Aangeboden door Marktlink

Branded Content Bedrijfsoverdracht

Deze tips helpen jou aan een legendarisch resultaat van je bedrijfsverkoop

Bepalen of je jouw bedrijf wilt verkopen of stappen zetten om juist flink financieel te groeien zijn niet de minste ondernemerszaken. Een succesvolle bedrijfsverkoop is bovendien het resultaat van een intensief proces waar je als ondernemer niet snel mee te maken hebt. Hoe zorg je er dan voor dat je het beste resultaat boekt bij de verkoop van jouw bedrijf?

Foto: Marco Bakker 1 september 2020

BTC Marktlink

Om als ondernemer te weten wat de juiste vervolgstap is, moet je duidelijk in beeld brengen wat jouw eisen en wensen zijn. Misschien wil je financieel uitbouwen en groeien. Het kan ook zijn dat jij er als ondernemer volledig uit wilt stappen. In dat geval moet je jouw bedrijf verkopen.

Hoge verwachtingen

Veel ondernemers hebben een (te) hoge prijsverwachting als het om hun bedrijfsverkoop gaat. Zo vertelt Marlon Putter, partner bij Marktlink Fusies & Overnames: ,, Als je ondernemers vraagt de waarde van hun bedrijf in te schatten, komen ze gemiddeld op 8,4 maal de winst. In werkelijkheid is de waarde vijf tot zes keer de winst." Daarnaast blijkt dat bij veel middelgrote ondernemingen de afhankelijkheid nog te groot is om in één keer tot verkoop over te gaan.

Lees ook: Je bedrijf verkopen aan een investeerder: zo werkt dat

Pre-exit

Hier is volgens Putter wel een oplossing voor: de pre-exit. ,,Hierbij verkoop je jouw bedrijf deels aan een investeerder. Deze financieringsconstructie stelt je als ondernemer in staat om 70 tot 80 procent van de waarde van je bedrijf te verzilveren, terwijl je toch grootaandeelhouder blijft."

Omdat steeds meer ondernemers de voordelen van deze overnamevorm ontdekken, heeft het aantal pre-exits de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. ,,Terwijl ze voorheen nog op één hand te tellen waren", vertelt Putter. ,,Tegenwoordig begeleiden we er bij Marktlink Fusies & Overnames tientallen per jaar."

Buy and build

Een ander voorbeeld van Marktlink is ICT-bedrijf BTC. Oprichters Ronald Horn en Dick Houtsma kwamen een jaar geleden in contact met Tim van der Meer bij Marktlink. Hoewel BTC ruim 2.500 bedrijven in Nederland ondersteunt, is het voor Horn en Houtsma duidelijk dat er ruimte nodig is om uit te breiden. Horn: ,, Dick en ik zijn weliswaar geen 30 meer, maar eigenlijk hadden we nog geen zin om de zaak te verkopen of op afstand te besturen."

,,Daarom kregen we het idee om ons bedrijf te laten groeien via een buy-and-build-strategie", vervolgt Horn. Bij deze strategie wordt een minderheid van het aandelenpakket van het bedrijf verkocht, waardoor er geld vrijkomt om te investeren in uitbreidingen. Van der Meer: ,,daarvoor waren zij op zoek naar een investeerder die niet alleen kapitaal, maar ook specifieke ICT-kennis kon inbrengen." Via Marktlink als bemiddelaar wordt BTC succesvol gematcht met Main Mezzanine Capital.

marktlink sz 1x1

Contact

Ik wil meer weten over de mogelijkheden rondom bedrijfsoverdracht. Neem contact met mij op: