How-to Bedrijfsoverdracht
Bedrijf (ver)kopen? Tips van Marco Aarnink en andere succesondernemers
Wat hebben Nils Clement, Herold Boertjens, Marco Aarnink en Thecla Bodewes met elkaar gemeen? Juist, ze hebben allemaal succesvolle ervaringen met de koop of verkoop van een bedrijf. Tijdens Marktlink Connect, onderdeel van de Week van de Ondernemer in Ahoy Rotterdam zaten ze in een panel met Jort Kelder als vlijmscherpe dagvoorzitter. De topondernemers gaven het publiek een aantal nuttige tips als het gaat om serieuze overnames. Dit zijn de belangrijkste vijf:

1. Handje-klap-deals werken niet
Marco Aarnink was pas 28 jaar oud toen hij Drukwerkdeal.nl voor 24 miljoen euro verkocht. Indrukwekkend, al zijn er genoeg dingen die hij achteraf anders had kunnen doen. Het vastleggen van afspraken bijvoorbeeld: “Zet dit soort dingen altijd op papier. Twee jaar voordat ik Drukwerkdeal.nl van de hand deed, kocht ik mijn compagnon uit. Dat werd helaas een strijd over geld. We waren altijd goede vrienden, dat zijn we inmiddels ook weer, maar dat is een tijdje anders geweest. We hadden dit kunnen voorkomen door duidelijke afspraken te maken en deze op papier te zetten.”
2. Hou het kort
Nils Clement kijkt terug op de verkoop van een minderheidsbelang van Euro-Caps aan de familie Brenninkmeijer. Mocht hij het over doen, dan had hij ingezet op een snellere afhandeling. “We hebben te veel tijd in te veel verschillende gesprekken gestoken", aldus de producent van koffiecups. "Achteraf gezien nergens voor nodig, want eigenlijk weet je al na 30 seconden of het iets is of niet. We wilden samen met iemand verder en een klik is waar het in dat geval om draait. Nee, we waren niet op zoek naar de hoogste bieder. Dan zit je namelijk met heel andere mensen om tafel. Geld praat niet, mensen wel.”
3. Wacht met de jurist
Clement voegt eraan toe dat het slim is om juristen pas in een later stadium bij de gesprekken te betrekken. “Wacht zo lang mogelijk met het juridische gedeelte. Daar zijn wij veel geld aan kwijtgeraakt. Nodig de inkopende partij uit, doe de deur dicht en ga er goed voor zitten. Spreek samen dingen af en laat het daarna pas allemaal vastleggen. Advies komt in deze situatie overigens van alle kanten. En dat is goed bedoeld, maar uiteindelijk moet je zelf de keuze maken.”
4. Neem afscheid van het oude MT
Thecla Bodewes, die met Bowedes Shipyards veel ervaring heeft met het kopen van bedrijven, begint vanaf haar kruk op het Rotterdamse podium over familiebedrijven. “Ik ben zelf de zevende generatie van ons familiebedrijf en dat is soms best moeilijk. Een bedrijf runnen is knap, maar een familie runnen voelt hetzelfde. Je hebt te maken met allerlei emoties en dat merk ik ook wanneer we een ander familiebedrijf overnemen. Toch adviseer ik in de meeste gevallen om direct afscheid te nemen van het bestaande MT. Zij zullen altijd hun trots behouden en in de praktijk werkt dat gewoon niet. Die trots speelt vaak ook een rol als het om geld gaat en is volgens de verkopende partij soms meer waard dan jij wilt betalen.”
5. Verkoop je bedrijf als het project rond is, niet later
Als voormalig directeur van Famostar emergency lighting heeft Herold Boertjens het over plezier. ”Ik ben van mening dat je een bedrijf niet moet verkopen op het moment dat je er geen zin meer in hebt”, verklaart hij. “Toen ik ons familiebedrijf verkocht, had ik er echt nog plezier in. Dan moet je niet wachten tot dat anders is. Ons bedrijf voelde als een huis dat ik had gekocht, volledig had opgeknapt en waar ik vervolgens klaar mee was. Het was een voltooid project. Het klinkt misschien heel logisch, maar zorg er ook voor dat je de administratie goed op orde hebt als je je bedrijf wilt verkopen. Ik merkte aan mezelf dat ik met een lekker gevoel de gesprekken aan ging.”