Onvoorziene omstandigheden daargelaten zou de beursgang al in het tweede kwartaal gelanceerd kunnen worden. Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, hoopt in elk geval 'zoveel mogelijk terug te verdienen' van wat de nationalisatie van de verzekeraar heeft gekost.
Het is waarschijnlijk een kwestie van weken voordat ASR naar de beurs gaat, aldus minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdagmorgen op het Binnenhof. Op de dag van de notering zal pas blijken wat de prijs van het aandeel wordt.
GoedkeuringDe omvang en timing van de aandelenemissie zijn onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden. Volgens een verklaring van ASR en NLFI zijn alle voor de beursgang benodigde goedkeuringen, inclusief die van het Nederlandse parlement, ontvangen.
Volgens het Financiel Dagblad is bij de beursgang minimaal drie miljard gemoeid. Dit zou er voor zorgen dat het, na de lichttak van Philips, de grootste beursgang van het eerste halfjaar vna 2016 wordt.
BelangDe aandelen ASR zullen worden geplaatst bij institutionele beleggers en particuliere investeerders. De opbrengst van de beursgang zal worden uitgekeerd aan de Staat. De verzekeraar zelf ontvangt niets van de gang naar de aandelenmarkt, die begeleid zal worden door een groep banken waaronder ABN AMRO.
De Staat zal na de notering nog een aanzienlijk belang houden in ASR, maar het is de bedoeling om dit op den duur volledig af te bouwen. De totale operatie kan wel tot drie jaar duren, schat minister Dijsselbloem.