Nieuws Financiën

'Baas, verbeter je eigen fabriek eerst'

Er is een revolutie nodig om de arbeidsmarkt van het slot te krijgen, stelt Peter Struik namens de Brabantse werkgevers. Voorman Maurice Limmen van vakbond CNV zegt in een reactie dat Struik die revolutie eerst in zijn eigen Fujifabriek moet beginnen, meldt het AD.

Bart van Eldert 16 maart 2016

Fujifilm fabriek tilburg

De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW lanceerde gisteren het plan dat alle werknemers een potje krijgen dat gedurende de loopbaan door werkgevers wordt gevuld. Dat geld zou onder meer kunnen worden ingezet voor bijscholing en ontwikkeling en bij ontslag en tijdelijke werkloosheid.

CNV-voorzitter Limmen benadrukt dat overheid, werknemers en werkgevers al bezig zijn met forse hervormingsplannen. ,,We moeten er geen flipperkast van maken met elk jaar een nieuwe hervorming. Bovendien praten wij met de landelijke werkgeversvoorzitter. En die zegt zich te willen houden aan de afspraken.''

Wel heeft hij een tip voor Struik: ,,Ik zou zeggen: verbeter de wereld en begin bij jezelf. Hij is topman bij Fuji. Die cao loopt niet echt voorop met ontwikkeling en scholing van werknemers. Dat maakt zijn vernieuwingsplannen toch vrijblijvend.'' Vakbond FNV wijst eveneens op de afspraken over gezamenlijk overleg.

Landelijk werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW reageert positiever. Hij noemt de ideeën in een reactie 'interessante gedachten die betrokken moeten worden bij de discussies over vernieuwing van de arbeidsmarkt'. ,,Het zijn voorstellen van ondernemers die in de praktijk zien hoe de arbeidsmarkt functioneert en waar het vastloopt.''