Aangeboden door ABN AMRO MeesPierson

Branded Content Bedrijfsoverdracht

E-scooterkoning Doeke Boersma over zijn strategie: ‘Een jaar zonder overnames is een jaar niet geleefd’

Met in totaal 30.000 voertuigen in zes landen bouwen Doeke Boersma en Donny van den Oever met GreenMo en GoSharing aan een imperium van elektrische (deel)scooters en -fietsen. Onderdeel van de strategie: groeien door overnames. Hoe doen ze dat? Boersma geeft een inkijkje in zijn strategie. Alles weten over bedrijfsoverdracht en vermogensplanning? Kijk hier de talkshow 'De Deal van je Leven' met Humberto Tan, Harald Swinkels, Duncan Stutterheim, Kees de Jong en Heleen Dura - Van Oord!

Bram de Vrind 20 mei 2021

Doeke donny

E-scooter-ondernemers Donny van den Oever en Doeke Boersma.

Boersma en Van den Oever hebben GreenMo sinds 2014 uitgebouwd tot één van de grootste aanbieders van elektrische leasevoertuigen voor de zakelijke markt. Ze hebben dertigduizend voertuigen in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Oostenrijk en klanten zoals Just Eat Takeaway (Thuisbezorgd.nl), Domino’s en de politie.

Daarnaast zijn ze oprichter van deelscooterplatform Go Sharing, dat sinds 2019 de consumentenmarkt bestormt met inmiddels vijfduizend elektrische voertuigen in Nederlandse steden, Antwerpen en Wenen. Vorige maand mocht de champagne worden ontkurkt bij het bedrijf dat wordt geleid door Raymon Pouwels. Opportunity Partners, het investeringsbedrijf van Brand Loyalty-oprichter Robert van der Wallen maakte bekend dat het een investeringsronde van vijftig miljoen euro in Go Sharing heeft geleid. Daarmee kan de deelscootertak van de groep de volgende groeisprong maken.

''Een overname biedt de kans om een goed team vinden dat servicegericht is en kennis heeft van lokale wetten, regels en cultuur''

Doeke Boersma

GreenMo op overnamepad in binnen- en buitenland

Organische groei, maar ook overnames zijn onderdeel van de strategie. ,,We doen twee tot drie overnames per jaar”, zegt Boersma. Hij is inmiddels gepokt en gemazeld in het overnamevak. Voordat hij aan het avontuur met GreenMo begon, werkte hij bij NIBC (voorheen de Nationale Investeringsbank) in Den Haag op de afdeling fusies en overnames. De adrenaline van het onderhandelen en het sluiten van deals waarvan alle partijen beter worden, hebben hem altijd getrokken. ,,Overnames zijn een soort persoonlijke hobby. Een jaar niet overgenomen is een jaar niet geleefd.”

GreenMo is op overnamepad in zowel binnen- als buitenland. ,,De binnenlandse markt heeft veel bedrijven met benzinevloten. Daar zit voor ons muziek in, want we kunnen deze vloten na een overname elektrisch maken. Zo’n transitie kost veel geld en wij hebben de financiële vuurkracht en relaties met leveranciers die deze bedrijven vaak niet hebben.” Overnames in het buitenland zijn dan weer interessant om voet aan de grond te krijgen in nieuwe markten. ,,Een overname biedt de kans om een goed team te vinden dat servicegericht is en kennis heeft van lokale wetten, regels en cultuur.”

Op zoek naar groeikapitaal

De zakenpartners benaderen partijen via hun netwerk of worden door overnamekandidaten benaderd. ,,Een Belgische partij kwam naar ons voor een samenwerking rond de inkoop van elektrische scooters. ‘Doen we niet, maar we willen je wel overnemen’, hebben we toen gezegd. Hij bedankte, maar kwam twee jaar later terug toen hij driehonderd scooters had en op zoek was naar groeikapitaal. We hebben het bedrijf negen maanden geleden overgenomen en het is inmiddels bijna verdubbeld in omzet.”

Talkshow 'De Deal van je Leven'

Ben jij op overnamepad of wil je je bedrijf verkoopklaar maken? Kijk hier de talkshow voor de talkshow 'De Deal van je Leven' en laat je inspireren en informeren door topondernemers!

