Nieuws Bedrijfsoverdracht

Jumbo-familie Van Eerd keert 40 miljoen euro winst uit aan zichzelf

Waar halen ze het geld vandaan, klonk het vorige week bezorgd toen bekend werd dat de eigenaren van Jumbo, de familie Van Eerd, samen met concurrent Coop branchegenoot Emté gaat inlijven. Met de overname is 410 miljoen euro gemoeid, wat veel geld lijkt voor een extra marktaandeel van 1,5 procent. Dat schrijft de Volkskrant

De Volkskrant | Foto: Hollandse Hoogte / Koen Verheijden 15 maart 2018

HH 19702116

De afgelopen negen jaar slokte Jumbo ook al de supermarktketen Super de Boer op, werden de winkels van C1000 overgenomen en kocht het concern La Place-restaurants op uit de failliete boedel van Vroom & Dreesman. Dat vergde investeringen en leningen van honderden miljoenen euro's.

Genoeg geld

De buitenwacht hoeft zich geen zorgen te maken, want er zit genoeg geld in het Jumbo-concern, zo blijkt. Zoveel zelfs, dat de familie zich vorig jaar een dividend heeft uitgekeerd van 40 miljoen euro - twee keer zo veel als in 2016. Die 40 miljoen wordt verdeeld onder de vier aandeelhouders van het concern, pater familias Karel en zijn kinderen Colette, Frits en Monique. Ieder krijgt 10 miljoen euro.

Lees ook: Gewaagde groeistrategie maakt Jumbo een van de grootste in Nederland

Integratie

Volgens financieel directeur Ton van Veen heeft Jumbo jarenlang uit financiële prudentie geen dividend uitgekeerd. Alle aandacht én het krediet ging naar de integratie van de overgenomen winkels van Super de Boer en C1000. Het geld dat daarvoor werd geleend, is inmiddels grotendeels aan de banken tergbetaald. De schuld van 1,3 miljard euro kromp daardoor naar 170 miljoen. Dat bood ruimte voor dividend.

Ook het feit dat de winst vorig jaar is gegroeid van 76 miljoen naar 156 miljoen euro heeft een uitkering aan de aandeelhouders mogelijk gemaakt, aldus Van Veen.