Nieuws Financiën

Auto Nijkrake in Hengelo deed met succes beroep op Regiofund.nl

Marc Bevelsborg (30) uit Hengelo begon in november met z'n eigen platform voor crowdfunding. Dat richt zich vooral op ondernemers uit de regio Twente met financieringsbehoefte én op 'geldgevers' uit Twente die sneller genegen zijn om te investeren in ondernemers dicht bij huis dan in bedrijven op afstand.

Gerben Kuitert | Foto: Lenneke Lingmont 4 februari 2016

Arjan Nijkrake Lenneke Lingmont 2

Storm loopt het nog niet. Tot op heden is één project gerealiseerd: Auto Nijkrake in Hengelo haalde binnen drie weken via Regiofund.nl 30.000 euro op voor aanschaf van vijf busjes voor de verhuur.

VMS Real Estate Momenteel staat er op de site van Regiofund een project van VMS Real Estate. Het vastgoedbedrijf van Jan-Bart van Merksteijn wil 85.000 euro ophalen voor de koop van een appartement in Enschede. VMS steekt er zelf 42.500 in en wil de andere helft via crowdfunding uit de markt halen. Omdat het risico klein is - de investeerders krijgen een hypothecaire inschrijving op het appartement - bedraagt de rente op de lening, terug te betalen in acht jaar, 'slechts' 4 procent. Maar na drie weken is het project nog maar voor 4 procent gefinancierd.

"Bij de meeste crowdfundingprojecten ligt de rente tussen de 7 en 8 procent, met een looptijd tot maximaal vijf jaar. Daar is dan toch meer interesse voor", zegt Bevelsborg. "Maar voor VMS zijn we in gesprek met twee investeerders, die het project samen vol willen storten."

Goede moedBevelsborg is vol goede moed. "De mensen moeten zien dat dit werkt en het moet nog meer bekendheid krijgen. Wat me goed doet, is dat circa een derde van de investeerders in het project van Auto Nijkrake van buiten Twente komt."

Regiofund verdient aan de deals doordat de geldvrager, om een voorbeeld te geven, voor een lening van 100.000 euro 4.899 euro (ex. btw) aan rente en kosten betaalt. Investeerders betalen geen kosten of beheervergoeding aan Regiofund.

DebiteurenbeursOok in november 2015 zag Debiteurenbeurs het levenslicht. Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf kunnen rekeningen sneller betaald krijgen door die facturen via Debiteurenbeurs te laten veilen. Ze verkopen hun nota via de website aan de hoogste bieder.

Betalingstermijnen die regelmatig wel drie maanden bedragen, brengen kleinere bedrijven vaak in de problemen. Ze moeten lang wachten tot de klanten betalen, maar moeten ondertussen wel de eigen medewerkers en de vaste lasten betalen. De Enschedese startup Debiteurenbeurs biedt uitkomst.

BodVia de veiling op internet kunnen vermogende particulieren een bod uitbrengen op de vordering. In feite schieten ze daarbij de rekening voor en houden ze, net als factoringmaatschappijen, een deel voor zichzelf als de klant heeft betaald. Er is wel een voorbehoud: alleen rekeningen van kredietwaardige klanten kunnen via Debiteurenbeurs worden geveild. En daarmee worden bedrijven en instellingen bedoeld die een jaaromzet van 50 miljoen euro hebben.

Bernd Vinke, medeoprichter van Debiteurenbeurs, zegt dat zich inmiddels acht investeerders hebben gemeld. "Die hebben samen meer dan een miljoen beschikbaar om te bieden op facturen die op de veiling komen."

Nieuw fenomeen Maar een transactie is er drie maanden na de start nog niet gedaan. Vinke: "Het is een nieuw fenomeen voor Nederland. Er hebben zich wel vijf bedrijven bij ons gemeld die nota's willen aanbieden. Bovendien zijn we een samenwerking aangegaan met Credion, een organisatie die mkb-bedrijven helpt bij het vinden van financiers. Credion heeft veertig kantoren en heel veel relaties."

Klein bedrijf Arjan Nijkrake (41) begon vijf jaar geleden zijn eigen autobedrijf in Hengelo. Auto Nijkrake (vier werknemers) moet het vooral hebben van reparaties en servicebeurten. Nijkrake wilde zijn bedrijf uitbreiden met de verhuur van busjes, die kunnen worden gebruikt voor verhuizingen en ander transport.

"Verhuur op basis van een vaste prijs, kilometervrij en zonder reclame op de bus: daar is behoefte aan. Het plan was vijf gebruikte busjes te kopen voor maximaal 30.000 euro", zegt Nijkrake. "Ik heb daarover één telefoongesprek gehad bij de bank. Maar krediet verstrekken aan een klein bedrijf als dat van mij is kennelijk niet interessant."

Crowdfunding Mark Bevelsborg wees hem op de mogelijkheid van crowdfunding. Via Regiofund.nl was de 30 mille binnen drie weken bij elkaar. Nijkrake betaalt het geld in vijf jaar terug, met een rente van 7 procent, aan de 24 particulieren die hem geld leenden. De bedragen variëren van 5.800 tot 100 euro.

"Wie het zijn weet ik niet", zegt Nijkrake. "Ja, een paar vrienden van me doen mee, dus dat weet ik dan toevallig. Wat ik wel mooi vond, was dat er een oudere man op de fiets langskwam bij onze garage. Hij was nieuwsgierig. Wilde eerst zien waarin hij zijn geld zou steken."

Het risico voor de geldverstrekkers is relatief klein: de busjes, andere transportmiddelen van het bedrijf en inventaris fungeren als onderpand. Op basis van de boekwaarde bedragen de zekerheden 27.000 euro, en zodoende is de financiering voor 90 procent gedekt.