Het geheim van slim onderhandelen? ,,Geduld hebben en goed luisteren naar de beweegredenen van de tegenpartij”, zegt de dealmaker. Niet euro’s, maar emoties spelen bij het ontstaan van een patstelling vaak een rol. ,,Bij de overname van een bedrijf raakten we voor kerst tot onze verrassing in een patstelling, terwijl we al tot overeenstemming over de prijs waren gekomen. Bleek dat de verkoper bang was dat hij een familielid tijdens het kerstdiner moest vertellen dat hij zijn baan bij het bedrijf kwijt zou raken. We hebben de verkoper toen duidelijk gemaakt dat we juist iedereen in dienst willen houden, waarna de deal snel rond was.”

Advies: ga voor onderhandelingen na hoeveel je wilt toegeven

Nog een belangrijk advies: ga voor onderhandelingen na hoeveel je wilt toegeven en wees bereid om de deal te laten klappen als de grens wordt overschreden. ,,Dat is een les die ik van mijn vader heb geleerd, die zelf cfo en aandeelhouder in het bedrijfsleven is geweest.” Boersma geeft een voorbeeld: ,,Mijn zakenpartner Don gaf aan dat hij buikpijn had over een deal in Engeland. Ik zei: ‘noem vijf pijnpunten die je opgelost wilt zien en als dat niet lukt, gaat de stekker eruit. We hebben de punten op tafel gelegd en de deal uiteindelijk toch rond gekregen.”

Lees ook: Elke 1,5 jaar een overname: ondernemer en dealmaker Jan Egberts geeft tips

Over de deal van zijn leven tot nu toe hoeft Boersma niet lang na te denken. Hij noemt de miljoeneninvestering, geleid door Opportunity Partners die vorige maand is binnengehaald. “Niet alleen vanwege de investering, maar ook omdat we de steun hebben van een organisatie die ons met kennis en kunde naar een volgende fase gaat brengen en er tegelijkertijd voor zorgt dat we controle houden over de groei. Supergaaf om zo’n partner erbij te halen.”

Vraag naar deelscooters en -fietsen afgenomen wegens de pandemie

De toekomst ziet er volgens de dealmaker florissant uit. ,,Verkopen was wel ooit het idee. Ik wilde met mijn familie en achtergrond een investeringsfonds beginnen”, zegt Boersma. Hij ziet echter zoveel kansen in de elektrische mobiliteitsmarkt dat hij zich nauwelijks kan voorstellen dat hij liever in een andere tak van sport zou willen investeren. ,,We zitten nu pas in zes van 196 landen. We hebben net de eerste stappen richting ons ultieme doel gezet: voor alle markten een multimodaal alternatief bieden voor de brandstofauto. Met de sharing fiets, e-bike en e-scooter en uiteindelijk elektrische auto”.

De ondernemer denkt eerder aan het opvoeren van het aantal overnames. ,,We zien een consolidatie in de sharing-markt. De vraag naar deelscooters en -fietsen is afgenomen wegens de pandemie, het water staat sommige bedrijven aan de lippen. Wij zijn altijd dicht tegen de zwarte cijfers aan gebleven omdat de zakelijke markt doorliep en hebben financiële slagkracht voor overnames. Er liggen dus extra kansen.”

Talkshow 'De Deal van je Leven'

Ooit wil of moet je je bedrijf verkopen, het is een mijlpaal in je carrière. Een goede voorbereiding is belangrijk, want het moment komt vaak eerder dan gedacht. Hoe bepaal je de waarde van je bedrijf, hoe stel je je op aan de onderhandelingstafel én hoe zet je het vrijgekomen vermogen in? Humberto Tan gaat online in gesprek met topondernemers en experts, zij delen hun super waardevolle lessen over ‘De Deal van je Leven’.

Leer van topondernemers Harald Swinkels, Duncan Stutterheim, Heleen Dura - Van Oord, Kees de Jong én laat je bijpraten over de situatie in jouw branche tijdens de talkshow.

Bekijk hier de talkshow!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws