Nieuws Bedrijfsoverdracht
Zo maak je jouw bedrijf klaar voor een bedrijfsovername
De economie bloeit weer. Is het nu tijd om je inspanningen te verzilveren? Henri Brom van accountants- en adviesbureau Flynth schrijft in deze blog waar je aan moet denken om je bedrijf overname-proof te maken.

Nu de economie weer volop draait, kom ik veel ondernemers tegen die erover denken om hun bedrijf te verkopen. Logisch. De afgelopen jaren hebben ze weinig opzij kunnen zetten voor hun pensioen en verkoop biedt een mogelijkheid om hun inspanningen van de afgelopen jaren te verzilveren.
Niet alleen geld
Als je je echter te jong voelt om helemaal niets meer te doen, is het een optie om in zee te gaan met een of meerdere investeerders. Dat geeft jou namelijk de gelegenheid om wat geld opzij te zetten, zelf actief te blijven én je bedrijf sneller te laten groeien.
Lees ook: Zo pakt adviesbureau MVO Solutions bedrijfsovernames aan
Continuïteit
Natuurlijk is het belang-rijk om een klik te hebben met nieuwe partners, want het draait niet alleen om geld. Maar, externe investeerders kunnen ook nieuwe kennis en netwerken inbrengen. Als een belangrijke afnemer of toeleverancier in jouw bedrijf wil investeren, versterkt dat de continuïteit. Private investeerders of venture-capitalbedrijven hebben vaak ervaring met snelgroeiende ondernemingen.
Boekhouding op orde
Het belangrijkste advies dat ik iedereen geef die erover denkt een deel van zijn bedrijf te verkopen: bereid je goed voor! Het klinkt als een open deur, maar ik kom té vaak mensen tegen - vaak heel kundige ondernemers - die hun zaken niet goed op de rails hebben. Zorg niet alleen dat de boekhouding op orde is, maar stel ook realistische prognoses op voor de toekomst, maak een businessplan, stel doelen en leg vast hoe je die denkt te halen. Je moet immers anderen van de waarde van je bedrijf kunnen overtuigen.
Totaal verrast
Ook wie er nu nog niet over denkt om een deel van zijn of haar bedrijf te verkopen, doet er goed aan om voorbereid te zijn. In deze tijd speuren niet alleen investeerders, maar ook andere partijen de markt af, op zoek naar aantrekkelijke bedrijven om te kopen of in deel te nemen. Ik kom regelmatig ondernemers tegen die totaal verrast zijn zodra er iemand belangstelling voor hun bedrijf toont. Laat je niet overdonderen, reken je niet rijk, leg niet meteen al je gegevens op tafel, maar houd zelf de regie in handen.
Henri Brom is senior adviseur overname en opvolging bij accountants- en adviesbureau Flynth.
Ook wie er nu nog niet over denkt om een deel van zijn of haar bedrijf te verkopen, doet er goed aan om voorbereid te zijn