Aangeboden door Marktlink

Branded Content Bedrijfsoverdracht

Hoe Andelco zijn ‘ideale match’ vond en fuseerde met NDS Seals

Een bedrijfsovername is niet zomaar een ‘broodje dat je bij de bakker koopt’. Dat weten ook de bedrijven Andelco en NDS Seals, die er net zo’n overnametraject op hebben zitten. Ze werden daarin begeleid door Marktlink, onder andere op het gebied van waardebepaling en juridische valkuilen. ,,Dat had ik zelf allemaal niet geweten.”

Jette Pellemans 13 april 2023

Jan Knipscheer 3

Jan Knipscheer, Andelco. Foto: Jeroen Appels.

Een jaar geleden kenden ze elkaar niet. Maar toen Jan Knipscheer en JaapJan Berghuijs elkaar op een zonnige ochtend in mei spraken op een terras, bleek hun carrière-levensloop een paar opvallende overeenkomsten te vertonen.

Zo zijn ze allebei eigenaar van een gelijksoortig bedrijf: een producent van rubberen en siliconen onderdelen voor bijvoorbeeld cv-ketels, koffiezetapparaten, warmtepompen en andere technische toepassingen. Jan Knipscheer doet dat met Andelco in Geldrop, JaapJan Berghuijs met NDS Seals in Almere. Een andere overeenkomst was dat ze allebei een compagnon in het bedrijf hadden die met pensioen ging, waardoor ze opeens alleen aan het roer stonden.

,,Niet ideaal”, zegt Berghuijs daarover. ,,Vakantie bestaat niet meer, en ik werkte toch al genoeg uren. Ik zocht iemand voor erbij.” Ook Jan Knipscheer had niet de ambitie alleen zijn bedrijf te runnen. Hij wilde aanblijven als mede-eigenaar, maar zocht een nieuwe koper voor de aandelen van zijn vertrekkende compagnon. In zijn zoektocht naar een geschikte partij om de overname te begeleiden, kwam Knipscheer uit bij Marktlink.

Knipscheer: ,,Wij zitten in een markt die niet echt bekend is, dus het voelde goed om een grote partij bij de verkoop te betrekken die dit breed kon onderzoeken, met misschien ook internationale opties in Europa.”

Het Ondernemersdiner

Denk je ook wel eens na over het verkopen van je onderneming? Het Ondernemersdiner biedt een unieke mogelijkheid om vrijblijvend en in een intieme setting met collega-ondernemers te praten over deze onderwerpen. Bovendien leer je van de ervaringen van andere ondernemers. De exclusieve diners vinden plaats op elf locaties door het hele land. Lees hier er meer over.

Een ideale match

Eén van de opties voor een overname van Andelco was NDS Seals uit Almere. Ze hadden elkaars concurrenten kunnen zijn, maar kenden elkaar desondanks nog niet. Berghuijs: ,,Het bleek dat we de markt keurig hadden verdeeld: Andelco was leverancier voor onder meer een aantal cv-ketelbouwers en wij voor precies diverse anderen. We bleken ook allebei net een ander deel van de markt te bedienen: wij leveren wat meer high end onderdelen, Andelco de iets minder kritieke onderdelen. Daarom zijn we uiteindelijk een ideale match. Daar zit veel toegevoegde waarde voor allebei de bedrijven én de klanten.”

Er kwam een eerste verkennend gesprek tussen beide partijen. Berghuijs vond het een meerwaarde dat het gesprek plaatsvond onder professionele begeleiding: hij werd bijgestaan door AenF partners uit Utrecht. ,,Zo’n eerste gesprek is vaak bepalend voor het verloop van het traject daarna. Daarom zou ik andere ondernemers adviseren om meteen vanaf het begin iemand in de arm te nemen wiens expertise het is. Want zo’n overname is toch echt wat anders dan een broodje kopen bij de bakker.”

Professionele partij voor onderhandeling

Ook op het gebied van financiële zaken was het voor de ondernemers fijn dat er een professionele partij tussen zat. JaapJan Berghuijs: ,,Jan en ik hebben in wezen twee verschillende belangen: ik wil zo voordelig mogelijk een bedrijf aankopen en Jan en zijn compagnon willen hun bedrijf zo goed mogelijk verkopen – maar Jan en ik moeten daarna nog wel door één deur kunnen. Daarom was het fijn dat professionals het financiële spel van ons overnamen. Dan wordt het niet persoonlijk.”

Jan Knipscheer vult aan: ,,Bovendien heeft Marktlink met hun kennis geholpen bij de waardebepaling van het bedrijf en ons behoed voor een aantal veelvoorkomende valkuilen op juridisch vlak bijvoorbeeld. Dat had ik zelf allemaal niet geweten.”

Kogel door de kerk

Afgelopen december was de kogel door de kerk: NDS Seals nam het aandelenpakket van de voormalige compagnon van Jan Knipscheer over en Knipscheer bracht zelf zijn bedrijfsaandeel in bij NDS Seals. Aanstaande mei zullen ze officieel naar buiten treden met de nieuwe bedrijfsnaam: Sealution.

De zakelijke overname is op die manier naar beider tevredenheid afgerond. Maar zonder de match op persoonlijk vlak was de deal niet door gegaan, zegt Berghuijs. ,,Daarom zijn we na de eerste kennismaking op het terras gaan zitten en hebben elkaars levensverhaal doorgenomen. Even polsen: hoe zit iemand in elkaar? Wat vindt iemand belangrijk?” Knipscheer: ,,Die match was er gelukkig vrij snel: we bleken hetzelfde te kijken naar de nieuwe onderneming.”

Beide ondernemers zeggen energie te krijgen van deze nieuwe constructie. ,,En qua overnames zijn we nog niet klaar”, zegt Berghuijs. ,,Nu we de voordelen van de synergie tussen onze bedrijven hebben gezien, is er goede kans dat we nog meer van dit soort overnames gaan doen.”

Het Ondernemersdiner

Marktlink is samen met ABN AMRO MeesPierson organisator van Het Ondernemersdiner. Ronnie Overgoor, host van de diners, zal samen met een deskundige gastspreker alles vertellen over bedrijfsovername of -verkoop en de opties die er zijn om je privévermogen optimaal te benutten.

Bekijk hier het overzicht van locaties.