Nieuws Financiën
Banengolf dankzij buitenlandse miljarden

Afgelopen jaar hebben 9300 Nederlanders een baan gekregen dankzij investeringen uit het buitenland. Buitenlandse bedrijven als het Amerikaanse autobedrijf Tesla, de Indiase farmaceut Cipla en de Britse luchtvaartonderneming easyJet investeerden samen voor 1,97 miljard euro in ons land, bericht het AD vrijdag.
Dat maakt het ministerie van Economische Zaken vrijdag bekend. Het aantal banen is vergeleken met de miljardeninvestering wat karig. Dat komt omdat in het bedrag ook een Amerikaanse investering van 900 miljoen euro zit voor een gasolieraffinaderij van ExxonMobil in Rotterdam. Dat levert weliswaar banen op, maar dat zijn meestal tijdelijke betrekkingen die in de berekening niet worden meegeteld.
KantoorbanenDe meeste banen zijn kantoorbanen, vooral op hoofdkantoren (2500), gevolgd door banen in de productiesector (2000) en in distributiecentra (1190). Zo breidde kledingwinkel Forever21 de overslaglocatie in Bergen op Zoom uit. Een ander Amerikaans modemerk, Michael Kors, bouwt een distributiecentrum in Venlo, waar de komende jaren nog 400 banen bij komen.
De Verenigde Staten zijn met 1,5 miljard euro investeringen (en 4468 banen) koploper, gevolgd door de Aziatische landen Singapore, China, Zuid-Korea en Japan. Van die landen, en met name China, verwacht de NFIA de komende jaren meer investeringen. Dit agentschap van het ministerie moet bedrijven verleiden naar Nederland te komen. Wereldwijd leggen 24 medewerkers contacten met bedrijven die 'iets in Europa willen', zegt directeur Jeroen Nijland. Dan wordt - eerst vertrouwelijk - verteld wat Nederland te bieden heeft.
Strategische locatieDe strategische locatie van Nederland in Europa speelt daarbij een grote rol, weet Nijland. "We hebben een haven, een vliegveld, uitstekende wegen en heel goed internet. Alles om snel ook andere Europese markten te bereiken." Daarnaast spreken we onze talen, zijn er belastingvoordelen voor bedrijven die in Nederland hun hoofdkantoor vestigen en speelt stabiliteit mee; investeerders zitten niet te wachten op politiek gedoe. Van de 9300 banen wist de NFIA er 7779 binnen te slepen.
ScoreIn 2014 werd er voor 3,2 miljard euro in Nederland gestoken. Dat leverde toen 6304 banen op. "Als je het aantal banen nu afzet tegen dat van het jaar ervoor, dan is het een uitstekende score," vindt Nijland. Minister Henk Kamp van Economische Zaken is blij met de internationale kapitaalinjecties. "Deze investeringen versterken onze economie en helpen veel mensen aan werk."