Nieuws Bedrijfsoverdracht
Van Rusland tot Zuid-Afrika, de aluminium raamwerken van deze broers vind je over de hele wereld
Al bijna een halve eeuw zitten Ton en Rob Valk in de aluminium deuren en kozijnen met hun bedrijf Alupui, dat in bijna alle uithoeken van de wereld levert. Een business ook die sinds corona een enorme boost heeft gekregen. ,,Leveranciers kunnen de vraag naar materialen amper nog aan.”

Ton (midden) en Rob Valk (rechts) zijn de oprichters van Alupui. Links staat hun potentiële opvolger Amir Grgic. Voor velen hét adres voor aluminium kozijnen, deuren, ramen en schuifpuien. Foto: Frank de Roo
Ton (70) is wat je noemt een selfmade man. Veel boekenwijsheid heeft hij nooit echt tot zich genomen. ,,School vond ik niets aan. Liever ging ik aan de slag bij de groenteboer in de Rotterdamse Provenierswijk, waar Rob (64) en ik zijn opgegroeid, vertelt hij in het AD. Daar hield ik tenminste een leuk zakcentje aan over.” Het besef dat niet alleen geld, maar ook een opleiding belangrijk is daalde echter ook in bij de broers. Vandaar dat zij alsnog hun timmerdiploma behaalden. Veel houten kozijnen hebben ze echter nooit gemaakt. Wel van aluminium. Oftewel: het ‘groene metaal’.
"Ons motto: u vraagt, wij draaien. En mochten er problemen ontstaan, dan lossen we dat samen op. Goede nazorg is essentieel"
Al kun je die eerste kozijnen niet vergelijken met wat nu gangbaar is in de markt, klinkt het. ,,Begin jaren 60 was de isolatiewaarde zo goed als nihil. Wanneer het buiten vroor, zat binnen het ijs op de ramen. Dat is nu wel anders, onder meer door gebruik van luchtkamers en rubber in het profiel.”
Een voordeel van aluminium is verder dat het vrij gemakkelijk toepasbaar is. Alupui krijgt hun profielen per 6 á 7 strekkende meters aangeleverd. Vervolgens snijden en monteren zij alles op maat.
Lees ook: Deze tweelingbroers maken e-bikes met frames van Nederlandse bodem
Hoogvliet Beheer is watertoren van Hazerswoude
Hun portfolio aan geplaatste ramen en deuren, schuifpuien, vouwwanden en winkelpuien is vuistdik en beperkt zich al lang niet meer tot enkel de regio. ,,Zo leveren we voor een wereldwijd opererend geldwisselkantoor de deuren naar hun pinautomaten, die je inmiddels terugvindt van Rusland tot Zuid-Afrika.”
Dichter bij huis hebben ze begin 1999 de iconische watertoren van Hazerswoude onder handen genomen, sinds 2003 het hoofdkantoor van Hoogvliet Beheer, onderdeel van de Hoogvliet supermarkten. Mede vanwege de atypische vorm van het gebouw werd het een complexe en prijzige verbouwing.
Ton: ,,Uitgedrukt per vierkante meter is het waarschijnlijk het duurste bedrijfsgebouw van Nederland, omdat het slechts vier werkplekken telt. Maar de mensen díe er zitten, hebben wel een geweldig panoramisch uitzicht.”
Lees ook: Familiebedrijven in crisis koersvaster dan andere bedrijven
Opvolgers broers begon als buitenmonteur
Amir Grgic, sinds 2007 werkzaam bij Alupui en de gedoodverfde opvolger van de gebroeders Valk, kent de succesverhalen. Als voormalig buitenmonteur is hij bij de plaatsing van de meeste pareltjes betrokken geweest. Veelal voor (of in opdracht van) grote vastgoedbedrijven of andere tycoons.
Zelf werkt hij echter liever voor particulieren. ,,Natuurlijk heb je grote klussen nodig om als bedrijf levensvatbaar te blijven. Maar ik meet net zo lief een gezin een nieuwe schuifpui aan. Mijn grootste drive bij beiden: om samen iets moois te creëren; van de eerste offerte tot het eindproduct.” Zijn hoop, ‘mochten de broertjes daadwerkelijk ooit met pensioen gaan’, is om met Alupui nog meer de particuliere markt op te gaan.
Goede nazorg is belangrijk
Ton, lachend: ,,Misschien dat we dan voor het eerst wat budget voor reclame moeten inruimen. Want tot op heden hebben we alles op basis van mond-tot-mondreclame gedaan. Ons motto: u vraagt, wij draaien. En mochten er problemen ontstaan, dan lossen we dat samen op. Goede nazorg is essentieel.”