Nieuws Financiën

Banken let op, zij komen eraan!

De meeste mensen zullen nog nooit van het betaal-platform Adyen, microbetaal- platform Quantoz of de blockchain-ontwikkelaar I/O Digital hebben gehoord. Toch veranderen deze drie Nederlandse bedrijven de wereld van bankiers. Zo stellen KPMG en H2 Ventures in hun jaarlijks samengestelde ranglijst van meest toonaangevende fintechbedrijven wereldwijd. Wie zijn deze bedrijven? Wat doen ze? Het AD zocht het uit.

Natasja de Groot | Foto: Paul Vreeker 11 november 2016

Ayden

I/O Digital

Dit bedrijf staat op nummer 79 in de Top100 fintechbedrijven. Het is al twee jaar bezig met een 'open source blockchain technologie'. Eén definitie voor blockchain is er niet echt, misschien is dit nog wel de beste omschrijving: een nieuwe techniek om gemakkelijk digitaal informatie uit te wisselen. Als een soort netwerk van digitale bankkluisjes waarbij de consument de sleutel heeft tot zijn kluisje. Waar I/O Digital aan werkt, is een eco-systeem dat die netwerken van bankkluisjes weer met elkaar verbindt en onderling laat communiceren. Het klinkt nogal technisch en ja, dat is het ook.

Blockchain

Hoe zij banken veranderen? Volgens operationeel directeur Richard Groen (COO) maakt deze technologie betalingen goedkoper en efficiënter en moeten banken hun bestaande systemen en dienstverlening omgooien. En overigens niet alleen banken, want dit kan ook andere sectoren ontwrichten. Máár om bij de bankiers te blijven, zegt Groen: ,,Deze technologie kan van de bankier een allround dienstverlener maken, waar consumenten bijvoorbeeld terecht kunnen voor een autoverzekering, voor het uitbrengen van een stem met de verkiezingen, of waar ze een octrooi of patent vastleggen. En dat gebeurt dan via een dienst die is gekoppeld aan een Blockchain."

Patent

Hij denkt dat banken wel mee moeten met deze verandering, net als ooit de reisbranche moest digitaliseren. ,,,Reisbureaus die toen zeiden dat het internet niet hun interesse had en wel zou overvliegen, hebben het niet gered." Voor de consument is het blockchain-gebeuren nu nog een ver-van-zijn-bedshow, maar I/O Digital is onderwijl ook bezig met een patent dat Blockchain dichter bij de mensen brengt.

Ideologie

,,Dit patent is een oplossing waarbij banken, instellingen en bedrijven op een eenvoudige manier hun diensten - locatie gebaseerd - kunnen aanbieden aan de consument zonder zelf eigenaar van de technologie te zijn." Het bedrijf - een team van 11 freelancers en vrijwilligers - is nu nog een stichting en stelt de technologie gratis ter beschikking, uit een soort ideologie en onafhankelijkheid. Wel zet het een commerciële tak op om aan de vraag naar consultancy te kunnen voldoen. Daarvoor voert het gesprekken met (inter)nationale investeerders en strategische partners om de technologie verder te ontwikkelen.

(Tekst gaat verder na de foto)

Quantoz

Quantoz is zo'n beetje de hekkensluiter van de Top100 fintechbedrijven. Deze Nederlandse fintech staat op nummer 97. Net als I/O Digital houdt het zich bezig met blockchain technologie, maar dan net even anders. Quantoz speelt - met zo'n 10 mensen en een omzet over 2015 van ruim 3 miljoen euro - in op de opkomst van Internet of Things, waarbij steeds meer (gebruiks-)voorwerpen verbonden zijn met het internet. En Quantoz is handig in dat gat gesprongen: door een infrastructuur te bieden voor het verwerken en afhandelen van dit soort betalingen. Dat binnen afzienbare tijd 'machines' de mogelijkheid krijgen om te betalen voor producten of diensten, vergeten veel financiële instellingen, althans zo stelt oprichter en directeur Gaston Hendriks (CTO). En dat is juist waar dit bedrijf de bankenwereld raakt: in het hart. Want: ,,Voor het doorvoeren van die transacties is geen financiële instelling meer nodig. Daardoor worden de transacties goedkoper en is het geld direct beschikbaar voor de ontvangende partij. De rol van bankiers wordt anders. Ze gaan bijvoorbeeld incasseren tussen de traditionele financiële systemen en de nieuwe infrastructuur. Financiële spelers die hun infrastructuur niet aanpassen, zullen in de toekomst een beperkte rol spelen."

Pilots

Quantoz mag dan onderaan de Fintechlijst staan, maar we zullen van deze Nederlandse speler ongetwijfeld nog veel horen. Het werkt volop aan pilots met strategische partners. Overigens niet met banken, maar wel met partijen in de autosector, verzekeringswereld, energievoorziening, postbezorging en contentproviding. Wat dit de consumenten gaat brengen? ,,Goedkoper en makkelijker betalen voor bijvoorbeeld eenmalig gebruik van een bepaalde dienst."

(tekst gaat verder na foto)

Adyen

Van de drie Nederlandse spelers heeft Adyen de hoogste notering in de ranking: nummer 15. Bij sommige consumenten doet de naam misschien een belletje rinkelen; bij een aankoop kan Adyen namelijk op het rekeningafschrift verschijnen. Deze nieuwkomer - in 2006 gestart - is al ver voorbij het stadium startup. Vorig jaar verdubbelde het bedrijf zijn omzet ruim; het draaide over 2015 een omzet van ruim 317 miljoen euro. Waar het zijn geld mee verdient? Het regelt de betalingen voor grote spelers als Uber, Facebook, Netflix en Spotify en Nederlandse klanten als Bijenkorf, Transavia en Coolblue. De Nederlanders hebben een slim concept te pakken: ze bieden één loket aan voor het accepteren van alle betalingen, zowel online als in winkels.

Disruptief

Hoe ze daarmee de wereld van bankiers veranderen? Door het betalingsverkeer te vergemakkelijken, legt een van de vier oprichters en directeur Pieter van der Does uit. ,,Betalingsverkeer is voor grote bedrijven traditioneel lastig en complex. Bedrijven moeten met verschillende aanbieders en banken werken. In Nederland gebruiken we bijvoorbeeld iDeal, Duitsers betalen vaak achteraf en in Amerika wordt met creditcards afgerekend." Door al die verschillende (en veelal zwaar verouderde) systemen zijn allemaal verschillende contracten en integraties nodig om online betalingen en betalingen in winkels te regelen. Daarnaast zijn er per land ook weer andere aanbieders. Onhandig dus, en Adyen heeft hiervoor de oplossing bedacht. ,,Met onze nieuwe technologie verlopen die betalingen vlekkeloos." Het bedrijf trekt op met Nederlandse en internationale banken én het timmert hard aan de weg om een grote internationale speler te worden. Van KPMG en H2 krijgt het de stempel disruptief, een hip woord voor 'iets nieuws dat in korte tijd iets bestaands, groots en logs' kan verdringen. Wees gewaarschuwd dus, banken.

Gerelateerde artikelen:Willem Vermeend benoemd tot FinTech-gezantFinTech revolutie schudt financiële sector op'Banken zijn bang, startups maken de killer-apps'