Nieuws Financiën

Een bedrijf verkopen doe je niet alleen; je vermogen beheren ook niet

In de serie ‘Recept voor Succes’ praten we met ondernemers die de deal van hun leven hebben gesloten: de verkoop van hun bedrijf. Hoe hebben ze dat aangepakt en: wat gebeurt er met het vermogen dat ze hebben vergaard? Drie ondernemers vertellen wat er sinds de verkoop is gebeurd. In dit artikel vertelt Marcel Muller van Aquative zijn verhaal. Overweeg je je bedrijf te verkopen? Zo laat je je vermogen groeien.

Thomas Hendriks 12 april 2021

Marcel muller

Marcel Muller zag acht jaar geleden de kans een bedrijf over te nemen: Aquative in Putten. De bank zorgde voor de financiering. In mei van dit jaar nam een investeringsmaatschappij Aquative over. Het eerste dat Muller daarna kocht? Een mooi horloge, om het moment te vieren en een aandenken te hebben.

Deel vermogen in eigen bedrijf geïnvesteerd

Het is snel gegaan, sindsdien, vertelt Muller. Hij investeerde op verzoek van de investeerder een deel van zijn vermogen weer terug in zijn eigen bedrijf en bleef aan als eindverantwoordelijke. ,,Aquative was heel aantrekkelijk om over te nemen, het heeft een heel stabiel bedrijfsmodel. Een deel van onze werkzaamheden is een wettelijke verplichting, waardoor het terugkerende omzet is. En we zitten in een groeimarkt: drinkwaterveiligheid zal in de toekomst nog meer een rol gaan spelen. We zijn nu aan het doorbouwen. De investeerder wil groeien, neemt meer bedrijven over en zo ontstaat er voor mij ruimte om een andere rol te pakken.”

Plan je vermogen, ook voordat je het hebt

De deal van je leven. Zo wordt de verkoop van een bedrijf vaak genoemd. Er komt heel wat bij kijken om die deal te sluiten en ook daarna is er genoeg te regelen en te doen. Met deze tips haal je meer uit jouw vermogen: download hier de gratis gids.

Vastgoed is een uit de hand gelopen hobby

Muller besloot zelf wat er verder met zijn vermogen moest gebeuren en werd daarbij geassisteerd door specialisten van de bank. ,,Een gedeelte van het geld wordt belegd, een deel is op de rekening geparkeerd voor toekomstige investeringen en een deel wordt gebruikt om vastgoed aan te schaffen. Het is een uit de hand gelopen hobby van mijn vrouw en mij. We begonnen in onze eigen stad Utrecht waar we de buurten kennen, maar hebben nu ook pandjes in Amsterdam, Den Haag en Delft. De aanpak is steeds: kopen, opknappen en verhuren.”

Bank neemt beleggen uit handen

Beleggen in aandelen is geen hobby van Muller. ,,Daar helpt de bank me bij. Ik ben er niet actief mee bezig en heb het volledig uit handen gegeven. Het geeft rust om er niet mee bezig te zijn. Ik zou meer speculeren dan beleggen en zou in crisistijden niet van de knoppen af kunnen blijven, terwijl de bank zegt dat je daar dus juist wel vanaf moet blijven. Het zorgt voor rust dat er een heel team achterstaat dat weet waar ze mee bezig zijn en ook onderzoek doet naar de bedrijven waarin je investeert. Ik denk niet dat je dat in je eentje kunt doen. Het zou mij slapelozen nachten opleveren.”

Maximaliseer de waarde (én je vermogen) voor verkoop

1. Kijk naar het bedrijf als potentiële koper of investeerder.

2. Beperk risico’s (afhankelijkheid) en onzekerheden (klantenbestand).

3. Zorg dat het businessmodel is gericht op de toekomst

Meer adviezen? Download hier de gids ‘Het recept voor succes: plan je vermogen, ook voordat je het hebt’.

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

tracking pixel