Nieuws Bedrijfsoverdracht

Corona-effect overnamemarkt: aantal verkochte mkb-bedrijven sterk gedaald - kopie

In de eerste helft van 2020 is het aantal verkooptransacties in de mkb-overnamemarkt met 41 procent gedaald. De gemiddelde verkoopprijs lag ruim vijf procent lager: gemiddeld wordt voor een mkb-bedrijf 4,7 keer de brutowinst betaald.

Van onze redactie 7 september 2020

Overname markt brookz mkb

Foto: Unsplash

Ook in de overnamemarkt doen zich inmiddels de gevolgen van de coronacrisis gelden. Het aantal koop- en verkooptransacties in het mkb is in de eerste zes maanden van 2020 fors afgenomen ten opzichte van de tweede helft van 2019. Het aantal verkochte bedrijven daalde met 41 procent. Daarbij valt op dat het aandeel van de grotere transacties (dealwaarde groter dan 5 miljoen euro) binnen het totaal aantal transacties afnam van 35 naar 25 procent. In andere woorden driekwart van alle transacties in de mkb-markt had een dealwaarde van minder dan 5 miljoen euro.

Overname Barometer mkb

Het zijn de belangrijkste uitkomsten van de Overname Barometer, het periodieke onderzoek van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 261 Nederlandse fusie- en overname advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

''IT-software, gezondheidszorg & farmacie en e-commerce zijn de winnaars van de coronacrisis''

Floyd Plettenberg, partner Brookz en Dealsuite

In vergelijking met zes maanden geleden zijn in de meeste sectoren ook de transactieprijzen gedaald. Gemiddeld werd voor een mkb-bedrijf 4,7 keer de brutowinst betaald, dat is vijf procent minder dan in de tweede helft van 2019.

Verschillen per sector groot

Maar de verschillen per sector zijn groot: de grootste prijsdalingen zijn te zien in de sectoren horeca, toerisme & recreatie (-10 procent), detailhandel (-7.1 procent) en automotive, transport & logistiek (-6.5 procent). Aan de andere kant zijn er sectoren waar de verkoopprijzen licht zijn gestegen: e-commerce (+3,8 procent), gezondheidszorg & farmacie (+1,6 procent) en IT-dienstverlening & software-ontwikkeling (+0,8 procent) wisten zelfs in deze coronacrisis hogere transactieprijzen te realiseren.

Lees ook: Zo denken retailexperts over doorstart voormalige FNG (Miss Etam en Claudia Sträter)

Vooruitzichten tweede helft 2020

De vooruitzichten voor de tweede helft van 2020 zijn gematigd positief. Hoewel het aantal nieuwe opdrachten in de eerste helft van 2020 bij ruim 40 procent van alle adviseurs is afgenomen heeft 20 procent van de overname advieskantoren juist meer opdrachten binnengehaald.

Volgens Floyd Plettenberg, partner bij Brookz en Dealsuite, zijn de verschillen in prijsontwikkeling per sector een bevestiging van een trend die al langer gaande is: ,,IT-software, gezondheidszorg & farmacie en e-commerce zijn de winnaars van de coronacrisis: deze sectoren deden het al goed en profiteren nu ook nog eens van de beperkende maatregelen van de overheid en de groeiende vraag naar zorg en geneesmiddelen. Hetzelfde beeld zien we in landen als Duitsland, Frankrijk en de UK waar we met ons internationale platform Dealsuite actief zijn.''

Lees ook: Judith Eyck (Vakanties.nl) na overname Zoover: 'Never waste a good crisis'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.