego zijn onder meer certificeringsinstantie Dekra en DNV-GL (het voormalige Kema) betrokken bij het initiatief. Het CMC moet gaan bestaan uit onder meer werkplaatsen, showrooms, congreszalen en een restaurant, en moet een magneet worden voor andere partijen. "Oplossingen die hier worden bedacht, moeten uiteindelijk door de industrie worden opgepikt", zegt Frank Verhulst van Allego in het AD.

Volgens de initiatiefnemers van het Arnhemse Clean Mobility Center is er in de markt veel vraag naar een dergelijk centrum. "Nieuwe energieoplossingen zijn noodzakelijk om de CO2-uitstoot, waar mobiliteit nu eenmaal een grote rol in speelt, te verminderen,'' zegt Allego-directeur Anja van Niersen. ,,Gezien de omvang en complexiteit van de bestaande uitdagingen zijn deeloplossingen echter niet toereikend.''