Kennis Bedrijfsoverdracht

Nu de bedrijfsoverdracht van ONS Fiber Parts & Tools een feit is, stort Enrico Berbers zich op kennisoverdracht

14 januari verkocht Enrico Berbers zijn glasvezelbedrijf ONS Fiber Parts & Tools aan firma Maunt, leverancier van telecommunicatieapparatuur. Wie had gedacht dat hij het daarna rustiger aan zou doen, heeft het mis. Berbers: ,,Techniek is altijd mijn passie geweest, en glasvezel blijf ik fascinerend vinden. Ik wil nog heel lang doorgaan en de volgende generatie uitleggen hoe dingen beter kunnen.'' Hoe een bedrijfsoverdracht niet het einde is, maar de start vormt van een nieuw begin.

Martin Brester 26 juli 2022

Enrico Berbers 1

Enrico Berbers verkocht zijn bedrijf ONS Fiber Parts & Tools. Foto's: Machtelt Mostert

Kom naar Het Ondernemersdiner!

Meer horen van ondernemers zoals Enrico Berbers? Zelf al eens gedacht aan verkoop? We nodigen je graag uit voor Het Ondernemersdiner, een exclusieve bijeenkomst vol inspiratie en informatie over bedrijfsoverdracht.

,,Herinner je je die parkeergarage in Eindhoven nog, die in 2017 voor een deel instortte, en waar in 2021 wéér een stuk beton naar beneden viel? Als in dat beton glasvezel had gezeten, had men dat makkelijk kunnen zien aankomen. Je kunt zo'n verschuiving namelijk exact tot op de millimeter monitoren. Hetzelfde geldt voor dijken, kademuren of heipalen."

Enrico Berbers wil maar zeggen: glasvezel kun je voor veel meer gebruiken dan voor telecommunicatie. Hij kan het weten: al sinds 1984 is de wereld van glasvezeltechniek de biotoop waarin hij zich als een vis in het water voelt. Je mag hem gerust een expert noemen.

''Na de bedrijfsoverdracht kan en wil ik niet stilzitten. Je kunt alleen gezond en goed oud worden als je midden in de maatschappij blijft staan''

Enrico Berbers, oud-eigenaar ONS Fiber Parts & Tools

Glasvezelpionier

,,Bij KPN – toen nog de PTT – begon ik met het aanleggen van kopernetwerken, wat daarna overging in specifieke glasvezelkabels van telefoonnetwerken. Zo leerde ik in 1987 glasvezelkabels lassen, wat toen nog vrijwel niemand kon. Ik moest alles zelf uitvinden. Soms was ik een hele dag bezig met het lassen van zes vezels! Voor grote bedrijven legde ik ook twee megabit-verbindingen en complexe koperkabels aan, en ik deed uiteindelijk ook alle meetwerkzaamheden. Allemaal werkzaamheden die later in mijn carrière van pas kwamen."

In 1995 stapte Berbers over naar aannemer Ravesteijn in Lopik. ,,Tussen 1995 en 1999 heb ik daar de hele glasvezelafdeling opgezet. Een mooie tijd waarin ik ook alle facetten van het zakendoen voorbij zag komen, van offertes tot facturen en alles daartussenin. Glasvezel kwam sterk in opkomst en na vier jaar dacht ik: waarom ga ik niet voor mezelf beginnen? Ik heb altijd veel interesse in techniek gehad, deed ook 8 jaar lang een avondopleiding in analoge en digitale elektronica, las boeken over glasvezel. Ik wilde niet alleen de uitvoering weten, maar ook de theorie. Er waren daarom maar weinig mensen in Nederland die konden wat ik kon, ook omdat ik als een pionier bij KPN de opkomst van glasvezel had meegemaakt."

Kom naar Het Ondernemersdiner

Heb je ook plannen om je onderneming te verkopen? Luister naar de ervaringen van Enrico Berbers tijdens Het Ondernemersdiner! Dit is een unieke gelegenheid om ondernemers en experts te horen over zaken als verkoop of overname.

9/11

Bij de Belastingdienst was het begrip zzp'er in 1999 veel minder bekend dan tegenwoordig, dus ook als zelfstandig ondernemer moest Berbers alles zelf regelen. Een extra hypotheek van 150.000 gulden om de toen nog peperdure las- en meetapparatuur aan te schaffen en de eerste maanden door te komen, zorgde voor nog meer druk. Dat bleek onnodig. ,,Alles wat ik had geleerd kwam nu mooi van pas, van offertes tot administratie en uitvoering. Glasvezel was inmiddels booming business en de zaken liepen vanaf de eerste dag geweldig: kopernetwerken bij grote bedrijven werden uitgefaseerd, alle hoofdroutes werden opnieuw aangelegd. Nieuwe projecten leverden zo veel op, dat ik na twee jaar dacht dat ik binnenkort niet meer hoefde te werken!"

Tot op 11 september 2001 de terroristische aanslagen op het WTC in New York de wereld op z'n kop zetten. ,,Plotseling was er geen werk meer. Grote bedrijven stopten met hun investeringen, al mijn lopende projecten kwamen tot stilstand. Om te voorkomen dat ik failliet ging, deed ik de revisie van wasstraten en alles wat met techniek te maken had. Maar ik wist dat ik weer terug wilde naar glasvezel, dáár lagen mijn kennis en contacten."

''In 1987 leerde ik glasvezelkabels lassen, wat toen nog vrijwel niemand kon. Ik moest alles zelf uitvinden. Soms was ik een hele dag bezig met het lassen van zes vezels!''

Enrico Berbers, oud-eigenaar ONS Fiber Parts & Tools

Reddende engel

Een zo'n contact, hoofdaannemer van KPN, bleek zijn reddende engel. Berbers deed in 2003 een noodklus zo goed, dat hij vanaf dat moment al het werk mocht doen. ,,Alle telecomverbindingen van het Mediapark, uitzonderlijke projecten rondom Utrecht, alles wat met glasvezellassen te maken had kwam bij mij terecht. Dat geluk moet je soms hebben."

Er was echter ook een nadeel: door het vele werk moest er ook meer apparatuur, gereedschap en materialen worden aangeschaft, in die tijd gigantisch duur. ,,Er waren in Nederland maar weinig bedrijven die glasvezel-las- en meetapparatuur verkochten. Dus ik zag een gat in de markt. Ik kwam in contact met Fujikura, een Japanse fabrikant van lasapparatuur, en belandde zodoende op het commerciële pad."

Zo werd Berbers met zijn bedrijf ONS Fiber Parts & Tools totaalleverancier van glasvezelbenodigdheden: meetapparatuur, inblaasapparatuur, tangen, straathamers, lasmachines, you name it. ,,Binnen vier jaar was ik marktleider geworden. Maar ik zag dat er bij meetapparaten nog veel fout ging. De leverancier wilde echter geen aanpassingen doen, dus heb ik met een goede vriend en met softwareontwikkelaar EightyData zelf een meetsysteem ontwikkeld dat werkt in de cloud, waarmee je complexe metingen veel simpeler kunt maken. Na 3,5 jaar ontwikkelen hebben we nu een pilot lopen waarvan onomstotelijk is vastgesteld dat je met ons systeem meer kunt aansluiten met minder mensen. Efficiënt, want je hebt één man minder nodig, maar ook de productie gaat omhoog."

De bedrijfsoverdracht aan Maunt is eerder een nieuw begin voor ondernemer Enrico Berbers.

Ervaring gebruiken

Dat Berbers met dit wereldwijd inzetbare meetsysteem alweer ver vooruitkijkt is des te opmerkelijk, omdat hij sinds 14 januari ONS Fiber Parts & Tools heeft verkocht aan Maunt, leverancier van telecommunicatieapparatuur. Tijd voor vrije tijd, zou je denken, na jaren hard werken. Maar niets is minder waar. ,,Na de bedrijfsoverdracht kan en wil ik niet stilzitten. Je kunt alleen gezond en goed oud worden als je midden in de maatschappij blijft staan. Het zou zonde zijn als ik mijn ervaring niet zou gebruiken om andere mensen te helpen. Techniek is altijd mijn passie en hobby geweest, en glasvezel blijf ik geweldig vinden. Ik wil nog heel lang doorgaan en de volgende generatie uitleggen hoe dingen beter kunnen."

Met slechts een telefoontje was de deal met Maunt beklonken, tot ieders tevredenheid. ,,Zij hadden wel alle middelen om de zaak groot op te zetten, maar niet de klantenkring die ik had opgebouwd. Met mijn klantenkring erbij was Maunt meteen leidend, en ik kon me verder concentreren op mijn nieuwe meetsysteem. De totale overname duurde driekwartjaar, wat vrij snel is. Niet de leukste tijd, maar wel belangrijk. Gelukkig was ABN AMRO MeesPierson heel behulpzaam tijdens het hele pad, met zeer goede adviezen. "

Toch neemt Berbers gas terug, al was het maar omdat hij zijn vrouw Bianca heeft beloofd de helft van het jaar met haar leuke dingen te doen. ,,Dat verdient ze ook. Zij heeft al die jaren binnen ONS Fiber Parts & Tools altijd alles geregeld op financieel gebied, zonder haar had ik het nooit gekund. We waren een goed team met een perfecte 50-50 balans, en nu gaan we weer op 50-50 basis de komende jaren samen door. Mijn 50 procent moet ik dus goed besteden. Want aan afscheid denk ik niet. De bedrijfsoverdracht aan Maunt is eerder een nieuw begin!"

Kom alles te weten over Het Ondernemersdiner

Wil je meer weten van de experts op het gebied van bedrijfsoverdracht en de toekomst na de overdracht? Kom naar een van de Ondernemersdiners. Klik hier voor een overzicht van de diners, de locaties en hoe je je aanmeldt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel