Nieuws Bedrijfsoverdracht

Na logische fusie Fiat-Renault ligt focus op elektrisch

Autobouwer Fiat Chrysler wil fuseren met zijn branchegenoot Renault. Daarmee ontstaat mogelijk de op twee na grootste autobouwer ter wereld. Kenners reageren niet verbaasd en op de beurs zijn Fiat en Renault spontaan uitblinkers geworden. Bovendien, het hoofdkantoor komt in Nederland.

Redactie De Ondernemer / MVO 27 mei 2019

Thierry Bollore ceo groupe renault

Maandagochtend bracht de Italiaans-Amerikaanse onderneming FCA (Fiat Chrysler Automotive) naar buiten dat ze een fusievoorstel hebben gestuurd aan het bestuur van het Franse bedrijf Groupe Renault. Even later bevestigde Renault dat ze het voorstel hebben onvangen. Het bedrijf liet weten het 'vriendelijke voorstel met belangstelling' te bestuderen en later met een reactie te komen. In afwachting van verdere berichten geeft Renault te kennen niet te zullen reageren op vragen. Ook Fiat geeft nul op het rekest.

Elektrische voertuigen

De brief komt niet als donderslag bij heldere hemel. Het aanzoek volgt na gesprekken tussen de twee bedrijven, waarbij werd gekeken naar samenwerkingen op het vlak van bijvoorbeeld het ontwikkelen en verkopen van nieuwe technologieën. Als Fiat Chrysler en Renault samensmelten, ontstaat er een autofabrikant die jaarlijks circa 8,7 miljoen voertuigen verkoopt. ,,De voorgestelde combinatie zou een wereldwijde autofabrikant creëren, die vooraan staat qua omzet, volumes, winstgevendheid en technologie”, meldt FCA dat grote kansen ziet door de kansen te benutten die zijn ontstaan ​​door de transformatie van de auto-industrie. Denk aan connectiviteit, elektrificatie en autonoom rijden, zaken die core-business zijn voor bedrijven als Tesla en Lightyear One, maar waar de traditionele autobouwers nog op achterlopen.

Lees ook: Zo denkt TomTom-ceo Harold Goddijn over concurreren met Google

Steun Fiat

FCA kan ook wel wat steun gebruiken, stelt Niek Schenk, hoofdredacteur AD auto. ,,In Europa heeft FCA al jaren een probleem. Voor Chrysler is het doek in Europa al jaren geleden gevallen, Jeep doet hier nog wel serieus mee. Lancia heeft alleen nog op de thuismarkt Italië enige betekenis en de wederopstanding van Alfa Romeo, dat kortgeleden zelfs de Verenigde Staten moest veroveren, is niet echt gelukt. En dan is er nog het kwakkelende Fiat, waar de kleine maar inmiddels ook al oud wordende retro Fiat 500 een van de laatste pijlers is, samen met de nog veel verkochte Fiat Ducato bestelauto, die bijvoorbeeld de markt voor kampeerauto's domineert.”

Hoofdkantoor in Nederland

Het hoofdkwartier van de nieuwe combinatie komt officieel in Nederland en het bestuur krijgt elf leden. Daarvan zijn er vijf van Fiat Chrysler en vijf van Renault. Voor de restzetel staat een Nissan-vertegenwoordiger op de rol. Renault maakt onderdeel uit van een alliantie met de Japanse automakers Nissan en Mitsubishi. “Dit soort conglomeraten is een trend. Europese fabrikanten moeten samenspannen om een tegenpool te kunnen bieden aan bijvoorbeeld de zich razendsnel ontwikkelende Hyundai-Kia dat met innovatie en kwaliteit rasse schreden maakt. En dan is er ook nog die dreiging van de Chinezen, die elk moment met lage prijzen en onverwachte kwaliteit en design Europa zouden kunnen binnenstappen”, aldus kenner Niek Schenk. Als voorbeeld noemt hij Lynk & Co dat in België onder eigen naam auto's gaat maken die zijn gebaseerd op Volvo's van Geely, het moederbedrijf van Volvo. Fiat Chrysler is bekend van merken als Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Chrysler, Dodge en Jeep.

Lees ook: "Transportsector nog lang niet klaar voor Europese CO2-norm"

Fiat en Renault op de beurs

Het nieuwe moederbedrijf zou als het aan FCA ligt, genoteerd staan ​​op de Borsa Italiana (Milaan), Euronext (Parijs) en de New York Stock Exchange. Maandag waren Fiat en Renault na het fusienieuws al aardig in trek op de Europese beurzen. Autobouwer Fiat Chrysler maakte een koerssprong van 12,6 procent in Milaan. De Italiaans-Amerikaanse onderneming heeft een fusievoorstel gestuurd aan het bestuur van zijn Franse branchegenoot Renault, na besprekingen tussen beide partijen.

Werkgelegenheid

Een samenvoeging van Fiat Chrysler en Renault levert een flinke kostenbesparing op van naar verwachting 5 miljard euro per jaar. ,,De voordelen van de voorgestelde transactie zijn niet gebaseerd op fabriekssluitingen, maar zouden worden bereikt door kapitaalefficiënter te investeren in gemeenschappelijke wereldwijde voertuigplatforms, architecturen, aandrijvingen en technologieën”, aldus FCA in de verklaring. ,,Het bestuur van FCA is ervan overtuigd dat deze combinatie nieuwe kansen voor werknemers van beide bedrijven en voor andere belangrijke belanghebbenden zou creëren.”

Aandeelhouders

Voor het sluiten van de transactie, waarbij aandeelhouders van Fiat Chrysler en Renault een gelijkwaardig belang krijgen, wordt onder aandeelhouders van Fiat Chrysler een dividend van 2,5 miljard euro verdeeld. Bovendien zal Fiat Chrysler, voorafgaand aan het afronden van de deal, dochterbedrijf Comau afsplitsen.

Naast de Nederlandse takken van de automerken wil ook de RAI vereniging niet reageren op het fusienieuws.