Kennis Bedrijfsoverdracht

De deal van twee kanten bekeken: Vendis koopt Ecostyle

In januari 2021 is de deal rond: Vendis Capital, het investeringsfonds gespecialiseerd in Europese consumentenmerken, investeert in familiebedrijf ECOstyle uit Oosterwolde in Friesland, een toonaangevend internationaal merk van duurzame, ecologische producten voor tuin en dier. De verkooptransactie wordt begeleid door Marktlink Fusies & Overnames. Een jaar later kijken Jeanine Zwart van Ecostyle en Koen Rutten van Marktlink terug op de deal. Wat was voor hen het belangrijkste moment?

Van onze redactie 2 mei 2022

Jeanine zwart ecostyle marktlink verkoop

Jeanine Zwart verkocht haar familiebedrijf EcoStyle, Marktlink verzorgde de overgang. '' Het was een bedrijfsproces en een financieel proces, maar ook een familieproces.' Foto Marktlink

Kom naar Het Ondernemersdiner!

Meer horen van Jeanine Zwart en Koen Rutten? Zelf al eens gedacht aan verkoop? We nodigen je graag uit voor het Ondernemersdiner, een exclusieve bijeenkomst vol inspiratie en informatie over bedrijfsoverdracht.

Jeanine Zwart, kleindochter van de oprichter, nu commissaris bij het bedrijf

,,Wat op mij de meeste indruk heeft gemaakt en daardoor het meeste is bijgebleven is toch het moment dat we onze handtekening zetten bij de notaris. Dat ik daar samen met mijn broer en mijn vader mocht tekenen en dat de handen de lucht in gingen. Dit was voor ons bedrijf de beste keuze: een partner erbij zoeken en overgaan naar een nieuwe fase.

Familiebedrijf

Ecostyle is in 1967 opgericht door mijn opa. Mijn vader heeft het voortgezet, later met mijn broer en mij. Tot de overname vorig jaar was het volledig een familiebedrijf. Mijn vader zat met zijn leeftijd, mijn broer had besloten niet verder te willen als aandeelhouder. Er werkten ook nog andere familieleden, ooms en tantes. Zij waren ‘emotioneel aandeelhouder’, zoals ze het noemden. Het was een bedrijfsproces en een financieel proces, maar ook een familieproces.

'Als ik terugkijk is er nu meer ontspanning gekomen, rust. We zijn nu ook weer familie zonder dat het bedrijf er doorheen speelt'

Jeanine Zwart, verkocht haar bedrijf

Geen grote spanningen

De verhoudingen binnen de familie zijn niet echt veranderd. Er waren geen grote spanningen maar je hebt altijd momenten dat een aantal familieleden er anders in staan. Als ik terugkijk is er nu meer ontspanning gekomen, rust. We zijn nu ook weer familie zonder dat het bedrijf er doorheen speelt. Het is vaak gemakkelijker nu iemand anders de beslissingen neemt.

Het gaat goed met het bedrijf. Het is leuk om er in een andere rol nog bij betrokken te zijn. Een aantal dingen die we al hadden ingezet gaan door, maar andere dingen gaan anders. Dat was ook de intentie. Mijn vader en mijn broer zijn niet meer actief, maar nog erg geïnteresseerd. Ik krijg nog vaak telefoontjes. Dat virus blijft nog wel even aanwezig.”

Exclusieve uitnodiging voor Het Ondernemersdiner

Speel jij met het idee om je bedrijf te verkopen? Luister naar de ervaringen van Jeanine Zwart tijdens het Ondernemersdiner! We nodigen je graag uit voor deze exclusieve gelegenheid om andere ondernemers en experts te horen over zaken als verkoop of overname.

Koen Rutten, partner bij Marktlink en lid van het dealteam bij de transactie

,,Door de pandemie was het een bijzondere tijd waarin deze deal tot stand kwam. Er was veel interesse van buitenlandse partijen. Uit Italië, de UK, Duitsland, nog verder weg. Zij mochten door corona niet of nauwelijks reizen, dus de eerste gesprekken vonden allemaal via Teams plaats. Uiteindelijk hebben we die buitenlandse interesse gebruikt om de Nederlandse koper te bewegen naar een mooi bod.

Dominante directeur

Wij hebben het niet breed uitgezet. Samen met Ecostyle maakten we een lijst van 40 partijen. De partijen die we hebben benaderd hadden allemaal interesse. Je zag wel veel verschil in de wijze waarop partijen in het buitenland naar Ecostyle kijken. We hebben bijvoorbeeld een digitaal gesprek gevoerd met een heel dominante directeur uit Italië. Hij voerde een complete show op en stelde vrijwel geen enkele vraag over Ecostyle. Het ging alleen maar over hoe geweldig zijn eigen bedrijf was. Vervolgens hebben we van die koper helemaal niets meer gehoord. Tegelijk hadden we een bedrijf uit de UK dat maar bleef bellen en roepen ‘we willen, we willen, we willen!’

Het was wel een voordeel dat alle geïnteresseerde kopers Ecostyle goed kenden. Zij wisten al waar de kansen en de uitdagingen lagen. Als je met investeerders te maken krijgt, moet je veel over de inhoud weten. Er was ook interesse van de grootste concurrent, maar het voelde niet goed om hier een deal mee te doen. De biedingen lagen ver uit elkaar, tussen de hoogste en laagste bieding zat een factor 4-5 verschil.

Koen Rutten, Marktlink

'Dat ze zoveel eigen vermogen hebben ingebracht zegt wel iets over het vertrouwen in een duurzaam bedrijf'

Nagenoeg geen bank

Begin 2021 was de deal met Vendis rond. Vendis is een merkenbouwer die potentie zag in het merk Ecostyle. Ze hebben de hele deal zonder al te veel bankfinanciering gedaan, de werkkapitaalfinanciering is wel bancair doorgezet en uitgebreid. Dat ze zoveel eigen vermogen hebben ingebracht zegt wel iets over het vertrouwen in een duurzaam bedrijf. Duurzaamheid en investeerders is een combinatie die je nog te weinig hoort.

Managementteam gecommitteerd

Jeanine heeft schoon schip gemaakt en Ecostyle klaargemaakt voor de toekomst. Vendis heeft de meerderheid van de aandelen overgenomen, Jeanine en het managementteam hebben beide een minderheid van de aandelen, waardoor zij zich ook committeerden. Voor de werknemers is het van belang dat het managementteam zich zo opstelt en dat de familie verbonden blijft. Daarnaast is de familie nog eigenaar van het vastgoed. Zo is er altijd nog een band met het bedrijf.

Huurcontract

Ik adviseer ook vaak bij een transactie om het vastgoed buiten de deal te houden en een huurcontract voor vijf of tien jaar af te sluiten. Het klinkt raar, maar veel mensen hebben niet direct een bestemming voor enkele miljoenen op de bank. Probeer dat maar eens te laten renderen. Een huurcontract is dan een heel goede deal. Het geeft aan dat je betrokken wilt blijven en een mooie manier om een stukje vermogen aan het werk te zetten. Een extra pensioen."

Verzamel kennis van ondernemers en experts tijdens Het Ondernemersdiner

Meer weten van de experts op het gebied van bedrijfsoverdracht en vermogensplanning? We nodigen je graag uit voor een van de Ondernemersdiners. Klik hier voor een overzicht van de diners, de locaties en hoe je je aanmeldt.

tracking pixel