Nieuws Bedrijfsoverdracht

Dit Rotterdams containerbedrijf komt in handen van Qatar

Een opvallende overname in de Rotterdamse haven: de Kramer Group, een decennia oud familiebedrijf, komt bijna helemaal in Qatarese handen. ,,Na die handtekening moest ik in een ander kamertje even tot rust komen.”

Sander van der Werff (AD) 23 augustus 2023

Kramer Group André Kramer

André Kramer blijft aan als ceo van de Kramer Group, maar zijn bedrijf komt voor 90 procent in Qatarese handen. Foto: Kramer Group

André Kramer (50) stapt binnenkort in het vliegtuig naar het Midden-Oosten, voor een bezoek aan de nieuwe grootaandeelhouder. Kramer houdt 10 procent van de aandelen en blijft ceo van het containerbedrijf, maar de opperbaas is sinds deze week QTerminals, een jong staatsbedrijf uit Qatar, schrijft het AD.

Kramer krijgt tijdens zijn bezoek niet met de minsten te maken. Hij zal de handen schudden van Jassim bin Hamad Al Thani en zijn broer Tamim bin Hamad, leden van de koninklijke familie. Die eerste heeft een bod uitgebracht op de Engelse voetbalclub Manchester United, broer Tamim is de emir van Qatar. De royals zitten dankzij de export van olie en gas lekker in de slappe was: het familievermogen bedraagt 327 miljard dollar.

QTerminals hoeft ook niet elk dubbeltje om te draaien, merkte Kramer al. Dankzij een goedgevulde oorlogskas mag hij op overnamepad in België en Duitsland. Voor het personeel in Rotterdam verandert er niets, iedereen blijft aan boord.

''Het aanbod van QTerminals was veruit het beste, maar de verkoop voelde wel als het einde van een tijdperk. Na het tekenen heb ik de kamer verlaten om ergens anders tot rust te komen. Het was een emotioneel moment''

André Kramer

Geen derde generatie

Toch was het even slikken toen Kramer zijn krabbel onder het contract zette. Die handtekening betekende namelijk ook het einde van het familiebedrijf dat vader Marcel in 1963 had opgericht. ,,Mijn twee oudere zussen en mijn oudere broer wilden hun aandeel in de zaak, we hadden elk 25 procent, verkopen. Het aanbod van QTerminals was veruit het beste, maar de verkoop voelde wel als het einde van een tijdperk. Na het tekenen heb ik de kamer verlaten om ergens anders tot rust te komen. Het was een emotioneel moment.”

De Kramer Group is met zes locaties een grote speler op het gebied van containerlogistiek. Het bedrijf onderhoudt en repareert containers, maar doet ook aan op- en overslag van volle en lege containers. Op de Maasvlakte heeft Kramer een van de grootste feeder-, en binnenvaartterminals van het Rotterdamse havengebied. Het bedrijf behaalde in 2022 een omzet van ruim 66,6 miljoen euro en een winst van ruim 11 miljoen euro. Hoeveel QTerminals heeft betaald voor de overname is niet bekendgemaakt.

Lees ook: Eerste schip met groen waterstof zal waarschijnlijk dit jaar nog Rotterdamse haven enteren

‘Dit was de beste optie’

QTerminals, dat terminals heeft in de Qatarese hoofdstad Doha en in Turkije en Oekraïne, ziet de inlijving van Kramer als een manier om voet aan de grond te krijgen in de grootste haven van Europa. Vooral de directe verbinding met de diepzeecontainerterminals is belangrijk geweest bij het sluiten van de deal, laat QTerminal-ceo Neville Bissett weten in een verklaring.

Oprichter Marcel Kramer heeft de overname niet mogen meemaken, hij overleed in februari op 88-jarige leeftijd. ,,Maar we zijn in september al begonnen met overnamegesprekken, dus hij wist wat er speelde”, zegt zoon André. ,,Hij stond achter deze verkoop. Mijn zussen en broer raken zo langzamerhand op leeftijd en we hadden geen opvolger in de familie. Dit was de beste optie.”

QTerminals is niet het eerste Arabische emiraat dat actief is in de Rotterdamse haven. Eerder nam terminaloperator DP World uit Dubai een belang in Rotterdam World Gateway, dat een grote terminal heeft in de Prinses Amaliahaven op de Tweede Maasvlakte.

Lees ook: Max (21) lost eigenhandig personeelstekorten in Rotterdamse haven op

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws