Nieuws Bedrijfsoverdracht

AkzoNobel wijst overnamebod van PPG af

AkzoNobel heeft een ongevraagd overnamevoorstel met een totale waarde van bijna 21 miljard euro van het Amerikaanse PPG Industries afgewezen. Naar aanleiding van het voorstel maakte het chemieconcern bekend dat het de speciale chemietak wil laten afsplitsen.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 9 maart 2017

Akzo Nobel 4

Het voorgenomen bod van PPG is volgens AkzoNobel te laag en niet in het belang van aandeelhouders, klanten en personeel. Het voorstel van PPG vertegenwoordigde een waarde van 83 euro per aandeel, waarvan 54 euro in contanten zou worden uitbetaald en de rest in aandelen PPG. Het aandeel Akzo sloot woensdag op 64,42 euro.

Afsplitsing

AkzoNobel liet naar aanleiding van het ongevraagde voorstel weten te bekijken of het zijn onderdeel Specialty Chemicals kan afsplitsen. Die tak, die vorig jaar een omzet had van 4,8 miljard euro, maakt specialistische chemicaliën die verwerkt worden in producten uiteenlopend van ijs, asfalt, soep tot zeep.

Deze stap moet topman Ton Büchnerworden gezien als een teken van kracht. Hij wees daarbij op de recordresultaten die Akzo vorig jaar heeft geboekt. Die stellen het bedrijf volgens hem in staat zelf op zoek te gaan naar nieuwe groeikansen. Verzelfstandiging moet de divisie die verf en coatings maakt en de tak voor specialistische chemicaliën in staat stellen hun positie verder te versterken, zei Büchner. Hij verwacht dat in de komende maanden meer duidelijk wordt over het proces.

Zelfstandige beursnotering

Voor de afsplitsing worden verschillende opties bekeken, waaronder een zelfstandige beursnotering. Aan die strategische stap wordt al langer gewerkt, maar de aankondiging werd naar voren gehaald vanwege de ontwikkelingen met PPG. In het bod van de Amerikanen ziet Akzo helemaal niets, zei Büchner. Hij wees daarbij op de grote onzekerheid die zou ontstaan voor het personeel, de grote kans op verzet van toezichthouders en onzekerheid over de financiële voordelen.