Nieuws Bedrijfsoverdracht
Wat als je geen nieuw personeel kunt vinden? Koop je het bedrijf waar ze werken
Het schreeuwend tekort aan personeel dwingt bedrijven tot overname of fusie. Bij steeds meer overnames de afgelopen maanden speelde de grote krapte op de arbeidsmarkt een belangrijke rol. Onvervulbare vacatures? Op overnamepad dan maar. Het zijn toptijden voor dealmakers.

Foto: Getty Images
,,Je hoort het overal, er is een gierend tekort aan personeel”, zegt Roald Subnel van Boels Zanders Advocaten. Als advocaat gespecialiseerd in fusies en overnames was hij de laatste maanden betrokken bij overeenkomsten waarbij steeds vaker het personeel gezien werd als het grote kapitaal.
Zoals bij overname van de Eindhovense ICT-onderneming Fourtress. Met dat bedrijf voegde ICT Group in één klap 42 medewerkers toe aan de bestaande Eindhovense populatie van zo’n 330 mensen. Zie die maar eens te vinden in de kaartenbak bij het UWV. ,,De partij die werd overgenomen is een mooi softwarebedrijf met mooie klanten", vertelt Subnel tegen het AD. Maar onder de tientallen medewerkers zijn ook een tiental ontwikkelaars actief en zij gaven bij de overnemende partij de doorslag.” Bij de bekendmaking van de deal liet ICT Group dan ook weten ‘gezien de krappe arbeidsmarkt zeer blij te zijn’ met de versterking.
Lees ook: De deal van twee kanten: Cornelis Vrolijk neemt belang in GPC Kant
In één klap 185 nieuwe medewerkers
Als je nieuw personeel niet kunt vinden, kun je het kopen. De Arnhemse detacheerder Eiffel nam dit voorjaar branchegenoten Balance en Task over en kreeg daardoor opeens driehonderd specialisten in integraal projectmanagement, gebiedsontwikkeling en energietransitie in het bestand. Probeer die maar eens te vinden op de personeelsmarkt.
Unica, een van de grootste technisch dienstverleners van Nederland, in Hoevelaken kocht dit voorjaar twee bedrijven en kreeg zo 185 nieuwe medewerkers.
BKB neemt concurrent over, maar investeert ook in robots
De lijst bedrijven die groeien in omzet én personeel door overnames is lang. Nog een voorbeeld: BKB Precision in Son nam in april Ankro Kunststofverspaning in Werkendam over. Het bedrijf met circa 65 medewerkers voegde daarmee een branchegenoot met ongeveer 15 mensen toe. ,,Voor een deel heeft personeelskrapte meegespeeld bij deze overname”, zegt directeur Mannes Westhuis. ,,Een van de pluspunten is dat dit bedrijf verder van Eindhoven is gevestigd, in een gebied met een andere arbeidspool. Hier is heel veel maakindustrie met vraag naar technische mensen. Vanuit Werkendam werken veel mensen in Rotterdam en Dordrecht. Wij proberen door een aantrekkelijke werkgever te zijn mensen daar te kunnen losweken.”
Maar BKB zoekt ook in andere hoek een oplossing voor het gebrek aan personeel. Geen mens maar een robot. Westhuis: ,,Een tweede punt is dat in Werkendam ruimte is voor uitbreiding om te automatiseren en robotiseren. Ook dat is mede een antwoord op de personeelskrapte. We kijken naar gestandaardiseerde werkzaamheden die we kunnen overlaten aan robots.”
"Een machinebouwer die heeft een orderportefeuille met dubbele cijfers maar zijn grootste probleem is het gebrek aan handjes. Van technisch tekenaars tot ingenieurs"
Bij IT-bedrijven en financiële dienstverleners gaan overnames het hardst
Een paar weken geleden werd bekend dat het Limburgse Contour Accountants onderdeel wordt van de Eindhovense accountant Crowe Foederer. Contour constateerde dat groei en schaalgrootte nodig is in een sector waar steeds hogere eisen worden gesteld aan kwaliteit. Maar onder meer vanwege de huidige zeer krappe arbeidsmarkt denkt Contour beter af te zijn onder Crowe’s vleugels.
De problemen rond het tekort aan personeel spelen bij veel bedrijven. Bij IT-bedrijven en de financiële dienstverleners gaan de overnames het hardst, blijkt uit CBS-cijfers. Daar wordt immers al jaren getrokken aan personeel. Bart Receveur, specialist fusies en overnames bij BDO Accountants in Eindhoven, merkt dat ook bedrijven in de industrie de laatste tijd steeds vaker op overnamepad gaan vanwege het tekort aan handjes. Receveur: ,,Je kunt autonoom groeien maar als dat niet lukt door dergelijke factoren gaat de groei nu eerder via externe wegen.”
Aantal overnames ging volgens Bloomberg door het dak
Ook ‘overname-begeleider’ Subnel merkt de problemen in de maakindustrie. ,,Een machinebouwer die heeft een orderportefeuille met dubbele cijfers maar zijn grootste probleem is het gebrek aan handjes. Van technisch tekenaars tot ingenieurs.”
Het aantal overnames ging het afgelopen jaar door het dak. Dat kwam vooral omdat bedrijven over volle oorlogskassen voor acquisities beschikken. Alleen al in Europa werd in 2021 voor 1600 miljard euro aan overname- en fusiedeals beklonken, becijferde persbureau Bloomberg eerder. Daarmee ging het afgelopen jaar al de boeken in als het beste jaar op overname-vlak sinds 2007. Op de wereldwijde markt worden overigens de meeste deals gesloten in de Verenigde Staten.
Lees ook: Hoe we 'Met de kennis van nu' ook kunnen omgaan met de arbeidsmarkt
Dealmakers zien voor najaar toename faillissementen
Subnel: ,,De grote hausse aan overnames liep het eerste kwartaal van dit jaar door. Het was een topjaar voor investeerders, private equity-partijen en financieringsadviseurs. Ik begeleidde zelf 22 overnames in een jaar, dat heb ik in heel mijn carrière van 35 jaar niet meegemaakt.” Maar hij merkt dat de rek er wel uit raakt. ,,Er heerst somberheid over de dreigende oververhitting van de economie en de stijgende inflatiecijfers.” Bij BDO in Eindhoven merken ze daar tot dusver nog niets van als het gaat om fusies en overnames, al herkent Receveur de geluiden over de toenemende onzekerheid.
Maar specialisten verwachten dat er bij veel bedrijven knelpunten zullen ontstaan op het moment dat de terugbetaling van de coronasteun aan de overheid officieel start in oktober. Subnel voorziet dat problemen zich dan snel opstapelen. ,,Waarna een trits aan faillissementen op ons afkomt.”